Candideaza ori ba? De ce o scalda Clotilde si Nicusor
5 comentarii / 9899 vizualizări / 22 octombrie 2016
Un fenomen ciudat, din punct de vedere politic, aparent inexplicabil: deși se jură permanent că sunt gata să salveze întreaga Românie – nu e foarte clar de la ce – Nicușor Dan și Clotilde Armand nu și-au anunțat pînă acum candidaturile la parlament. Mai sunt cîteva zile pînă la punctul-limită și ei continuă să o scalde în declarații, sugerînd că ar fi tentați, mai degrabă, să rămînă consilieri de București. De ce se întîmplă asta și ce probleme dramatice are USR în perspectiva alegerilor din decembrie, veți afla în rîndurile care urmează.
După ce au dat lovitura la alegerile pe București și au reușit să promoveze neașteptat de mulți oameni în consiliul general și în cele locale, cei de la Uniunea Salvați Bucureștiul au anunțat că fac pasul următor: vor să salveze și țara, în ansamblu.
Pe 21 august a avut loc cel mai straniu congres politic de după revoluție, primul cu ușile închise, cum stă bine unor lideri care clamează transparența politică, în care USB a fuzionat cu partidul Uniunea Salvați România, înființat și condus de concubina lui Nicușor Dan, și cu partidul local Uniunea Pentru Codlea. Lider al USR a fost ales Nicușor Dan, iar vicepreședinte, Clotilde Armand.
În acest moment, unele sondaje dau USR la cca.10-12%, un scor, am spune, de-a dreptul excelent, care ar permite partidului să trimită un număr important de aleși în parlament.
Nicușor Dan și Clotilde au ocazia să devină, în decembrie, vicepreședinți ai Senatului și ai Camerei Deputaților, ceea ce le-ar permite, cu adevărat, să ajute cetățenii României să iasă din marasmul în care zic ei i-a aruncat politica tradițională.
În loc de asta, surpriză: într-un interviu de zilele trecute, Clotilde Armand declara textual, pentru ”Adevărul”:
”Nicuşor nu ştiu ce decizie va lua. Nici decizia în ce mă priveşte nu este luată. Politica în România nu este despre programe, ci despre caractere. Eu am spus că lupt pentru Bucureşti, pentru Sectorul 1. Am fost aleasă consilier şi timp de patru ani ne vom pregăti să ştim tot despre această Primărie. Suntem extrem de activi pentru a aduce schimbare. După patru ani, când voi fi primar, vom putea face din Sectorul 1 paradisul de pe pământ. Eu cred că Primăria necesită mult timp şi nu am cum să fiu şi deputat în acelaşi timp”.
Citești și rămîi mut: cei doi s-au bătut pentru șefia USR, dar preferă să rămînă simpli consilieri locali în București, la mîna primarilor PSD, decît să ocupe poziții de vîrf acolo unde se fac marile jocuri, adică în parlament. Cum s-ar spune, peste cîteva luni, Nicușor și Clotilde vor fi fi surclasați, ca greutate politică, de cîteva zeci de subordonați pe linie de partid. În ședințele acestuia, ei vor trebui să decidă linia în probleme parlamentare de undeva, din afară, în condițiile în care niciunul nu a mai fost pînă acum parlamentar. Ce să mai vorbim că Armand vrea să salveze România, dar admite că, în următorii patru pînă la opt sau mai mulți ani, se va ocupa doar de sectorul 1, să-l facă ”paradis”.
Din păcate pentru ei, explicația reală e cu totul alta. Mult mai ”balcanică”. Și ține de interesul personal, nu de cel al românilor.
Mai precis, Nicușor și Clotilde nu cred deloc în șansa propriului partid, USR. Care nici nu e al lor.
Fuziunea USR-USB, decisă în august, nu a fost aprobată pînă acum de tribunalul București, conform legii, și nici nu va fi aprobată pînă la termenul limită de 27 octombrie, cînd se încheie depunerea listelor pentru parlamentare. Pe 25 octombrie e programată la tribunal o ședință în acest sens, dar, chiar dacă s-ar aproba, mai există 15 zile pentru depunerea de eventuale contestații.
Jocurile sunt făcute.
În absența fuziunii respective, membrii USB – adică toată echipa inițială a lui Nicușor Dan, care a repurtat succesul de la Capitală – nu pot candida în alegeri decît demisionînd individual din partid pentru a se înscrie în USR.
Numai că, demisiile din USB atrag automat pierderea posturilor de consilieri, conform legii.
Clotilde și Nicușor pierd tot ce au cîștigat pînă acum.
Dacă rămîn în USB, își păstrează posturile, dar nu pot avea nicio legătură cu USR, care va trebui să defileze în alegeri cu iubita lui Nicușor Dan drept lider, fuziunea din august nefiind, cum spuneam, validă.
Problema și mai mare e că USR va trebui, în acest caz, să depună liste proprii în București, pe care să nu se regăsească membrii USB care au obținut mandate la locale. Cum s-ar spune, de pe liste vor lipsi exact acei oameni care au dus în cîrcă succesul USB de acum cîteva luni.
Iar USB, deși încă există ca partid, nu poate candida în alegeri ca partid local, pentru că ar însemna să se canibalizeze cu USR și, oricum, nu ar putea intra în parlament din cauza pragului electoral.
Se va crea, foarte probabil, o situație halucinantă, în care Clotilde și Nicușor vor încuraja românii în alegeri, din interiorul USB – care va sta pe tușă la alegeri ignorînd exact principala misiune a unui partid, aceea de a candida – , să voteze candidații altui partid, anume USR.
O situație care, să recunoaștem, va fi speculată copios în campanie de adversarii politici, pentru că e de rîsul curcilor.
Deja, prima lovitură a venit zilele trecute, cînd tribunalul a respins însemnul electoral al USR pe motiv că e aproape identic cu cel al USB, iar cele două, cum spuneam, sunt, în acest moment, și vor mai rămîne o perioadă, două grupări distincte.
Nu mai vorbim că USR s-ar putea să aibă dificultăți majore, în campanie, în a explica electoratului bucureștean cum stau lucrurile, astfel încît să fie sigură că își adjudecă fără pierderi voturile obținute de USB în iunie.
La cum se prezintă lucrurile, inclusiv după declarația lui Clotilde din ”Adevărul” se cam conturează un scenariu pentru cei doi pseudo-lideri ai USR: mai bine rămîn cu posturile, totuși călduțe, din consilii decît să alerge după fotoliile parlamentare incerte, riscînd să piardă și ce au acum.
Calculul politic perfect – nu-i așa? – pentru cineva care și-a propus să schimbe fața României.
Desigur, ar mai exista și planul C: să se înscrie toți în PNL, în ultima clipă, în ideea că vor prinde măcar cîteva locuri sigure pentru lideri.
De menționat, pe final, că exact în aceeași situație se găsește și PMP, a cărui fuziune cu UNPR va fi aprobată tot după închiderea listelor, dar problemele lui Băsescu sunt mult mai reduse, în primul rînd grație unei resurse umane și organizări net superioare. Anumite necazuri ar putea apărea, totuși, și pe acolo. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Fotolii caldute pe care le-au obtinut prostindu-i pe bucuresteni. oricum i-au bani degeaba; nu fac nimic; doar spun NU.
Livia, se scrie iau bani, nu „i-au”. Acest mic amanunt arata care este nivelul celor care posteaza critici la adresa USR. Si de ce crezi ca a spune nu proiectelor ilegale inseamna sa nu faci nimic? Spagarii de pana acum din consilii au facut mai mult, in opinia ta?
Simptomatică similitudine: cei doi precupeți salvatori, un fel de Baywatch-iști de Dâmbovița, nu fac nimic, dar îl susțin cu frenezie pe un alt neica-nimeni în drum, Csollosh-baci, cel ce-a scos platforma-n drum și a produs numai scrum! Nici ăla nu face nimic, e premierul, de departe, al celui mai prost guvern post-decembrist, dar, iaca poznă, crește-n sondaje ca drojdia de bere pusă la dospit. Bre uncle Soros, doar atâta poți??!??
D-le „Gica Contra”, nu il supraestimati pe Soros!Babalacul nu e decat un paravan pentru alte institutii care dirijeaza politica externa a licuriciului (in tarile subdezvoltate ) si , evident, politica interna a tarilor respective…
Necaz e si la unii gurnalisti in cap.
Dvs inclus.