CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Capcana banilor

0 comentarii / 1664 vizualizări / 3 mai 2012

Cea mai mare provocare a momentului pentru Guvernul Ponta o reprezinta banii lasati de Ungureanu. Cu alte cuvinte, modalitatea prin care noul executiv va reusi sa iasa din capcana fondurilor, necesare dar inexistente, prin care pot fi marite pensiile si salariile. Acum stim ca opiniei publice i-a fost servita una dintre cele mai gogonate minciuni politice. Aceasta minciuna a facut si face agenda publica. Ponta e strans cu usa. Trebuie sa fie capabil sa-l convinga pe fiecare cetatean ca nu sunt bani si, in acelasi timp, sa-i scoata de undeva. Cum va proceda?
In Romania inca niciun demnitar nu a fost pedepsit pentru “propagarea de informatii false”. O minciuna lansata pe piata de un functionar public, de la Presedintele Romaniei pana la un demnitar oarecare, ii poate provoca cetateanului false sperante si mari si false suferinte. De aceea, sanctiunea trebuie sa fie pe masura. Adica penala. Dar in Romania, pana in prezent, nimeni nu a platit.
Ne aflam in prezenta unei minciuni naucitoare. Ca Guvernul Ungureanu ar fi avut bani pregatiti pentru pensii si salarii reintregite. Aceasta minciuna a fost propagata de Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si de premierul demis, Mihai Razvan Ungureanu. Demontarea acestei minciuni s-a facut insa mai degraba mediatic. In baza unor declaratii cat se poate de logice. Si credibile pentru specialisti. Urmeaza ca, imediat dupa instalarea noului guvern, ministrul de Finante, domnul Florin Georgescu, sa prezinte opiniei publice situatia reala. Documentat. Atunci vom avea confirmarea definitiva a minciunii. Depinde de Victor Ponta sa stie cum sa aduca aceasta realitate a minciunii la cunostinta fiecarui roman.
Dar orizontul de speranta a fost creat. Inclusiv de catre USL. Nu USL a promis restituirea pensiilor poprite? Nu USL a cerut insistent, si uneori chiar vehement, regimului Basescu mai intai sa nu taie salariile bugetarilor si apoi sa se revina la situatia anterioara? Ei bine, in cateva zile USL va guverna. Si va trebui sa faca ce a spus. Daca statutul lui Alistar sau al altor ministri ocupa agenda presei, agenda publica este pentru moment acaparata de pensii si salarii. Cum va proceda Ponta?
Asa cum de nenumarate ori s-a spus, in baza unor sumedenii de informatii, statul, prin Blejnar si apoi prin Pop, capii de la ANAF, a colectat mult mai putin decat putea colecta. Pentru ca o buna parte din banii care trebuiau sa ajunga in visteria publica au luat drumul unor firme de consultanta ale grupurilor de interese nelegitime PDL, prin intermediul carora societatile “victima” au ajuns sa plateasca mai putin la stat in schimbul unor remuneratii grase pentru “serviciile prestate”. Apoi, de la firmele de consultanta, banii au fost dirijati, cea mai mare parte a acestora, catre adevaratii beneficiari. Adica marele grup criminal organizat in jurul PDL. Alti bani, inca si mai multi, care ar fi trebuit sa ajunga in visteria publica, sunt reprezentati de ceea ce datorau catre buget firmele puterii, o serie intreaga de societati ale regilor asfaltului, zapezii, IT-ului, medicamentelor, etcetera, etcetera, dar nu au mai fost incasati. Clientela s-a bucurat de protectie. Daca acest sistem inceteaza, intr-o luna vor exista bani la buget. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998