CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9749 RON UP | 1 USD = 4.7214 RON UP | 1 GBP = 5.7597 RON UP

Cazul Abrudean – se va repeta episodul ”Ciorbea – Băsescu” din 1998?

20 comentarii / 4105 vizualizări / 20 iunie 2023

Guvernul nou e încă în stadiu de formare, abia au început diversele numiri pe posturi și deja PSD și PNL au ajuns într-un conflict extrem de solid, care poate deschide rapid drum unor evoluții dramatice: cazul Mircea Abrudean. Marcel Ciolacu nu-l vrea secretar general, PNL nu concepe să livreze alt nume. Oștile stau față-n față, cum ar fi zis regretatul Tomazian, și cine clipește va pierde enorm.

Scandalul pentru postul de secretar general e unul ieșit din comun, pentru că schimbarea de guvern însăși a produs tulburări maxime pe scena politică, luni de zile s-a vorbit doar de componența noului guvern, finalmente protocolul a fost aruncat la gunoi, la fel UDMR, s-au călcat toate promisiunile de onoare și angajamentele scrise. Dar, finalmente, s-a găsit o cale de mijloc.
Ca niciodată, însă, nu doar că lucrurile nu s-au liniștit măcar pentru cîteva săptămîni, nu zicem luni, dar au bubuit, practic, din prima.

Mircea Abrudean, propus de puternica filiala clujeană, nu e agreat de noul premier, care cere alt nume.
PNL anunță, prin Lucian Bode, că Biroul Politic Național a decis prin vot categoric cu 68 la 2 menținerea lui Abrudean drept propunere.

Ciolacu nu a explicat motivele refuzului, doar pe surse s-a vorbit de un aviz negativ al serviciilor secrete, deși clujeanul are certificate ORNISS, inclusiv din categoria NATO.
Să clarificăm din capul locului, serviciile nu dau avize la numirea de demnitari, a spus-o public SRI încă din 2018, prin purtătorul de cuvînt Ovidiu Marincea:
„Aşa-zisa dezbatere despre „avizele” SRI pentru noul Guvern este un non-subiect. Există vreo lege care ne obligă să dam aviz pe o numire a unui ministru? Nu! Dar dăm totuşi vreun aviz? Nu! Dăm date dacă ne solicită vreun beneficiar legal, iar acele date sunt exclusiv date pe care noi le putem culege potrivit legii!”.

Alte informații neoficiale susțin că Abrudean a primit certificatele cu anumite mici observații, un fel de avertisment de prezumtiv risc, și că de ele s-ar agăța Marcel Ciolacu.
Pînă la urmă nu mai are importanță.

Liderul PSD și al guvernului nu mai poate da înapoi, teoretic, pentru că a dorit o mișcare de forță în debut de mandat pentru a-și întări autoritatea politică; o cedare acum l-ar lăsa, efectiv, nu întărit, ci ologit.

PNL, pe de altă parte, deja se confruntă cu acuzații de slăbiciune maximă în raport cu PSD.
Dacă cedează după îmbățoșarea din ultimele zeci de ore și după votul din BPN, își va fi produs un dezastru de imagine, pe care nu prea și-l mai permite.

De aici, o întrebare legitimă: se va repeta episodul ”Ciorbea-Băsescu” din 1998?

Să reamintim pe scurt:
După alegerile din 1996 și instalarea guvernului CDR – PD, în vara anului 1997 a venit, pe fondul unor ciondăneli repetate, o rezoluție a Convenției Naționale a PD, primul document oficial în care s-a vorbit deschis despre părăsirea coaliției, în cazul nerespectării înțelegerilor.

În decembrie a venit celebrul interviu în care Traian Băsescu, ministru al Transporturilor din partea PD, a criticat prestația Guvernului și a primului-ministru, iar Ciorbea i-a cerut imediat demisia și a și primit-o.

Conflictul părea să se fi stins în fașă, iar președintele PD, Petre Roman, a anunțat că va numi un înlocuitor. Doar că analizele interne au relevat că democrații ar încasa o cumplită lovitură de imagine, iar conducerea PD a schimbat rapid macazul.
După numai 24 de ore, PD l-a desemnat tot pe Băsescu. Dar PNȚCD a respins categoric renominalizarea.

Liderii coaliției au încercat găsirea unei căi de ieșire din impas, s-au pus de acord cu toate nemulțumirile reciproce, cu excepția uneia, însă: Traian Băsescu.

În ianuarie 1998 intervine și președintele Emil Constantinescu în conflict, deși spune în clar că nu are în vedere schimbarea primului-ministru. Președintele PNȚCD Ion Diaconescu își exprimă și el sprijinul pentru Victor Ciorbea.
Mai mult, țărăniștii anunță că ar putea colabora și cu alte forțe politice, dacă PD iese de la guvernare.
PD nu iese de la guvernare, dar anunță retragerea sprijinului politic pentru premierul Ciorbea, cerînd formarea unui nou guvern.
PNȚCD refuză.

Pe 22 ianuarie. PD anunță oficial că-și retrage miniștrii din Guvern.
Pe 29 ianuarie. miniștrii PD participă la o ultimă ședință de guvern.
Pe 31 ianuarie. negocierile pentru noul protocol se blochează.

Criza politică ia amploare, în cancelariile europene se instalează nervozitatea față de situația de la București, iar în țară începe să se discute despre moțiune de cenzură susținută de PD.
Băgat în corzi, președintele Cosntantinescu îl sacrifică pe Ciorbea, care demisionează pe 30 martie.
Traian Băsescu devine vedetă și rămîne în noul guvern Radu Vasile.

Dacă PSD și PNL se mențin la fel de bățoase precum țărăniștii și democrații în 1998 și nu pupă jenant Piața Independenței în stil mioritic, rămîn două variante:

1) Marcel Ciolacu își dă o demisie de onoare, eventual PSD abandonînd guvernarea.
2) Cei care spune adio guvernării sunt liberalii, care intră în opoziție și încearcă să cristalizeze un pol de dreapta în jurul lor. (Bogdan Tiberiu Iacob)

foto: Cotidianul.ro

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

20 Comentarii

 1. Se cearta calicii pe ceaunul gol si vor obtine ceea ce merita in scurt timp.

  Puternice droguri au primit guvernele ZoiaAnusCloniste in acesti 3,5 ani daca nici acum nu au iesit din sevraj ca sa poata gandi limpede la viitorul lor , nu vorbim ca i-ar fi precupat vreodata viitorul ,,tarisoarei” lor si a idiotilor care i-au ales. Satana le-a luat mintile definitiv.
  Politrucii inca mai cred ca vor mai fi alegeri ca inainte si ei vor minti ca pana acum ca niste nesimtiti perversi ce sunt, pana ce-si vor vedea sacii in carutza…
  Asta arata cat de cretini sunt politrucii in general, si cei romani in special – SUPERIDIOTI !
  Liberalii inca mai cred in Zana Maselutza si isi apreteaza shortzuletele ca sa arate bine cand merg la Templul masonic aflat sub Catedrala Neamului Prost, pe 24 Iunie ca in fiecare an, cand se intalnesc masonii sa mai puna la cale lumea lor satanista.
  In filmul ,,Greu de ucis 2” este o scena cand teroristii schimba cota pistei si echipajul unui avion invitat sa aterizeze nu realizeaza ca zboara cu 60 de metri sub nivelul afisat la bord, si avionul se zdrobaste de pista.
  Asa se va intampla cu politichia romaneasca, si cand norii ( aburii) drogului se vor ridica Criminalii isi vor infige frezele direct in streang. O binecuvantare pentru Romania si pentru romani, desigur.
  Dupa 3,5 ani de razboi se vede Soarele, si Criminalii se sfasie intre ei, lucru deosebit de placut lui Satana cel care i-a pus sa faca crime, jaf si tradare. Asa vor afla si OILE adevarul.
  „Este mai ușor să înșeli un om decât să-l convingi că a fost înșelat” (Mark Twain).

  • descreiratule.
   Si îti e mai ușor sa dansezi pe muzica lui, decat sa vezi asta!

   • Creatura „Mihai” este prezenta si pe alte site-uri cu dezvaluiri.
    Consider ca este un postac sau bot pus pe spam. Nu ii mai da valoare si atentie.

  • eşti bou!

  • Sunteţi munciţi pe vecie de Dumnezeu pentru păcatele şi sufletele voastre negre.
   Aşa că vorbeşti degeaba despre finalitate sau victorie în ”războiul” tău,
   Ai dat mereu termene ale sfârşitului, ale prăbuşirii falşilor tăi duşmani, şi toate au fost depăşite,
   Doar tu te adânceşti în ”război“, în ura ta de oameni şi în bezna minţii pe care o iubeşti.
   Doar pentru că eşti un căcat în drum, de la bun început ai început să-i faci pe alţii şi pe oricine exprimă o opinie diferită de schizofreniile tale paranoice drept „Zoaie“, ”anuşi“, ”mâncătorii de kk” (când chiar tu eşti cel plin de căcat înfulecat), „Platitii Posedati”, „satanizaţi“, „care fac spume la gura“.
   Oricine îţi arată erorile în ceea ce debitezi psihopat, pentru tine e o „confirmare“ că „plătiZoiaAnusul diavolului ”Mihai”, războiul din capul descreieraţilor ca tine nu se termină niciodată.
   Sunteţi munciţi pe vecie de Dumnezeu pentru păcatele şi sufletele voastre negre.
   Aşa că vorbeşti degeaba despre finalitate sau victorie în ”războiul” tău,
   Ai dat mereu termene ale sfârşitului, ale prăbuşirii falşilor tăi duşmani, şi toate au fost depăşite,
   Doar tu te adânceşti în ”război“, în ura ta de oameni şi în bezna minţii pe care o iubeşti.
   Doar pentru că eşti un căcat în drum, de la bun început ai început să-i faci pe alţii şi pe oricine exprimă o opinie diferită de schizofreniile tale paranoice drept „Zoaie“, ”anuşi“, ”mâncătorii de kk” (când chiar tu eşti cel plin de căcat înfulecat), „Platitii Posedati”, „satanizaţi“, „care fac spume la gura“.
   Oricine îţi arată erorile în ceea ce debitezi psihopat, pentru tine e o „confirmare“ falsa că „plătiţii“ te ”confirmă”, de fapt.
   Eşti un jeg bolnav în iad, descreieratule.
   În loc să fii la terapie, spurci locul şi viaţa pe unde p”oţi.
   „Zoaie” şi „Anus” ce eşti !

   Eşti un jeg bolnav în iad, descreieratule.
   În loc să fii la terapie, spurci locul şi viaţa pe unde poti.

 2. Şi nici nu eşti singur, „satanizatule” „ZoiaAnus”.
  E plină lumea de impostori închipuiţi şi proşti,
  de descreieraţi ticăloşi şi nesimţiţi, ca tine.

 3. […] Autor: Bogdan Tiberiu Iacob Sursa: inpolitics.ro […]

 4. Singura salvare – gAURa !

  • eşti plină de căcat

 5. PNL abia așteaptă să treacă în opoziție ca să se refacă. PSD își va rupe gâtul la guvernare în plină catastrofă economică și va pierde toate alegerile. Ciolacu va avea soarta lui Geoană.

 6. O Țară, un Popor, o gAURă !

  • fiind un vierme în jurul gaurei tubulare care ţi-e tot trupul, esenţa existenţială şi principiul de viaţă.

 7. … susțineți gAURa !

  • si nu este pentru Patrie, ci impotriva ei !

   • Nu le mai da atentie postacilor.

  • Ca atare vorbele îţi sunt doar nişte băşini împuţite

 8. Parerea mea. Ciuca (adica Iohannis) prin Ciolacu face ceva ce el nu poate.
  Adica sa le dea peste bot PNListilor clujeni/ardeleni, sa il respinga pe Abrudean, baiatul ardelenilor PNListi foarte critici la adresa slugilor lui Iohannis. Vor sa isi ia partidul „inapoi” inainte de alegerile din 2024 fara „Ghinionul” numit Iohannis, altfel nu ii mai voteaza nici dracu.

  Un scandal mic si cu mize foarte mici. Ca de obicei, neam de slugi intr-o colonie odioasa si imputita la groapa de gunoi a istoriei.
  Tarile si popoarele din jur se pregatesc pentru viitor, noi ne scufundam si mai adanc in abis.
  Proiectul de dezmembrare, depopulare si desuveranizare a Romaniei este aproape de 100%, suntem cea mai umilita si batjocorita tara si popor din Europa. Slava ! Ghinion !

 9. Cat o fi cotizat abrudeanul asta la partid, daca nu mai gasesc labaralii alt om capabil la sgg?

  • labaral erau tac-tu, asa ai iesit din laba aruncata in Pestera Muierii.

 10. tot scandalul este pe BANI. Cantitate imensa de bani merg pe armament, platit anticipat, dar care nu ajunge in tara, Ceva in ucraina, cei mai multi la ZEUS Atlansis. O alta cantitate imensa merg spre asa zisul ajutor acordat ucrainei. Astfel ai nostrii furaciosi ramin cu gura uscata.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998