CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Carevasazica Marga e bun?

0 comentarii / 1860 vizualizări / 12 octombrie 2012

O stire cade ca un trasnet. Profesorul Andrei Marga, pana de curand ministru de Externe al unui guvern acuzat ca a dat o lovitura de stat iar mai nou presedinte al Institutului Cultural Roman, este solicitat de guvernul Germaniei. Si nu in orice chestiune. Ci pentru a colabora in mod oficial la elaborarea unui plan de restructurare a Uniunii Europene. O viitoare revolutie in structurile UE, pilotata de cel mai puternic stat al continentului, Germania. Ce s-a intamplat? Si-a schimbat Berlinul in mod fundamental atitudinea fata de reprezentantii USL? Si ne transmite, astfel, un semnal?
Mai intai a fost Philip Gordon, consilierul special al lui Barack Obama, responsabil si specialist in politica acestei parti a lumii din care face parte si Romania. Acesta a inceput prin a soca o tara intreaga cand a afirmat ca la referendumul pentru demiterea lui Traian Basescu au fost comise fraude majore. Si cand a cerut cat se poate de explicit readucerea acestuia la Cotroceni. Si, la fel de socant, in urma cu cateva zile, acelasi Philip Gordon se suceste. Si spune, expresis verbis, ca “romanii sunt liberi sa-l demita pe presedinte daca acesta e nepopular”. Ca sa vezi! Dupa care vine la rand Germania.
Este un fapt cu totul si cu totul neobisnuit ca guvernul Germaniei sa solicite unei personalitati dintr-un alt stat sa imparta responsabilitatea, povara si gloria conceperii unui nou model al Uniunii Europene. Si este cu atat mai neobisnuit cu cat aceasta solicitare i-a fost adresata nu unui reprezentant al regimului Traian Basescu, ci unuia dintre membrii marcanti USL. Lui Andrei Marga. Cel care a fost silit, fiind sef al diplomatiei de la Bucuresti, sa ia in piept intreg scandalul. Un scandal, repet, in care Romania a fost acuzata de puci. Si nu a facut-o doar Guido Westerwelle, ministrul de Externe al Germaniei, ci si Michael Link, ministru de stat in guvernul de la Berlin. Si mai mult chiar decat atat. Cei doi explica si motivele. Profesorul Andrei Marga, prin cartile pe care le-a publicat, veritabile lucrari de referinta in domeniu, se remarca drept unul dintre cei mai mari specialisti in politici globale pe care ii are Europa.
Ca sa vezi! Iata ca mult hulitul Andrei Marga e foarte bun. E numai bun pentru a revolutiona UE. E omul potrivit pentru a deveni partener al guvernului german condus de popularul Angela Merkel in elaborarea unei noi strategii pe termen lung vizand eficientizarea si democratizarea institutiilor UE. Andrei Marga, o personalitate USL. Adica a unei aliante care, la nivelul continentului, este adversara popularilor europeni condusi, pe cat de neoficial, pe atat de ferm, de Angela Merkel.
Eu cred ca daca punem impreuna ultimul semnal transmis de Philip Gordon si aceasta solicitare care il vizeaza pe profesorul Andrei Marga, avem ceva mai mult decat o simpla recunoastere tardiva a unor realitati romanesti. Avem primele semnale ca marea democratie care este America a sesizat ca Washingtonul vine in contradictie cu substanta democratiei americane, refuzand dreptul unui popor de a se exprima. Si de a demite un presedinte nepopular. La randul ei, Germania a inteles ca, dincolo de interesele partizane de partid, dincolo de obiectivele popularilor europeni si dincolo, poate, de cateva obiective economice pentru care regimul Basescu se angaja, conteaza mai mult increderea si prietenia romanilor. O reactie anti-germana ori un val puternic de euroscepticism sunt mai daunatoare intereselor UE decat abandonarea unui regim pe care romanii nu-l mai doresc. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998