CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Canicula si criza trimit bucurestenii noaptea in parcuri

0 comentarii / 1413 vizualizări / 18 iulie 2010

Dacă în alți ani, în special în timpul dictaturii comuniste, pe timp de vară plimbările nocturne în parcurile și grădinile capitalei erau preferate de o categorie relativ restrânsă din populație, formată din tineri romantici, amanți întârziați, respectiv cetățeni care din diverse motive nu-și făceau concediile la mare sau la munte, astăzi, criza economică, bugetul restrâns destinat vacanțelor, îi ține, pt tot mai mulți bucureșteni priponiți de orașul lor.

Atenție la biciclete!

Începând cu orele 20-21.00, parcările din jurul parcurilor devin neîncăpătoare. În Herăstrău, în zona Pavilionului H nu mai ai loc să arunci un ac. „Parcangii”, în uniforme albastre, își freacă palmele, bucuroși și sar de la un autoturism la altul ca oițele pe imaș: „Stați mai mult de-o oră?” Parcarea costă doar 1,5 lei pe oră. Mulți nu se îndură nici de această sumă modică și bagă mașina cu botul prin boscheții de pe Bd.-ul Kiseleff. Ce să mai dea bani?! Doar e trecut de 8 seara!
Deși oamenii iau cu asalt parcul nu același lucru se poate spune despre terase. Lumea preferă să străbată, pe jos, aleile, fără ca drumul ei să treacă prin acestea, oricât de apetisante ar părea. Sportul, datul cu rolele, ciclismul cu bicicletele puse la dispoziție gratuit de primăria capitalei, săritul în plase, dar și aparatele de făcut gimnastică în aer liber sunt la mare căutare. Mare atenție însă la biciclete! Acestea vin, uneori, de unde și când te aștepți mai puțin, în mare viteză. Dacă aveți copii mici, e bine să-i țineți de mânuță, căci altfel riscați accidente.

Și-au făcut din bancă pat

Rețeta unei seri plăcute, departe de fierbinețeala BCA-urilor și viermuiala din cartierele-dormitor ale Bucureștiului este simplă și, mai ales ieftină. Un mare neajuns, pentru cei care aleg această formă de recreere, este prezența țânțarilor și a altor insecte, cărora soluțiile toxice administrate de primărie nu le pot veni de hac, în niciun chip. Dealtfel, edilii au recunoscut că aceste viețuitoare au devenit imune la „tratamentele” aplicate. Cu toate astea, există și mulți locuitori ai capitalei care schimbă patul și așternutul de acasă cu băncile ornamentale din Cișmigiu, Moghioroș, IOR sau Herăstrău. Dacă fac abstracție de înțepăturile nesuferitelor insecte și de mâncărime, pot petrece o noapte minunată!
În mod curios,d e când primarul general „a dat liber” la mersul pe iarbă, puțini sunt cei care se încumetă s-o ia, la pas, pe gazon. O efectul fructului interzis?

Mid-night gheșeft

Aglomerația din parcuri este o mană cerească pentru comercianții „de ocazie” care vând pe alei porumb fiert, semințe de floarea soarelui și baloane, netulburați defel de poliția comunitară. Aceștia fac speculă cu orice, sucuri, înghețată, apă minerală, iar bijnițarii pot conta pe setea trecătorilor. Pentru cei mici, o vată pe băț, un suc înghețat, o acadea de 3 lei, o pungă de pufuleți sau o palmă la popou, în caz de obrăznicie, sunt suficiente.
Câțiva bucureșteni găsesc o oportunitate pentru mici câștiguri financiare: cântă la chitară, desenează potrete pe loc sau trag un cântar digital după ei, „ca să vă verificați greutatea, căci sănătatea e înainte de toate!” E loc și pentru mici gheșefturi: unii vând jucării cu telecomandă, avioane, tractorașe, vaporașe sau fac întreceri între ele. În toate aceste seri, cel mai fierbinte subiect de discuție auzit la fiecare a doua bancă din parc este moartea Mădălinei Manole. „Fata dragă” a reușit să stârnească o adevărată psihoză națională! Ce Boc? Ce Băsescu, criză, pensii sau tăieri de salarii? Oamenii sunt năuciți și încearcă să găsească o explicție pentru gestul artistei.
Efectul îmbulzelii până târziu în noapte în parcuri și grădini este că mult după miezul nopții și traficul rutier e aglomerat, ceea ce face ca poluarea fonică pe marile bulevarde să fie la cote ridicate, iar aerul de nerespirat. Totuși, în mod paradoxal, orașul pare mai viu.
(Răzvan Mateescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998