CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

CCR arunca bomba: adio alegeri in decembrie

12 comentarii / 6612 vizualizări / 29 septembrie 2020

Judecătorii Curții Constituționale au respins, azi, sesizarea președintelui Klaus Iohannis prin care contesta dreptul Parlamentului de a stabili data alegerilor parlamentare, conform unei legi votate în luna iulie. Decizia CCR aruncă în aer alegerile parlamentare programate pe 6 decembrie, însă, și face ca acestea să devină total improbabile pentru acest an.

Legea privind organizarea alegerilor parlamentare, reamintim, a fost adoptată atât de Senat cât şi Camera Deputaţilor în 27 iulie şi a fost transmisă două zile mai târziu al Preşedinţie în vederea promulgării.

Klaus Iohannis a sesizat CCR și a cerut să i se admită sesizarea de neconstituţionalitate şi să constate că legea este neconstituţională în ansamblul său.
Plenul Curții Constituționale a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate formulată de Președintele României, respectiv de Guvern, și a constatat că ”sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile art.1 alin.(1) din Legea privind unele măsuri pentru organizarea alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților, ca urmare a încetării mandatului Parlamentului ales în anul 2016, precum și legea, în ansamblul său”, conform unui comunicat de presă.

Potrivit legislaţiei de până acum, Guvernul este cel care stabileşte data alegerilor, iar aducerea la cunoştinţă publică a datei alegerilor se face cu cel puţin 90 de zile înainte de ziua votării, prin publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Guvernului privind data alegerilor.
Prin respingerea de către judecătorii CCR a contestației, după promulgarea legii din iulie Parlamentul va trebui să voteze o lege cu noua dată a alegerilor, numai că aceasta nu mai poate fi 6 decembrie, pentru că nu s-ar respecta termenul de 90 de zile pentru aducerea datei la cunoștința publicului.

Dacă legea e votată și publicată în Monitorul Oficial, să zicem, în jurul datei de 15 octombrie, alegerile ar avea loc cel mai devreme pe 13 ianuarie.
Dacă Parlamentul se face că plouă și nu adoptă legea cu noua dată a alegerile, acestea ar putea fi invalidate pe motiv de neconstituționalitate.
Conform specialiștilor consultați de Inpolitics azi, sub protecția anonimatului, nu există decît două variante mari și late după decizia CCR: fie alegerile se mută anul viitor, fie se va recurge la o nouă interpretare abuzivă din partea guvernanților ori a legislativului și se va lăsa să curgă actualul calendar electoral. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

12 Comentarii

 1. este o ironie amara modul in care notiunea de „lege” este privita si tratata in aceasta tara, iar perdantii acestui mod jalnic si incalificabil de raportare a autoritatilor la lege sunt – ca de obiecei – cetatenii acestei tari, adica chiar cei care fac posibila existenta insasi a acesteia…

  pare cumva paradoxal ca cetatenii – care prin simpla lor existenta formeaza poporul roman, iar prin taxele si impozitele pe care le achita constincios statului tin in viata mult prea multe asa-zise ‘autoritati’ – sa fie obiectul batjocurei continue pe care ‘autoritatile’ o exercita necontenit asupra celor care le finanteaza destrabalarea fara perdea!

  exemplele sunt prea numeroasa pentru a incapea intr-o astfel de postare, insa merita amintite:
  – legea pensiilor (care obliga majorarea cu 40% a punctului de pensie, insa guvernantii se fac ca ploua);
  – legea alocatiilor copiilor (care prevede dublarea acestora, dar guvernantii se fac ca ploua);
  – legea privind organizarea alegerilor parlamentare (care stabileste ca parlamentul hotaraste data acestor alegeri, insa guvernantii forteaza ‘interpretarea’ altminteri a acesteia)
  si exemplele pot continua pe multe pagini…

  ce sa mai inteleaga cetateanul, in conditiile in care el voteaza cu speranta ca cel votat ii va servi interesele sale legitime iar cel votat deindata ce se vede ‘uns’ se apuca de ce stie el mai bine: trafic de influenta, constituire de grupuri infractionale organizate si multe alte fapte expres definite de codul penal!
  iar cand o lege se intampla sa nu coincida cu interesele meschine de moment ale ‘alesilor’, nu-i nimic, facem noi imediat o lege care sa o modifice in asa fel incat sa ne convina! noua, nu voua!

  aferim…

 2. Bazaconii, ca de obicei.
  Mat tare decat orice cuib de politruci e totusi litera Constitutiei. Mandatul Camerelor este de maximum 4 ani, imperativ. El poate fi „prelungit” pentru maximum 3 luni, timp in care trebuie sa fie desfasurate alegerile. Punct.
  Daca la finalul mandatului nu e clara data alegerilor, din diverse motive, prevederile constitutionale ajustate de CCR nu mai pot fi aplicate practic sub nicio forma. In aceasta situatie, oricare alta varianta de solutionare poate fi lansata de oricare dintre parti. Guvernul detine cam 9/10 dintre parghii, restul apartinand parlamentului, CCR, BOR, Asociatiei rezervistilor din Voluntari, etc.

  • De asta e frumos statul de drept, pe noi securiștii de la coada vacii ne doare-n pix de lege.

   Ia spune, prostovane, dacă te trezești cu 10 000 infectări/zi și declari stare de urgență, organizezi alegeri, imbecilule?!?

 3. „Potrivit unor surse din cadrul BEC, judecătorul Horia Şelaru, locţiiltorul preşedintelui BEC, a anunţat că nu va semna procesul verbal al BEC decât în baza proceselor verbale propriu-zise, nu în baza datelor transmise prin tabletele STS. Pe această temă a izbucnit o ceartă între judecătorul Şelaru şi preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Constantin-Florin Mituleţu-Buică.”

  Mecanismul fraudării alegerilor este de un ridicol marca SRI, întoarcerii foii de la alba-neagra. :)))) S-au prins și peceriștii cum sunt făcuți cu tableta magică. STS vine repede cu statistica, judecătorul semnează și mai repede, toată lumea termină treaba, sacii cu voturi ajung pe foc, bine, pa!!!

  Not so fast!!! :))))))))))

  • SRI fraudează alegerile via STS, cu ajutorul justiției controlate cu telecomanda SIPA MISA, iar Libertatea securistului Tolontan contraatacă, dezvăluind frauda electorală făcută de către cei care au pierdut alegerile. :)))))))))))))))))))))) Ciobanii Securității rup oile la inteligență. :)))))))))))))))

 4. […] Sursa: Inpolitics.ro […]

 5. ar vrea psd sa se voteze dupa iarna asta in speranta ca vor mai castiga voturi. nu e sigur. liberalii nu au pierdut sub pandemie voturi.

  • Nu cred ca ne putem permite inca o intarziere de 3 luni de incepere a reformelor. Sa nu uitam ca ar fi trebuit sa avem anticipate, in aceasta primavara, daca nu aparea Covid. Deci deja facem un an interziere cu pesedeaua majoritara in parlament, atarnand de gatul tarii ca un lest malefic. Nuscum dk se face ca cel mai corupt, mai prost, inutil si numeros parlament din ultimii 30 de ani va cel cu cel mai indelungat mandat.

   Cred ca reforma trebuie inceputa cu vreo 6-8 puscarii regionale, moderne, amplasate strategic prin zone care necesita reimpaduriri.

   • Nu vă permiteți că iese SRI-ul penetrat în anus.

 6. @ Remarcați și că se poate zice și că actuala componență a CCR nu consideră și cutuma izvor de legi, ?

 7. & Deci, concluzia unor foștilor parlamentari actuali „judecători” la CCR ar fi că „Bălălău de la guvern” nu organizează alegeri când dorește , ci doar când stabilește parlamentul, ?

 8. & Aceste ființe extraordinare care și-au modificat opiniile de parlamentari neconstituționale trecând la opinii de judecători constituționale, referitoare la organizarea alegerilor de către guverne sau parlament, ?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998