CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9702 RON DOWN | 1 USD = 4.5369 RON DOWN | 1 GBP = 5.7250 RON DOWN

Catarama, Sosoaca, Valea Jiului si mineriada din care PNL nu a inteles nimic

11 comentarii / 3822 vizualizări / 21 februarie 2021

PNL nu a înțeles nimic în cei 22 de ani scurși de la sîngeroasa mineriadă din 1999, cînd România aproape a căzut de pe harta civilizației, constată fostul liberal Viorel Cataramă, care remarcă, pe Facebook, uimitoarele similitudini dintre acel moment și actualele tensiuni din Valea Jiului. Și avertizează că tragedia de atunci s-ar putea repeta, pe fondul nepăsării actualei puteri față de problemele românilor.

”E iar jale în Vale…
Minerii sunt revoltați, își cer drepturile. Oameni care se simt abandonați. În Vale descinde o femeie. Senatoarea Diana Șoșoacă, recent exclusă din partid. Se implică în cauza minerilor, se agită. De cealaltă parte, muțenie totală: președinte, premier, partide din arcul guvernamental. Nimeni nu pare interesat de rezolvarea situației, de dialog.

Asta îmi redeșteaptă oarece amintiri. Ianuarie 1999, prima săptămînă. Valea Jiului fierbe. Ca și acum, minerii sunt revoltați, cer mărirea salariilor și renunțarea la programul de închidere a minelor nerentabile. La putere e dreapta, cu PNL și PNȚCD în frunte. Nimeni nu se implică serios în problemă. Miron Cozma contacteaza Comisia Economice a Senatului, pe care o conduc, cu rugămintea să mergem în Vale și să discutăm la fața locului, pentru că sunt semne că lucrurile ar putea degenera.
Ceea ce și facem. Mergem, discutăm, negociem, încercăm să detensionăm situația, care se prezintă foarte gravă. Și, după 16 ore de negocieri, încheiem un Protocol privind încetarea grevei! Însă, în spatele nostru, la București, onor guvernul mă execută din scurt, public, anunțînd că nu aveam mandat pentru discuții cu minerii. La fel face și Senatul. Ministrul Valeriu Stoica spune că ”nu e moral să dai mîna cu un om ca Miron Cozma”. Ministrul Victor Babiuc tună și fulgeră că nu trebuia să mă amestec în chestiune și că Protocoul este fără valoare.
PNL, partidul meu, nu mă sprijină, ci mă suspendă din funcția de vicepreședinte național, apoi de la șefia Comisiei Economice, pentru vina de neiertat de a fi încercat să rezolv prin dialog uman ceea ce eu percepeam drept o criză cu posibile consecințe dramatice.

Cîteva zile după pedepsirea iresponsabilului de mine, minerii pleacă în marș spre București să-și afle dreptatea cu bîtele, și zdrobesc cordonul de jandarmi, la Costești. 20.000 de ortaci înving lesne 2.000 de combatanți ai Internelor. Morți și sute de răniți. Sînge și fum. Un general fuge de pe cîmpul de luptă, un prefect e luat ostatic. Distrugerile materiale sunt de mari proporții. Ministrul de Interne e demis, guvernul vrea să declare stare de urgență națională, dar descoperă că nu are lege, și dă ordonanță peste noapte, la propriu, cu Parlamentul întrunit în sesiune de urgență. Cancelariile lumii sunt îngrozite de ceea ce se întîmplă. S-a spus că marşul minerilor spre Bucureşti a pus în discuţie însuși statul de drept şi reforma și a arătat imaginea unei societăţi româneşti nepregătite pentru capitalism. Numai o minune a făcut ca minerilor să nu li se alăture sindicate din mai multe orașe din zonă, ceea ce ar fi dus la crearea unei armate de proporții, iar consecințele ar fi fost incalculabile. Finalmente, disperat, premierul Radu Vasile e nevoit să meargă la Cozia ”să dea mîna cu unul ca Miron Cozma”. Guvernul cedează pe linie revendicărilor minerilor și semnează o îmfrîngere politică rușinoasă. Care putea fi evitată cu un pic de înțelepciune și de tact.

După alte cîteva zile demisionez din PNL.
Nu acesta era partidul visat și clădit cîndva de glorioșii înaintași care au creat România.

Au trecut 22 de ani de atunci.
Azi nu mai e ”iresponsabilul” de Cataramă, e doar o femeie care încearcă, singură, să meargă pe același drum și să pledeze cauza celor mulți și obidiți, să atragă atenția că lucrurile nu sunt cum trebuie. Și ea, repudiată de propriul partid.
PNL nu a învățat nimic. Din nou, niște minți ”lucide” consideră că nu e cazul de ”deranj”.
Pentru că PNL nu (mai)are timp de români.
Sper din toată inima să nu se repete anul 1999 și să aibă timp, dimpotrivă, românii de PNL și de actuala guvernare.
Un film pe care l-am mai văzut, l-am mai trăit…” conchide fostul liberal. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. In 1999 PNL a experimentat prima tzeapa data de partenerul la guvernare, atunci, cu pretentii socialiste…intre timp, partidul matrozului, fara el (dar pregatit oricand sa-si reprimeasca ori sa-si mumifice tatucul), a asimilat PNL-ul pana la absortie totala, Orban fiind bunica pastrata-n geam pentru justificarea numelui din buletin…si justificarea tuturor aberatiilor politice prin „mostenirea bratiana”, ca, de cele economice se „ocupa” P-S-D-…De la mizeria aia de mineriada i s-a tras sfarsitul PNT-ului, mancat si de parteneri, dar si de proprii membri ( taranistul Dudu, cel care a preluat MAI-ul de la Dejeu n-a avut nicio greatza sa se pupe cu Basescu si nicio apasare sa-l deserveasca, la fel de „loial” tzarii, pe Iohanis)…atunci, PD-ul a dat masura intelegerii democratiei si libertatii, Berceanu fiind cel care a pus gaz pe focul mocnit prin refuzul oricarei negocieri, apoi prin interzicerea dreptului la libera circulatie si isterizarea populatiei bucurestilor cu amenintarea „hoardelor” …nimeni n-a cercetat, anchetat, analizat catastrofa democratica de atunci, beneficiarii mizeriei fiind, inca la varful puterii (unul, chiar consilier pe ordine si siguranta la presedinte)….Pentru mine, minerii par sa fie primele victime proletare ale economiei de piatza si a vanzarii tzarii pe bucati, beneficiarilor (si facatorilor) de revolutii…dar si a tradarii si manipularii securiste a propriilor lideri…mi-e teama de o noua manipulare, de o alta tragedie, dospita in tavernele securiste, menita sa abata atentia publica de la dezastrul politicii guvernamentale…nimeni n-a numarat victimele din 1999, presa, cu rare exceptii, a cazut in capcana securista a imaginii ortacilor dezlantuiti…putinii avizati au fost repede cumintiti si falimentul economic a fost disimulat in „nevoia de ordine”…acum lucrurile stau mult mai rau – avem un presedinte necrofil, serviciile secrete au invadat toate institutiile, la varf, vanzarea de tzara a devenit un „must” in orice CV progresist, deprofesionalizarea e aproape totala la nivelul statului, economia e acaparata de firme straine, putinele active romanesti pregatindu-se sa se realinieze…presedintele e un soi de dictator de paie, sustinut de servicii straine si autohtone, preocupat numai de propriul confort, opozitia e vanduta ori incartiruita la aceeasi cazarma cu puterea…justitia e infiltrata si aliniata politic..Evenimentul zilei e „afectat” de pandemie, Catavencii au problemele lor…sosoaca nu e in Vale sa-i creasca pe mineri…
  P.S. Atunci, dupa ce se linistisera lucrurile, cineva (Dudu era la armata..:) a scos tancurile in strada sa se lase impresia ca „armata a facut ordine” si nimeni n-a intrebat ce a cautat o fortza de ordine locala, cu atributii numai pe raza capitalei si imprejurimilor, trimisa „carne de tun” in Valea Jiului, pentru reeditarea bataliei de la Posada, pentru ca si atunci „trebuia sa moara oameni” (daca va mai intrebati de unde-i vin cuvintele lui Iohanis)., la vreme de pandemie, iar a iesit, de-a-n pulea, armata in strada…cu orice ocazie, in vremea domniei iohaniste armata se itzeste in strada, ca e de legitimat o baba, ca e de militarizat un spital, ca e de plimbat un vaccin…sa aiba vreo legatura cu consilierul pe ordine si siguranta…parca Dudu si ceva…Pe mine ma sperie indivizii cu idei putine, dar fixe…

 2. Imi pare rau s-o spun dar Sososaca face cit 1ooo de barbati din politica romaneasca

  Avem niste subumani de barbati politicieni care in cel mai bun caz, ar trebui trimisi in Siberia la minus 40 de grade. la munca silnica.

  peneleaua. pesedeaua actuala, useraia, pemepula trebuie distruse total , anihilate si sa nu mai renasca vreodata

  Doar nationalismul si patriotismul sint SOLUTIA.
  Globalistii, aka slugile la shidovii internationalisti, indiferent ca sint de „dreapta” sau de stinga ” trebuie zdrobiti asa cum zdrobesti un gindac

  • Fara los cojones. Imbata bine, chiar drogata Sosoaca uita ca-i supraponderala si zburda printre minerii fara cojones. Cat de dezumanizati sa fie unii dintre noi sa nu vada ca Sosoaca este vuvuzela criminalilor generali securisti si din armata stalinista?CE CAUTA SOSOACA IN PNR generalilor asassin ceausisti? Istoria se repeta securitatea este iarasi in Valea Jiului prin Sosoaa si instiga turma de sclavi sa -i salveze nazistului Klaus Iohannis si complicilor lui averile ,libertatea, asa cum au facut si cu kgb-ul iliescu ion.

   • Taci dreak din gura sorosete mic si puturos
    Tu stai acolo in pivnita de la sereimuisti, si haleste cacatu ce -l primesti gratis

    Zi-i ma la Hering sa ti-l mai prajeasca un pic ca sa nu faci ocluzie intestinala

    • Unhuligan tot huligan ramane, dar si mai grav ca un huligan mai e si animalizat si-iipalce sa fie condus de balabuste.

     • Bai caca cite nume iti dai pe-aici ca sa vomiti aceleasi cretinisme sereimuiste?
      Tot tu pui intrebari si tot tu iti dai raspuns sub alt nume, imbecilule ?

 3. Ati trait mineriadele kgb-iste, ati suferit si acum le vreti repetate? Incepand din 1990 si pana astazi minerii dezumanizati de securitatea ceausist/basist/iohannista, acum adunata in PNR/Sosoaca/Onisor se fac vinovati de mentinerea kgb-lui Iliescu Ion in doua mandate la Cotroceni ca si aducerea la putere a spionului sovietic Basescu Traian/Petrov cel a transformat tara in stat mafiot, stat mafiot adus la limita absoluta a criminalitatii socio economice de nazistul Klaus Iohannis. Daca autoritatea statului roman obligata prin Constitutie, prin legi penale sa actioneze urgent impotriva puscariabilei Sosoaca/Ivanovici/ PNR/Onisor atunci tara este perduta, regimul Iohannisnu va fi distruis si doar inclocuit cu cei mai abiecti criminali ai dictaturilor stalisnit/naziste din Romania, Basescu/Iohannis. Sosoaca e arma urlatoare a securitatii criminale ceaușist/basist iohanniste din PNR/Sosoaca/Onisor, rolul eieste mentinerea statului mafiot si salvarea averilor calailor nației romane.

  • iar esti cu KGB in culcare si-n sculare, KGB acre avea alte obiective atunci, idiotule?
   Piata Universitatii a fost creatia beslegei imputite soros, ba cacanare
   Mineriada a fost doar consecinta anarhiei care a cuprins Bucurestiul anarhie provocata de niste dementi si subumani platiti de soros si serviciile de informatii vestice

 4. Am o singura intrebare , ce cauta balabusta de Sosoaca in partidul generalilor criminali securisti, iar prostimea nu intelege ca acum e la vedere ”mineriada securisto/Sosoaca/Partidul crimianlilor din armataceausista, PNR?

  • Șoșoacă e o vacă. Ce-i drept, în țara boilor securiști.

  • Eu cred ca tu ești disperat sa nu plece liberalii de la putere sau marxistii!
   Ai apucat un ciolan și iti este frica de Șoșoaca!
   Las-o mai moale cu KGB și cu alea ca vb de funie in casa lui Barna și alții!
   Despre crimele de la revoluție, sper sa ai sansa de a te întâlni pe lumea cealaltă cu părinții securiștilor care conduc tara acum și la vaicarerile tale sa iti de un pic țâța să o sugi la cât de homunculus ești!
   P.S Tudor Vladimirescu va cere o dispensa de la Dzeu sa coboare în purgatoriu și sa fie medieval la fundul tau!( asta e din Pulp Ficțional untermesch mic carele esti)!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998