CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9690 RON DOWN | 1 USD = 4.5823 RON DOWN | 1 GBP = 5.8022 RON DOWN

CCR i-a pirlit referendumul lui Iohannis: ”Se incalca demnitatea umana si interesele societatii”

3 comentarii / 2429 vizualizări / 18 iulie 2019

Lovitură cumplită pentru Klaus Iohannis: Curtea Constituțională a decis azi, în unanimitate, respingerea revizuirii Constituției în sensul dorit de președinte, adică interzicerea grațierii și amnistierii persoanelor condamnate pentru corupție. Ca să nu fie nevoită să voteze împotriva ideilor prezidențiale, fostul consilier cotrocenist Simina Tănăsescu a preferat să-și ia concediu fără plată și să plece în străinătate, ceea ce spune aproape mai mult decît decizia însăși. Motivarea judecătărilor este, trebuie spus, extrem de dură și îi creează probleme și mai mari președintelui,

Mai exact, toți judecătorii CCR au stabilit că inițiativa președintelui încalcă demnitatea umană și drepturi fundamentale ale cetățenilor, afectînd interesele statului și ale societății:

”Curtea a statuat că o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de amnistie sau graţiere încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român. Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României limitează în mod excesiv puterea statului şi marja sa de apreciere, afectând, în mod nepermis, exercitarea puterii publice în favoarea/beneficiul cetăţenilor. Astfel, o categorie de cetăţeni este privată de o vocaţie pe considerente cu caracter circumstanţial, ceea ce, în această privinţă, echivalează cu o suprimare a demnităţii umane şi a principiului egalităţii.
Propunerea legislativă de revizuire a Constituţiei României nu respectă justul echilibru între două interese generale, şi anume cel de a se executa/a se considera executată o hotărâre judecătorească de condamnare numai pe considerente care ţin de conduita condamnatului, expresie a efectivităţii justiţiei penale, şi cel al respectării demnităţii umane şi a principiului egalităţii, afectându-se, astfel, echilibrul sensibil existent între cele două interese ale statului şi societăţii.
Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală revine Parlamentului, respectiv Preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni”.

CCR a dat undă verde, în schimb, inițiativei ”fără penali” a USR, dar și aici a atras atenția asupra unei gafe de proporții din textul legi, mai exact faptul că la alegerile locale, în urma introducerii unei restricții pentru condamnații penali, nu ar mai putea candida cetățenii români, dar ar putea-o face cetățenii altor state: ”s-ar permite cetățeanului Uniunii Europene, care nu deţine cetățenia română, să fie ales în autorităţile administraţiei publice locale, chiar dacă a fost condamnat definitiv la o pedeapsă privativă de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție”. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Toata lumea stie ca CCR este subordonat politic.
    CCR a ales in unanimitate sa se faca de ras in fata ciobanetului securist prost.

  2. Decizia nu afecteaza deloc imaginea lui KWI. Dimpotriva, ii prinde bine, multi cetateni pot vedea in aceasta decizie o noua incercare de protejare a coruptilor. Iohannis are mare nevoie de inamici si opozanti. Din fericire, Tataie taricelul, pare singurul care nu intelege aceasta dona si tot latra si musca din dusmani. Politica de doi bani, la nivelul anilor 90

    • Pârțaticul bubos, gras și prost pe care-l lingi tu în cur, la ordinul SRI, cam câți ani are?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998