CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Candidatura lui Geoana ar putea baga PSD intr-un scandal monstru

0 comentarii / 1869 vizualizări / 17 octombrie 2012

Un anunț aparent banal făcut azi de Ion Iliescu ascunde un potențial scandal care amenință PSD în plină campanie electorală, oferind adversarilor partidului muniție pentru a ataca dur gruparea social-democrată. În epicentru, fostul președinte al Senatului, Mircea Geoană, pentru a cărui ”recuperare” se încalcă grosolan însuși statutul PSD.

Concret, Ion Iliescu a anunțat azi ziariștii că povestea candidaturii lui Mircea Geoană a fost tranșată, în sensul că acesta nu va candida independent, cu susținerea discretă a USL, cum se vehicula pînă acum, ci s-a reîntors în PSD și va candida pe listele acestuia. Informația a fost confirmată public și de Marian Vanghelie.
Există o singură mică problemă aici, și aceea ține de lege.

Potrivit art.35 din Statutul PSD, ”Solicitarea pentru reprimire în partid pentru persoanele care au fost sancţionate cu excludere sau şi-au pierdut calitatea de membru prin înscrierea în alte partide, poate fi luată în dezbatere şi aprobată de conducerea organizaţiei din care a făcut parte, după trecerea unui termen de minim un an de la data excluderii sau a pierderii calităţii de membru”.

Cum se știe, Geoană a fost exclus din PSD pe data de 22 noiembrie 2011, prin votul Comitetului Executiv. În consecință, după 22 noiembrie anul acesta abia se poate demara o dezbatere privind reprimirea sa în partid.

Numai că termenul limită de depunere a listelor electorale este 30 octombrie, mult înainte, deci, de momentul în care expiră pedeapsa lui Geoană.
Dacă va fi trecut, totuși, pe listele electorale, acest lucru se va face ilegal, cu încălcarea statutului.
Pe baza acestui document, legalizat de tribunal și fără de care funcționarea unui partid nu este posibilă, orice cetățean poate contesta cu succes candidatura lui Geoană, după depunerea listelor de către USL.
E de la sine înțeles că mai-marii PSD vor avea dificultăți în a explica oficial modul în care a fost fentat statutul intern, în beneficiul lui Mircea Geoană. Un partid care nu își respectă nici propria lege greu poate convinge că va veghea la respectarea legilor țării după ce va prelua puterea.

Un scandal care ar izbucni în pragul campaniei și care s-ar putea solda cu anularea candidaturii fostului lider al PSD ar fi ultimul lucru de care au nevoie social-democrații, și așa puși la zid tot mai des pentru încălcarea unor legi ori a propriilor promisiuni politice.

O ironie amară a sorții: după ce a fost exclus cu mare scandal din PSD, Geoană are toate șansele să se întoarcă pe valul unui alt scandal, poate și mai mare. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998