CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9675 RON DOWN | 1 USD = 4.6709 RON DOWN | 1 GBP = 5.7134 RON DOWN

CBS: SUA a produs daune climatice de 2 trilioane de dolari natiunilor sarace

0 comentarii / 2187 vizualizări / 13 iulie 2022

Timp de zeci de ani, activiștii de mediu, oficiali guvernamentali și oameni de știință au susținut că țările bogate, care au emis în trecut cele mai multe gaze cu efect de seră, ar trebui să plătească cel mai mult pentru a combate schimbările climatice și chiar să plătească despăgubiri țărilor sărace, relatează postul american CBS News. Care mai spune că daunele produse de SUA țărilor mai sărace se ridică la cca.două mii de miliarde de dolari.

Un nou studiu realizat de doi oameni de știință de la Dartmouth și-a propus să calculeze impactul economic produs de marii poluanți altor națiuni. Publicat ieri în jurnalul Climatic Change, studiul relevă că datele ar putea fi folosite în sălile de judecată și în negocierile internaționale privind clima cu privire la despăgubirile din partea națiunilor bogate, care ard mai mult cărbune, petrol și gaze, către țările sărace afectate de emisii.

De exemplu, datele arată că cel mai mare emițător de carbon din istorie, Statele Unite, a provocat daune climatice de peste 1,9 trilioane de dolari altor țări din 1990 până în 2014, inclusiv daune de 310 de miliarde de dolari Braziliei, 257 de miliarde de dolari Indiei, 124 de miliarde de dolari Indoneziei, 104 de miliarde de dolari Venezuelei și 74 de miliarde de dolari Nigeriei.

În contrapartidă, SUA a avut beneficii de peste 183 de miliarde de dolari. „Toate țările se uită la Statele Unite pentru despăgubiri? Poate”, a spus coautorul studiului, Justin Mankin, un climatolog de la Dartmouth College. „SUA au produs o cantitate imensă de daune economice prin emisiile sale și datele noastre pot dovedi asta.”
Națiunile în curs de dezvoltare au convins națiunile bogate să promită că le vor ajuta financiar să reducă emisiile de carbon pentru viitor, dar nu au reușit să obțină restituirea pagubelor deja cauzate, termeni numiți „pierderi și daune” în discuțiile globale privind clima. În acele negocieri, cei mai mari emițători de carbon, cum ar fi Statele Unite și China, au avut o atitudine de negare că acțiunile lor ar fi cauzat daune specifice, a declarat autorul principal al studiului Christopher Callahan, cercetător de impact asupra climei la Dartmouth. Acest studiu contestă negarea respectivă, a mai spus el, conform CBS. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998