CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Capcana: Alegerea lui Macovei la sefia PDL poate duce la desfiintarea partidului

0 comentarii / 2199 vizualizări / 4 martie 2011

Ședințe agitate se anunță, azi și mîine, la Colegiul Director, respectiv la Consiliul Național al PDL, unde se vor dezbate și supune spre aprobare propunerile de modificare a statutului actual, cele mai multe create de aripa așa-zis reformistă a partidului, adică Macovei, Preda & comp. Ceea ce s-a discutat mai puțin, pînă acum, este riscul pe care și-l asumă partidul, de a se trezi desființat în Justiție tocmai din dorința de a lăsa impresia că servește interesele acesteia.

Printre modificările la statut se numără, între altele, incompatibilitatea între calitatea de membru al partidului și cea de trimis în judecată în cauze penale, ori de fost colaborator al Securității șamd. O altă modificare importantă este eliminarea vechimii în partid drept condiție a candidaturii la diverse funcții importante. Acest lucru ar deschide, spre exemplu, calea unor membri precum Cristian Preda sau Monica Macovei către șefia PDL, la congresul din mai.
Nu comentăm aici oportunitatea unor asemenea propuneri, dar e momentul să atragem atenția, din nou, asupra lejerității de care dau dovadă partidele politice de la noi în încălcarea grosolană a legii. În cazul PDL, tocmai cu intenția declarată de a servi interesele legii, prin retragerea ”pălăriei” de partid de pe capetele celor certați cu Justiția.

Concret, noile modificări la statut trebuie aprobate de congresul PDL, dar ele nu pot fi aplicate de la același congres, după o cutumă bine cunoscută potrivit căreia regulile jocului nu se schimbă în timpul partidei. Mai exact, conform legii partidelor nr.14/2003, art.25, noul statut adoptat de congres nu poate fi aplicat la același congres, pentru că el trebuie trimis la tribunalul București spre aprobare, în termen de 30 de zile după congres. Tribunalul se pronunță asupra legalității noului statut în termen de alte 15 zile, dar, după pronunțare, decizia poate fi contestată la Curtea de Apel, în termen de alte 5 zile, care va da o decizie finală în termen de 15 zile de la expirarea perioadei de contestare. Abia atunci noul statut devine literă de lege și poate fi folosit de către PDL. Legea este de o severitate deosebită în legătură cu aceste proceduri, pentru că art.26 stipulează fără echivoc:
(1)In cazul in care modificarile nu sunt comunicate conform art. 25 alin. (2) sau daca instanta a respins cererea de incuviintare a modificarii statutului, iar partidul politic in cauza actioneaza in baza statutului modificat, Ministerul Public va solicita Tribunalului Bucuresti incetarea activitatii partidului politic si radierea acestuia din Registrul partidelor politice.

Altfel spus, dacă membrii trimiși în judecată ai PDL sunt excluși imediat după congres, potrivit noului statut, iar unul dintre ei reclamă tribunalului aplicarea noilor prevederi înainte ca statutul să fie aprobat, (sau chiar prevederile însele, care ar putea fi suspectate că încalcă prezumția de nevinovăție) PDL va fi dizolvat, ca partid.
Pentru respectarea legii, excluderea lor ar trebui să aștepte cca.două luni după congres, pînă cînd tribunalul validează noul statut. Să zicem, însă, că tergiversarea nu ar reprezenta o problemă pentru PDL, decît, cel mult, în planul imaginii.

Cu totul altfel stau lucrurile, însă, în cazul candidaturii Monicăi Macovei, ori a altui membru, la șefia PDL, pe baza noilor modificări la statut. După congres, orice membru al PDL va putea sesiza tribunalul asupra încălcării legii 14/2003, ceea ce ar atrage, din nou, dizolvarea PDL. Democrat-liberalii au demosntrat deja, recent, că nu dau doi bani pe lege atunci cînd au anunțat autosuspendarea unor membri cu probleme, deși această procedură nu există în statut. Ca să fie circul complet, Monica Ridzi a declarat public că nu se poate autosuspenda exact din acest motiv, apoi a trimis la partid cererea de autosuspendare(?!!).

În general, partidele de la noi și-au făcut o tradiție, din păcate, din încălcarea legii 14/2003, mizînd foarte mult și pe subordonarea politică a justiției, care nu ar îndrăzni să dizole un partid indiferent de motive. Asta nu înseamnă, automat, că acest obicei va dăinui la infinit.

Trebuie menționat, în acest sens, că PSD, anul trecut, a început, în premieră, să trateze mai serios lucrurile, sub acest aspect, convocînd un congres special pentru modificarea statutului, ale cărui prevederi majore, precum alegerea liderului de către toți membrii de partid, se vor aplica abia de la viitorul congres.

Modificarea statutului PDL și aplicarea lui chiar de la congresul din mai ar fi fost posibilă doar dacă adoptarea acestuia ar fi fost apanajul Consiliului Național. Din păcate pentru democrat-liberali, modificarea statutului trebuie aprobată, conform art.62 din actualul document, de Convenția Națională. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998