CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cazul Corneliu Barsan

0 comentarii / 1699 vizualizări / 26 februarie 2013

Un specialist de prima marca. Roman. Magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Casatorit. Sotia, si ea magistrat. La Inalta Curte. Ambele posturi fiind vizate de clientela PDL. Si asa se produce marea facatura. In care Corneliu Barsan este interceptat, in baza Legii sigurantei nationale, sub pretextul ca ar fi terorist.
Cum de a fost posibil asa ceva? Cum s-a procedat, de fapt? Cine au fost initiatorii? Ce au urmarit ei? Este acesta un caz singular? Sau este pur si simplu una dintre nenumaratele piese puse pe banda rulanta a faradelegilor DNA, in complicitate cu reprezentanti ai altor institutii ale statului?
Intrucat si functia sotului si functia sotiei sunt extraordinar de importante in arhitectura justitiei, el judecand nenumarate cauze la CEDO, care vizeaza nedreptati suferite de romani, prin nerespectarea unor proceduri de drept civil sau de drept penal, iar ea, prin pozitia de la Inalta Curte, fiind punctul terminus al unor procese de condamnare sau de achitare, artizanii acestei operatiuni de supraveghere si inregistrare ilegala a lui Barsan si-au asumat, incontestabil, un important risc. Cum putea fi interceptat, in scopul de a fi obtinute, eventual, informatii compromitatoare, acest judecator la CEDO, fara ca procedura in sine sa starneasca reactii? Pentru ca, in definitiv, un judecator, fie el si sub epoleti, trebuie sa se pronunte. Trebuie sa-si dea girul. Sa semneze mandatul de interceptare. Si de aici ar fi putut fi generate discutii. Si controverse. Care i-ar fi incomodat sau chiar demascat pe initiatori.
Asa se face ca, la limita, s-a recurs la solutia extrema. Mai poate fi obtinut, aproape automat si in conditiile pastrarii unui secret desavarsit, un mandat de interceptare si pe alta cale. Declari persoana respectiva suspecta de terorism. Si o urmaresti si o interceptezi cat vrei. Astfel, magistratul Corneliu Barsan a devenit o victima a regimului Traian Basescu.
Pana la urma, vor fi aflate toate detaliile necesare privind modul in care a fost pusa la cale aceasta operatiune. Precum si cele referitoare la promotori. Pana la urma, se va afla cine a facut presiuni pentru a se obtine o aprobare in acest sens si cine, procedand la fel de ilegal, a aprobat faradelegea. Vom sti, la capatul firului, cu certitudine, si care a fost scopul urmarit. Probabil, cel pe care l-am sugerat deja. Ca alti doi magistrati, loiali lui Basescu, sa le ia locul sotilor Barsan. Dar problema problemelor este fenomenul ca atare.
Nu este nici prima si, din nefericire, nici ultima data cand este utilizat acest mecanism. Oameni care nu au nimic de-a face cu terorismul, uneori personalitati publice, pentru a fi supravegheati, urmariti si inregistrati, sunt inclusi in mod artificial si, as spune, criminal in aceasta categorie. Iar rezultatul este nu numai ca se incalca legea. Nu numai ca oameni nevinovati sunt expusi unei grave banuieli, ci pur si simplu, sub aceasta umbrela a luptei impotriva terorismului, personalitati ale vietii publice sunt scoase din circulatie.
Amploarea acestui fenomen si modul in care el poate fi curmat ar trebui sa fie, pentru noi toti, o mare preocupare. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998