CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

Cartoful fierbinte.In gradina cui?

0 comentarii / 1459 vizualizări / 21 iulie 2013

Domnul Ioan Mircea Pascu, europarlamentar, fost ministru al Apararii, un om cu o vasta experienta politica, a facut o declaratie socanta. Si anume, ca Omar Hayssam este un fel de cartof fierbinte, aruncat peste gard in gradina lui Traian Basescu. Care, din mers, ar trebui sa caute solutii pentru a se descurca cu aceasta problema. Inclin sa cred ca Pascu are dreptate. Modul, inca destul de neclar, in care Hayssam a aterizat la Bucuresti – la propriu si la figurat – intruneste cateva elemente care sugereaza un pericol major pentru locatarul de la Cotroceni.

De la bun inceput, constatam o realitate stranie. Circumstantele in care Hayssam, considerat cel mai mare terorist din istoria Romaniei, s-a evaporat din aceasta tara, in urma cu mai multi ani, sunt la fel de obscure, ca sa nu spun oculte, ca si circumstantele in care el s-a reintors. Ambele situatii, cu o puternica incarcatura de senzational, au un element comun. Si anume, serviciile secrete. Serviciile secrete care, in sceneraiul plecarii, ar fi avut obligatia sa-l monitorizeze pe Hayssam si care, de altfel, au si fost decapitate, la vremea respectiva, de catre Traian Basescu, sunt aceleasi servicii secrete pe care atat presedintele, cat si primul-ministru le-au felicitat calduros pentru reusita operatiunii de readucere a lui Hayssam la Bucuresti. Si asta, in timp ce, daca stam sa gandim logic, readucerea ar fi trebuit sa fie, in primul rand, o treaba a Ministerului de Justitie.

Tot serviciile secrete, cele felicitate calduros, sunt si institutiile care se joaca de-a “Incurca-i drace!” atat cu Traian Basescu, cat si cu Victor Ponta. Fiecare dintre cei doi oameni politici a primit alte informatii. Care, pe alocuri, “in punctele esentiale”, se bat atat de rau cap in cap, incat, iata, asistam la un intreg circ al declaratiilor contradictorii. Asadar, am tot dreptul sa presupun ca unul sau ambele servicii secrete ar putea sa fi regizat sau sa fi secondat o regie, cum este cea sugerata de Ioan Mircea Pascu.

Din toata sarabanda de declaratii, intelegem totusi ca Hayssam nu a fost extradat de statul sirian. Ci extras de acolo ori livrat cu ajutorul Damascului. In ambele situatii, inca o putere a participat la combinatie. Poate fi SUA , unde procurorul Nastasiu l-a denuntat pe Traian Basescu legat tocmai de acest caz. Sau poate fi Moscova.

Daca Hayssam “ciripeste” – si va trebui supus unei operatii de debriefing – faptele grave, pe care le-ar putea relata, nu-l pot avea drept tinta decat pe Traian Basescu. Nu intru in detalii, dar enumar doar faptul ca presedintele Basescu avea relatii personale cu omul de afaceri Hayssam, poate si institutionale, intrucat acesta era atat agent al serviciului secret sirian, cat si agent, inca de pe vremea lui Ceausescu, al Securitatii romane. A existat o intreaga istorie legata de semnaturile sub presiune pe care Hayssam a trebuit sa le dea, cedandu-si o parte din avere unui alt om de afaceri arab, si el, in anturajul lui Basescu. Conform lui Nastasiu, s-au volatilizat cateva milione de dolari, cu prilejul operatiunii de rascumparare a ostaticilor.

Daca “profesorul”, invocat in interogatorii atat de Nastasiu, cat si de Hayssam, este intr-adevar Traian Basescu, asa cum procurorul a declarat, atunci ne aflam in zorii celui mai mare scandal din istoria recenta a Romaniei. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998