CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Cartarescu: In 30 de ani, Romania nu a realizat nimic in vreun domeniu. Avem o cultura mica si marginala

16 comentarii / 3745 vizualizări / 19 mai 2022

Întors dintr-un turneu literar în Columbia, scriitorul Mircea Cărtărescu face constatări sumbre, într-un interviu pentru Observator Cultural: România nu a produs nimic remarcabil după revoluție și are o limbă și o cultură mărunte și marginale.

Mare parte din vină o are politicul, spune scriitorul:

”Sîntem încremeniți în proiect. Oa­menii intră-n politică la noi ca să se îmbogățească și de obicei sînt amorali și semi-analfabeți, chiar și cei care se ocupă de învățămînt sau de cultură. Algoritmul politic ucide competența. Dacă nu mă-nșel prea tare, nu prea ne putem lăuda cu cine știe ce realizări, în orice domeniu, în ultimii treizeci de ani. Nu ne pasă de trecutul nostru, de cultura noastră, de aspectul orașelor noastre, de sănătatea noastră, de binele nostru comun”.

În cultură, situația e dramatică: nu contăm în lume

”Lumea literară e tăiată ca maioneza. Instituțiile culturale sînt cum sînt. E de mirare că supraviețuiesc încă scriitorii adevărați, cei care nu sînt dispuși la concesii comerciale. Vizibilitate în afară au doar cîțiva, unii prin talent literar, alții prin talentul mai subtil al relațiilor și al manipulării. Nu știu dacă patru autori români înseamnă ceva, cît de cît, astăzi în lume. E o situație frustrantă și incomodă pentru orgoliul nostru, dar explicabilă și obiectiv, și subiectiv. Sîntem o limbă și o cultură mici și marginale” mai spune Cărtărescu.

El dă asigurări, totuși, că nu vrea să părăsească România:

”Idealul meu, sincer o spun, e să trăiesc în România și să pot călători în toată lumea. Dacă voiam celebritate, aș fi rămas de mult în Franța, în Germania sau în America”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

16 Comentarii

 1. Adaaanc! Au ajuns vesnicii sinecuristi, mangaiatii tuturor regimurilor, atarnatorii la toate bersele si bugetele sa ne ¨atentioneze¨ ca suntem ¨o cultura marginala¨, n-o fi si el parte a distructiei, sau el, sigur e unul din cei patru, in niciun caz un produs al relatiilor….Pai, nici in stalinism nu era alt discurs…dupa distrugerea inteligentei romanesti (la propriu!) in inchisorile dictatului si infiintarea facultatilor muncitoresti (cea mai interesanta a ramas ¨facultatea de scriitori¨), noii ¨intelectuali, nechezolul celor morti ori anulati de puscarii si dosare, se uitau in oglinda si remarcau (pe bune!) ce cultura minora au romanii, cat de irelevanti sunt in istorie….urmasii lor, cu facultati pe bune, ca i-a ajutat si dosarul sanatos, nu fac decat sa repete…niste plagiatori!

 2. E regretabil că nu a rămas. Mai are timp. Pe de altă parte, e greu de crezut că va găsi o țară unde „să sugă” atât de multe fonduri pentru maculatura pe care o produce.

 3. I-au dat clanta columbienii! Cu frunzele de coca! I-au dat leurda și asta a crezut ca este high!
  Moșule dute la Vanessa sa iei niște ayahuasca! Sa se trezească ochiul al treilea( nu ochiul maro) si sa iti vina mintea la cap sa te apuci de o meserie folositoare!

 4. Târziu maestre, târziu. Când ți-ai dat seama că Basescu & comp a intrat în politică doar pentru a se îmbogăți? Că erai un mare admirator. Intelectualule!

 5. & Totuși domnul Cărtărescu e un lider , iar societatea nu este domnule pe măsura talentului dumnealui, ?

 6. Opinie nepopulara :

  Toate problemele Romaniei se trag din pasivitatea(unii spun toleranta de tip progresistoid, altii spun mamaliga) acestei etnii. Nu aveti initiativa marea majoritate.

  Voi nu protestati pentru nimic, nu credeti in nimic, nu va luptati pentru nimic, injurati din coltul gurii si acceptati conditiile de viata subumane din gunoiul asta de tara, la munca acceptati sa se ppishe cu bolta pe voi tot felul de colegi, colege, sefi, de scursuri, nu faceti nimic. Voi nu cereti mariri de salariu, ca e mai bine asa. Voi nu faceti plangeri la institutii, sa nu suparati pe cineva, voi nu faceti plangeri penale, ca lasa ca trece, ca va e frica, voi daca vedeti pe strada o persoana, o femeie, un copil batut, nu va bagati niciodata, nu e treaba voastra, daca cineva vinde droguri, oameni, organe, femei voi intoarceti fatza sa nu vedeti, sa nu auziti, sa nu spuneti nimic. Daca cineva va nenoroceste un membru al familiei, un prieten in spital, in scoala, la munca, oriunde, voi oftati si mergeti mai departe.

 7. CATA PROSTIE! CAND NU TE POTI LUPTA CU DRACU( CONDUCATORII TARII JEGOSI SI HOTI) II CERI LUI DUMNEZEU AJUTORUL. SE ALEGE PRAFUL SI PULBEREA SI PAMANTUL LE ASTUPA TOATE GAURILE NESATULE…DE CE SA STRIGI SI SA TE BATI CU OAMENII INDRACITI? II IMPINGI SPRE IAD..MAI ALES PRIN INDIFERENTA SI TACERE. APOI….NE-AM UCIS CONDUCATORUL…TREBUIE PLATIT…UN MILION DE AVORTURI…PLATA…ASTA E VIATA…NU BALIVERNELE VOASTRE INGINERESTI ..VIATA PENTRU VIATA…DAR NU ORICUM….HOTII NU SUNT FERICITI DECAT APARENT…

 8. Ba da. Am avut 10 ani un turnator presedinte si inca 10 un dulap. Sustinuti toti de intelectualii de 2 lei. Deci…. marș

 9. Tampenii de-ale lui Cartarescu.
  Campioni mondiali si olimpici in atletism si gimnastica. Sfert de finala la Cupa Mondiala la fotbal si medalii la handbal. O jucatoare de tenis #1 in lume si castigatoare si finalista de Grand Slam-uri.
  Asta doar la o prima strigare…..

 10. are dreptate omul, sa nu ne umflam in pene degeaba, critica e bine sa o privesti constructiv, chiar daca nu-ti convine. De 30 de ani nu mai realizam mare lucru in niciun domeniu.

  In materie de cultura suntem atat de jos si datorita unor personaje ca el, libidinoase fata de factorul politic (ala agramat despre care vorbeste), si care i-au dat bani de tocat si sinecuri in schimbul linsului in dos.

 11. De ce nu a produs nimic in acești ani? A tot fost promovat pe toate canalele și de statul roman și de rețeaua Soros, ca un mare scriitor de Nobel. Bine măcar ca recunoaște faptul ca este un scriitor minor. Timp de 30 de ani s-a defrișat totul in jurul sau și al lui Pleșu, Patapievici, Liiceanu și acum ne spun ca de fapt ei nu au valoare!

 12. Apropo de analfabeti: vesnicul aproape premiat cu Premiul Nobel are trebui sa stie ca in situatia in care era acolo „de mult” se scrie intr-un cuvant.

 13. Doar Grigore Cortianu, vărul meu de neam de corturari, mai are valoare, în afară de mine!

 14. & Totuși domnul Cărtărescu a arătate că e un lider care are resurse și talent, în domeniul dumnealui, îndeosebi după 1989, chiar dacă și-a format o astfel de percepție despre cultura în care realizează realizări personale și spre folosință publică, ?

 15. cultura mica si marginală are el, nu România.

 16. Cărtărescu e un mediocru , mic profitor care prin slujirea băsismului a fost tradus și promovat discreționar. Oricâti bani au fost pompați in el, se vede că nu a impresionat pe nimeni in Occident. Acest mic profitor băsist scuipă pe Eminescu, pe Eliade sau Nae Ionescu, cum cere moda politicii corecte, Evident că dacă ati colonizat România și i ati convins pe români că sunt papuași medievali nu a mai apărut nici Eliade, nici Noica , ci doar burienile de tip Licheanu și Preșu.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998