Cazul Alin Trasculescu – pisica aratata baronilor pedelisti
0 comentarii / 1565 vizualizări / 13 noiembrie 2012
Cazul deputatului PDL Alin Trășculescu se prezintă drept unul foarte încîlcit, cel puțin din relatările presei, fiind mai mult decît evidente abuzuri ale procurorilor DNA, care l-au arestat după un flagrant mai degrabă inexistent. Pe de altă parte, în timp ce PDL s-a grăbit să dea cu el de pămînt, cei de la USL au o atitudine suspect de moale, deși era ocazia perfectă, teoretic, pentru a înfiera din nou corupția portocalie. În fine, se aude tot mai insistent că adevărata țintă ar fi Elena Udrea.
În ce ne privește, avem serioase dubii că DNA-ul controlat de Băsescu ar da atacul taman la Elena Udrea. Ori că PDL nu mai ascultă de Zeus, cum se sugerează pe la colțuri, și era nevoie de o corecție.
Nu suntem în măsură, în acest moment, să oferim un răspuns categoric la întrebările de pe marginea cazului Alin Trășculescu. În schimb, ne vom îngădui să furnizăm o ipoteză.
Mai precis, Trășculescu e un sacrificiu ritualic făcut la comun de Băsescu și de liderii PDL, în debutul campaniei, ca un puternic și tăios avertisment la adresa baronilor PDL.
Nu a tuturor baronilor, doar a celor tentați să fraternizeze, în perioada campaniei și la alegeri, cu noii stăpîni ai procentelor din sondaje, cei de la USL.
Să reamintim, pe scurt, cine este Trășculescu, ce a făcut acesta în ultima vreme și să explicăm de ce nu Udrea va fi o ”pagubă colaterală” a scandalului, ci, în cel mai rău caz, pesedistul Marian Oprișan.
Sâmbătă seara, procurorii au organizat un flagrant, în timp ce deputatul Alin Trăşculescu ar fi urmat să primească de la Marian Calotă 50.000 de lei. Denunţător a fost patronul firmei căruia i s-au cerut banii.
Pentru obținerea acestor foloase, Alin Trăşculescu a lăsat să se creadă că are influenţă asupra reprezentanţilor autorităţilor locale din judeţul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiţii în cadrul PNDI şi asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
În ultimii trei ani, Trășculescu a obținut, conform anchetatorilor, sume mari de bani din traficul de influență, mijlocind unor firme private contracte cu statul.
În mare măsură, e vorba de asfaltări de drumuri, iar cînd spui asfaltări în Vrancea, spui Marian Oprișan, liderul CJ. Un motiv serios să credem că o eventuală avansare a anchetei în cazul Trășculescu l-ar putea afecta pe baronul pesedist. Mai ales că și firma vehiculată în scandal, Vega 93, e cunoscută de ani de zile a avea un patron foarte apropiat de Oprișan.
Ce treabă ar avea, însă, un pedelist cu liderul local al PSD?
La prima vedere, niciuna, La a doua, multe.
În vară, Marian Oprișan a obținut un scor gigantic la alegerile pentru șefia CJ, aproape 80%, scor care îi consolidează poziția în partid și îl îndreptățește să spere chiar la un post de ministru, cum se aude prin tîrgul Vrancei.
Oprișan a obținut aces scor grație unui eveniment nici pînă azi deplin elucidat, e vorba de misterioasa retragere din cursa electorală a contracandidatului său de la PDL, colonelul Radu Ignat, care a invocat probleme de sănătate… la o măsea. Anunțul retragerii a fost calculat în așa fel încît PDL nu a mai avut răgazul desemnării unui înlocuitor.
La vremea respectivă, s-a scris că retragerea lui Ignat e o grea lovitură pentru liderul pedeliștilor vrînceni, Alin Trășculescu, cel care îl desemnase pe colonel drept candidat.
Praf în ochii naivilor. În realitate, la nivelul Vrancei se constituise demult o frăție a intereselor între Trășculescu și Oprișan, care funcționa de minune, chiar dacă PDL, în ansamblu, beneficia prea puțin de pe urma înțelegerii.
Odată cu debutul campaniei, e probabil că undeva, sus, s-a luat decizia executării ostentative a lui Trășculescu, pentru a arăta celorlalți baroni județeni prețul trădării propriul partid. Iar abuzurile greu de contestat care au însoțit arestarea sa nu fac decît să sperie și mai tare, demonstrînd pînă unde se poate ajunge cu ”pedeapsa”. La fel cum sperie și modul rapid în care liderii centrali ai PDL s-au debarasat public de Trășculescu precum de o broască rîioasă, anunțînd retragerea sprijinului politic, înlocuirea din funcție și votul în favoarea anchetării sale penale.
După cazul Trășculescu, probabil că mulți grei ai PDL se vor gîndi de două ori mai înainte de a pune la cale tot felul de aranjamente și șmenulețe politice, menite să le asigure trecerea pe lîngă noii puternici ai zilei, baronii USL. Că, har Domnului, zvonuri despre asemenea ”parteneriate” la nivel local tot vin de săptămîni bune, din multe colțuri de țară. (Bogdan Tiberiu Iacob)
Comenteaza