CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9771 RON DOWN | 1 USD = 4.6069 RON DOWN | 1 GBP = 5.8086 RON DOWN

Cartarescu nu stie din ce bani traieste. Dar stie de ce nu ia Nobelul

3 comentarii / 3059 vizualizări / 17 octombrie 2018

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit zilele trecute titlul de Doctor Honoris Causa al Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj Napoca, prilej pentru a explica jurnaliștilor clujeni de ce îl sare mereu premiul Nobel pentru literatură:

”La Premiul Nobel nu mă raportez în niciun fel. Eu nu scriu pentru premii, nici pentru cele din țară, nici pentru cele din străinătate. Puțină lume știe cum funcționează acest premiu. E ca și când ai câștiga la loterie. Nu există un clasament obiectiv, nu sunt zei cei care dau acest premiu. Sunt oameni de toate felurile, de aceea și situația confuză de acum de la Academia Suedeză și atunci cu atât mai mult, ca un stoic ce sunt, care știu că nu trebuie să mă ambalez pe lucruri pe care nu le pot influența, nu am nimic de spus. Este un fapt care va fi, dar mai curând nu va fi”.

Cu același prilej, scriitorul, care dezvăluie că locuiește în Pădurea Băneasa, a mărturisit că nu știe din ce bani trăiește: ”Sincer vă spun, eu nici nu știu din ce trăiesc. Soția mea se ocupă de asta. Eu trăiesc pur și simplu. Faptul că munca unui scriitor este plătită cam cel mai prost dintre toate celelalte profesii ale oamenilor, spune ceva despre lumea în care trăim”.

Și cîteva considerații despre protestele de stradă din România: „Este un mare pas înainte. Cred că această manifestare a civismului în viața publică este extrem de importantă. Lucrul acesta este potrivit cu firea mea. Eu sunt un om care fără să vrea să fie antagonic, totuși vrea să apară undeva, să fie prezent undeva, să ajute măcar cu lărgimea umerilor lui care pot acoperi o bucățică din Piața Victoriei”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Lărgimea buzelor lui au acoperit o bucățică cam mică din posteriorul băsescu. Să mai fi avut vreo zece perechi….

  2. Lungimea limbii si mularea ei pe diverse funduri aducatoare de bani . Asta e reteta ,,succesurilor,,.Cit despre civism si strada, mai usor ca macane. Niciodata nu aluat atitudine in sprilinul unor oameni acuzati pe nedrept.Istoria va arata cine l-a umflat cu pompa si in ce scop.

  3. N-o belesti ? Nobel esti !

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998