CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Capitalism de mucava: 88% din economia romaneasca e controlata din exterior

2 comentarii / 4512 vizualizări / 18 iulie 2018

Conform datelor oficiale prezentate de Institutul Naţional de Statistică (INS), economia României nu îi aparține, într-o proporție zdrobitoare fiind deținută și controlată de străini. Încă mai grav decît inexistența unui capitalism autohton e faptul că un număr tot mai mare de români regretă perioada comunistă și chiar cred că pe atunci era mai multă libertate.

Datele INS, la nivelul anului trecut, prezentate de fostul vicepremier Vasile Dîncu pe blogul propriu, arată că în economia naţională a României funcţionează 44.575 de „grupuri de întreprinderi”.
Grupul de întreprinderi defineşte două sau mai multe întreprinderi în care una dintre întreprinderile participante la grup deţine controlul asupra celorlalte, prin control înţelegându-se deţinerea a mai mult de 50% din voturi, de regulă, dată de deţinerea a mai mult de 50% din capital. Interesant este că din cele 44.575 de grupuri de întreprinderi 5.308 sau 12% din total sunt rezidente sau controlate din interior, în timp ce 39.267, adică 88%, sunt grupuri de întreprinderi multinaţionale controlate din exterior.
Marele pericol în acest caz, afirmă Dîncu, este că în situaţii de criză, capitalurile se retrag de pe pieţele conexe, spre zona de unde au plecat, adică în ţările care sunt mari puteri economice.

Doar 10 mari companii românești private în topul primelor 130

”Avem 70% capital privat în economie dar, cum demonstrează o lucrare recentă, semnată de Iulian Stănescu, după un studiu al primelor 130 de companii româneşti în ordinea cifrei de afaceri, 95 sunt deţinute de capitalul străin, 25 de statul român şi numai 10 au ca acţionari majoritari sau integrali capitalişti români. Un lucru este evident, dominaţia capitalului străin asupra celui autohton este deja o realitate, mai mult decât atât, capitalul străin controlează cele mai multe şi cele mai mari companii din domeniile strategice ale economiei. Capitalul românesc domină doar zonele periferice, zone instabile şi lovite frecvent de crize. Capitaliştii noştri au pierdut competiţia, dar mai ales nu sunt în zona înălţimilor de comandă ale economiei: finanţe, bănci, resurse naturale, energie” se mai arată în material.

Această situație specială, capitalism românesc fără capitaliști, ar putea fi responsabilă și pentru mentalitatea deficitară a românilor, după aproape 30 de ani de economie de piață.

Conform unui recent sondaj IRES, cea mai mare parte dintre români (82%) cred că „statul ar trebui să reglementeze mai bine concurenţa de pe piaţă”, iar 62% dintre ei sunt de părere că „marile companii de stat nu ar fi trebuit privatizate în anii 90”. O proporţie covârşitoare dintre români (90%) cred că „primul responsabil cu crearea locurilor de muncă este statul şi apoi sectorul privat”, 85% cred că „primul responsabil de bunăstarea oamenilor ar trebui să fie guvernul / statul şi apoi indivizii”. Cel mai bine se vede acest decalaj de mentalitate între capitalismul trăit şi cel de reţetă în faptul că 81% dintre respondenţi la sondajul realizat de IRES cred că „cele mai mari întreprinderi ale ţării ar trebui să fie în proprietatea statului şi nu în sectorul privat”.
Despre câştigătorii tranziţiei, cei care au reuşit să se îmbogăţească, 63% dintre români au o părere proastă şi foarte proastă. O atitudine care a evoluat negativ în ultimii 30 de ani a fost părerea despre modul în care au reuşit cei care au făcut averi în România: 60% cred că au făcut avere prin încălcarea legii, 17% prin relaţii şi 7% prin noroc. Doar 11% dintre români cred că au făcut avere prin muncă şi merit social.

Într-o ţară în care cota unică a fost descrisă de partidele de dreapta aflate la conducere aproape un deceniu ca fiind singura formulă viabilă, deşi este puţin răspândită în economia de piaţă normală, 57% dintre români cred că „bogaţii ar trebui taxaţi suplimentar”. Chiar dacă în jur de 80% dintre oameni recunosc că firmele private asigură locuri de muncă şi contribuie la dezvoltarea economiei sau că servesc societăţii în general (76%), totuşi 73% cred că oamenii de afaceri exploatează angajaţii, găsesc lacune ale legilor (71%), câştigă prea mult faţă de munca pe care o fac (68%), nu sunt sinceri şi cinstiţi (48%), nu respectă legea (48%). Doar 15% dintre români spun că se gândesc ca, în viitor, să deschidă o afacere proprie.

”Antedecembriștii” aleg comunismul, pentru că ”se trăia mai bine”

La întrebarea devenită clasică la noi: ce părere aveţi despre afirmaţia : „Socialismul a fost o idee bună, pusă în aplicare greşit?”, 67% dintre români sunt de acord.
Atunci când întrebăm eşantionul format dintre cei care au trăit ca adulţi în perioada comunistă „Dacă era mai bine sau mai rău înainte de 1989,” comparând cele două epoci, 66% spun că, înainte de 1989, era mai bine. Dacă întrebăm subiecţii care sunt aspectele care s-au îmbunătăţit după 1989, observăm că avem doar trei aspecte care depăşesc 75% ca procent de favorabilitate: condiţiile de călătorie în străinătate, consumul de produse şi servicii şi dreptul de a alege. În fine, condiţiile de locuire sunt îmbunătăţite, spun 52% dintre români. La polul celălalt, al majorităţilor privind aspectele care s-au înrăutăţit, avem: industria (81%), situaţia politică (74%), infrastructura (65%), învăţământul 69%), fericirea românilor (68%), sănătatea 65%), piaţa muncii (61%), nivelul de trai (59%).
Puşi direct în faţa unei alegeri, între capitalism şi socialism, cei care au trăit şi înainte de 1989 au ales 50% socialismul şi 44% capitalismul. Cei care au ales capitalismul au avut ca principale justificări libertatea şi pentru că oferă un trai mai bun şi respect pentru oameni. Nostalgicii socialismului argumentează prin traiul mai bun şi lipsa grijilor, prin faptul că toată lumea avea un loc de muncă, prin existenţa siguranţei vieţii, a egalităţii dintre oameni, iar unii (35%) chiar cred că era mai multă libertate” se mai arată în material. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Imbecilitatile manipulatorii ale IRES cred ca au sanse mult mai mari sa ‘prinda’ la un public idiot (din care Romania, din nefericire, nu duce lipsa) care nu prea pare insa sa frecventeze acest spatiu liber de opinii si comentarii.

    Cu exceptia cazului ca IRES sustine financiar acest spatiu, citarile atat de frecvente a unor raspunsuri construite prin intrebari ‘mestesugit’ manipulatorii nu fac altceva decat sa radicalizeze si mai mult acei cititori care judeca clar si limpede cu propriul lor creier, dupa ce se informeaza temeinic din cat mai variate surse.

    Dejectiile gretzoase ale lui Dincu, citate cu atata ‘darnicie’ ar prinde mult mai bine publicului de tip #rezist si #orice, public manipulat ordinar si pervertit pe termen lung de catre ‘structurile’ securiste specializate.

    Intelegem ca acest public este extrem de putin numeros (spre disperarea ‘structurilor’), dar excesul de securisme ale lui Dincu nu demonstreaza altceva decat intentia de ‘orientare’ si ‘directionare’ dupa fentele expirate ale pretinsului sociolog a unui public care a depasit cu mult prin nivelul sau de instruire categoria tinta vizata de acest tip de articole.

  2. Din exterior dar tot de romani, sa precizati… Romania e in strainatate, aici e doar lagar de exterminare pentru nepremianti.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998