CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Capcana politica sau gafa a PDL? Schimbarile de ministri se decid la Consiliul National

0 comentarii / 1375 vizualizări / 2 septembrie 2010

Colegiul Director al PDL a fost convocat în această după-amiază pentru a valida demiterea unor miniștri și numirea altora în locul lor, numai că, în acest caz, PDL fie a uitat propriul statut, fie asistăm la o capcană politică în care unele figuri ale partidului sunt pe cale să cadă.

Conform statului PDL, nu Colegiul Director este forul de conducere care aprobă demiterea unor miniștri și numirea altora, ci Consiliul Național de Coordonare. Astfel, art.83 litera K din Statutul PDL stipulează clar, între atribuțiile Consiliului Național: ”alege, prin vot secret, cu majoritatea voturilor exprimate, candidatii PDL la functiile de presedinte al Romaniei, prim-ministru, ministru si cele asimilate functiei de ministru”. Același articol, la litera E spune că CNC ”aproba, la propunerea BPN, retragerea din Guvern a unora sau a tuturor membrilor PDL, dupa caz”.

Aceste atribuții nu se regăsesc nici în rîndul celor ale Biroului Permanent, nici în ale Colegiului Director. Pe cale de consecință, dacă vreunul dintre miniștrii remaniați azi ar contesta această decizie, statutul PDL i-ar da dreptate. Pe de altă parte, scandalurile interne ar putea conduce, oricum, la pasarea problemei către Consiliul Național. Numai că forul respectiv, reamintim, este dorit cu ardoare de către Traian Băsescu și adepții săi pentru că CNC poate decide și schimbări importante în structura de conducere a PDL. Acesta e și motivul pentru care vechea gardă a PDL a refuzat cu îndîrjire, pînă acum, sfidîndu-l pe Băsescu, să convoace CNC. Rămîne de văzut, în consecință, dacă scandalul remanierii nu va duce, în mod oarecum neașteptat, la schimbări inclusiv în structura PDL prin provocarea unei ședințe de Consiliu Național. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998