CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Capcanele ascunse ale recensamîntului

0 comentarii / 1737 vizualizări / 28 octombrie 2011

Scandalul CNP-ului, declarat ori ba, la recensamînt, ia amploare de la o zi la alta, deși pînă acum nimeni nu a explicat coerent de ce puterea ar avea nevoie de el de la cetățeni cînd îl poate lua lejer de la Poliție. De remarcat, în schimb, că au rămas în umbră alte întrebări extrem de interesante, ba chiar explozive ale chestionarelor pentru populație. Cu atît mai mult încît, în cazul lor, chiar e greu de estimat ce utilitate publică ar avea.

O asemenea întrebare suspectă – mai ales că face parte din categoria celor cu răspuns obligatoriu – este cea legată de numele firmei care asigură locul de muncă celui recenzat și localizarea sa geografică. Oficial, s-a spus că datele privind ocupația recenzaților vor fi utilizate pentru construirea statisticilor privind structura populaţiei pe ocupaţii şi grupe de ocupaţii, precum şi pe activităţi economice pentru diferite grupe de vârstă, sexe, medii de rezidenţă etc.
Este utilă, într-adevăr, pentru acest tip de statistică, pregătirea ori profesia recenzatului, ca să știm cîți lustragii ori profesori universitari avem în țară și ce sex au.
Dar ”denumirea completă a unității, respectiv subunității la care persoana este angajată” la ce o fi utilă oare, din perspectiva statului român?

La ce o ajuta statul, statistic vorbind, să știe că firma ”Gogu” SRL din Văscăuți are 5 angajați ori 7?

Mare mister….

Pînă vom afla o explicație oficială, ne-am permite să avansăm doar o umilă ipoteză.
Prin prelucrarea respectivelor răspunsuri, actuala guvernare va primi pe tavă o uriașă bază de date privind munca la negru din România. Din capul locului, să spunem că mulți angajați nici măcar nu știu că sunt utilizați la negru, după ce li se dau la semnat tot felul de hîrtii, mai mult fictive. Alții știu, dar se resemnează, consolîndu-se cu faptul că măcar au loc de muncă. Și nu ne referim la angajații unui amărît de butic, ci la cei care lucrează inclusiv în mari companii naționale ori multi-naționale. Ba chiar și în presă.

E greu de crezut, însă, că, la recensămînt, românii care știu ori bănuiesc că sunt exploatați la negru se vor declara șomeri doar pentru a-și proteja patronii. E, peste toate, chiar și o chestie de orgoliu; nimeni nu vrea să se autoșampileze drept parazit social.
Singurii care ar face asta cu certitudine sunt cei care lucrează încasînd, în paralel, ajutorul de șomaj, ori cei care iau diverse ajutoare sociale de la stat pe care le-ar pierde dacă ar recunoaște că au loc de muncă. Poate că datele legate de locul de muncă obținute la nivel național nu vor fi complete, dar sigur se va obține o bază de date prețioasă.

Dacă această bază de date va fi folosită pentru eradicarea muncii la negru, atunci demersul autorilor formularelor de recensămînt trebuie salutat ca binevenit.

Din păcate, ea ar putea servi de minune și altor scopuri, mai exact șantajului pentru obținerea de fonduri electorale.

Dacă, spre exemplu, mica firma ”Gogu” SRL, ori marea Coca-Cola SA declară în acte un anumit număr de angajați, în timp ce recensămîntul furnizează un cu totul alt număr, mai mare, inspecțiile teritoriale ale muncii au pe tavă un atu decisiv în activitatea de control.

Oficial, s-a spus că datele recensămîntului nu au neapărat valoare juridică și sunt confidențiale. Pentru a lua la bani mărunți anumite firme, însă, nici nu e nevoie de asta.
Depistarea muncii la negru este, în acest moment, extrem de dificilă și se face, în general, pe bază de razii, la care participă inspectori teritoriale, poliție șamd. Cînd o firmă e luată la puricat, celelalte din jur sunt puse în gardă și iau măsuri de protecție, ca să nu mai vorbim că se poate aranja la nivel local închiderea ochilor contra unei șpăgi discrete.

Atunci cînd, însă, șefii de la București au dinainte lista națională cu cine e în păcat și cine nu, lucrurile se schimbă. Mica șpagă locală e blocată și poate deveni marea contribuție de partid. Mai ales că noul Cod al Muncii prevede închisoare pentru patronii care angajează mai mult de 5 oameni la negru. Ce va face patronul unei mari firme cînd inspectorul teritorial îi va rînji în nas: ”Știm exact cîți angajați la negru ai, unde locuiesc și care le e CNP-ul!” ?

Răspunsul nu e greu de intuit. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998