CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9726 RON DOWN | 1 USD = 4.5313 RON DOWN | 1 GBP = 5.7463 RON DOWN

Cat pierde PDL? Cat castiga USL?

0 comentarii / 1533 vizualizări / 12 iunie 2012

Este prea devreme pentru a trage o linie. Pentru ca nu exista inca rezultatele finale. Asadar nimeni nu poate spune cu exactitate cat de mult a pierdut PDL. Si nici cat de mult a castigat USL. Singura certitudine este data de numarul impresionant de mare de presedinti de consilii judetene care reprezinta USL. In ce masura acest rezultat poate fi extrapolat?

Din totalul consiliilor judetene, USL a castigat 35 iar PDL doar doua. Acest rezultat este cu adevarat impresionant. Mai ales daca adaugam aici si Bucurestiul. Pierdut in totalitate de PDL. Totusi, daca ne uitam la structura din consiliile judetene, vom observa ca, in conformitate cu rezultatele partiale, USL nu detine peste 50 la suta din locuri. Ceea ce ar putea sa insemne, daca acest rezultat se mentine, doua lucruri. Unul, ca este posibil ca, in zilele urmatoare, sa se formeze majoritati care sa excluda USL-ul. Iar al doilea element care atrage atentia este ca, la acest capitol, scorul politic al USL nu a creat o majoritate. Nu cumva acesta este un semn rau?
Un fapt este cert. PDL pierde aceste alegeri. Intr-un fel, este normal. Orice partid aflat la putere se erodeaza. Iar la capatul ciclului electoral are pierderi si, de regula, cedeaza puterea celor care au stat in opozitie. Daca judecam PDL exclusiv prin prisma rezultatelor, rezistand tentatiei de a ne referi la modul contraperformant in care a guvernat tara, am putea, in functie de scorul final, sa tragem fie concluzia ca pierderile suferite de acest partid se inscriu in parametrii normali, rezonabili, acceptabili sau, dimpotriva, ca scorul este atat de mic, incat este de presupus ca o contributie majora a avut-o nu numai reaua guvernare, ci si modul in care PDL si-a gestionat plecarea de la putere. Prin urmare, daca scorul politic se plaseaza in jurul cifrei de 20 la suta, ne aflam in prima ipoteza. Daca, insa, rezultatul politic al alegerilor locale trage stacheta in jos, sub 15 la suta, atunci e clar ca ne aflam in al doilea scenariu. In aceasta situatie, se impun schimbari masive la nivelul conducerii PDL. In caz contrar, la parlamentare prabusirea ar putea fi totala.
Dar ce se intampla la USL? Asa cum am mai remarcat si cu alte prilejuri, la alegerile locale din 2008 cele doua partide importante din USL, PSD si PNL, au obtinut impreuna scoruri de peste 50 la suta. O medie ponderata cam de 53 la suta. Intr-o societate dominata, la acea data, de regimul Traian Basescu. Este, prin urmare, de asteptat, pentru a vorbi despre un succes real, ca rezultatele finale ale acestor alegeri sa conduca la un rezultat de cel putin 60 la suta. Sub 60 la suta nu se poate vorbi despre un mare succes USL. Ci doar despre un scor rezonabil. Care pare a garanta, dar inca nu garanteaza, un rezultat al parlamentarelor care sa conduca USL direct la guvernare, fara a mai fi necesara o optiune prezidentiala. In foarte scurt timp vom sti unde stam si din acest punct de vedere.
In ciuda rezultatelor dezastruoase pentru PDL in ceea ce priveste consiliile judetene si Bucurestiul, eu ma hazardez in a prognoza ca, in final, situatia acestui partid nu este chiar atat de neagra cum spera adversarii sai. Si nici nu cred ca USL a facut gaura in cer. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998