CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cazul ”Ponta plagiator” aminat de judecatori pentru luna martie

0 comentarii / 2008 vizualizări / 20 ianuarie 2014

Înalta Curte de Casație și Justiție a amânat azi, pentru 3 martie, judecarea cererii prin care Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru au contestat decizia Parchetului General de neîncepere a urmăririi penale împotriva premierului Victor Ponta, reclamat pentru plagiat.

Magistrații au amânat procesul, după ce au constatat că Augustin Ofițeru nu a fost citat corect.

În data de 16 mai 2013, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au decis, conform Agerpres, neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul unei plângeri în care premierul Victor Ponta a fost reclamat pentru plagiat.

Inițiatorii acestei plângerii, Mihail Neamțu, Adrian Papahagi și Augustin Ofițeru, au atacat decizia procurorilor în instanță.

Pe 23 august 2012, cei trei au anunțat că au depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere penală împotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat.

Autorii plângerii penale solicitau procurorilor „să procedeze la efectuarea cu celeritate a cercetărilor penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de plagiat, prevăzută de art. 141 din Legea 8/1996”.

Acuzația de plagiat se referea la lucrarea „Răspunderea în dreptul internațional umanitar”, publicată la Editura Universul Juridic în anul 2010 și semnată de Victor Ponta.

Cei trei susțineau că Victor Ponta și-a însușit atât drepturi morale cât și patrimoniale, deoarece lucrarea ar fi conținut 113 pagini copiate prin metoda „copy-paste” din operele altor patru autori.

Potrivit art 141 din Legea 8/1996, „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amendă de la 2.500 lei la 50.000 lei fapta persoanei care își însușește, fără drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunoștință publică o operă sub un alt nume decât acela decis de autor”.

Procurorii susțin în rezoluția de neîncepere a urmăririi penale că „identitatea între două texte nu este un criteriu absolut pentru stabilirea existenței unei încălcări”.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998