CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce a aflat Norica Nicolai despre conturile romanilor din strainatate

2 comentarii / 2540 vizualizări / 21 ianuarie 2015

Nu o dată, românii care călătoresc peste hotare în statele UE se ciocnesc de probleme aparte, precum dificultăți în deschiderea unor conturi bancare. Ceea ce majoritatea lor nu știu e faptul că legislație europeană de dată recentă îi protejează în asemenea situații.

Informația e transmisă de către europarlamentarul Norica Nicolai, vicepreședinte al ALDE, în urma unui demers pe lîngă Comisarul european Marianne Thyssen, responsabil cu ocuparea forței de muncă. Astfel, pentru rezolvarea acestui gen de situații a fost adoptată anul trecut Directiva 2014/92/UE privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu servicii de bază.

„Am primit în cursul anului trecut un număr însemnat de sesizări de la cetățenii români și bulgari ce nu pot să își deschidă conturi bancare în Germania sau în Olanda. Trebuie precizat că acesta este necesar în prealabil pentru încheierea unui contract de muncă sau pentru închirierea unei locuințe. Deși dispozițiile tranzitorii privind libertatea de circulație a muncitorilor români și bulgari au luat sfârșit la 1 ianuarie 2014, este evident că unele state găsesc diverse metode pentru a nu respecta obligațiile prevăzute de Directiva 2004/38/CE privind dreptul la liberă circulație și ședere pe teritoriul statelor membre pentru cetățenii Uniunii și membrii familiilor acestora”, afirmă, într-un comunicat remis presei, Norica Nicolai, explicând de ce s-a adresat Comisiei Europene.

„Îi sfătuiesc pe românii care merg să lucreze în statele UE să se informeze în legătură cu legile care îi protejează de abuzuri, întrucât sunt cetățeni europeni cu drepturi depline. Ei trebuie să știe că, în cazul care o bancă refuză să le deschidă contul bancar necesar semnării unui contract de muncă, există reguli europene care îi apără. Îi invit pe cei vizați să se adreseze cabinetului meu parlamentar pentru îndrumare, în cazul în care întâmpină greutăți în formularea plângerilor”, mai spune vicepreședintele ALDE.

 

Logo-ADLE-RO

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Nu se pot deschide conturi in banci in ue,decat foarte greu daca ai casa,utilitati in casa in nume personal si servici bun.Si asa romanii au inceput sa fie inventariati ca sa plateasca taxa la bor(or nu li se mai presteaza servicii),sau pentru asa zise liste de vot.Unii cred ca bor a facut pact cu politica de varf sa fie lasata sa ia banii diasporilor ca sa termine mizeria de cladire catedrala facuta cu simbolistica pe dos ca un templu al mrsoneriei(viitor cimitir al dinozaurilor satanisti

  2. In diaspora la facebuukul ala amercan au aparut grupuri false( sau umflate fictiv ) inainte de alegeri.In unele localitti mici unde nu erau in realitate decat cel mult 20 de diaspori localnici,brusc au aparut 300 de membrii! dubios

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998