CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce a ascuns Evenimentul Zilei în războiul cu trustul Intact

0 comentarii / 1596 vizualizări / 17 mai 2011

Siteul De Ce News a intrat în posesia contractului şi facturii pe care Evenimentul Zilei le-a ascuns cititorilor, în cazul ”Stelian Negrea. Cum fac Antenele poliţie politică televizată”. Am decis să le publicăm deoarece scandalul declanşat de EvZ nu este doar o campanie de discreditare a postului Antena 3, un critic constant al Puterii. Consiliul Naţional al Audiovizualului se pregăteşte să facă un abuz, pornind de la pretextul inventat de EvZ. De fapt, este vorba despre a doua etapă a planului de lichidare a posturilor TV nesubordonate Cotrocenilor. Deputaţii din Comisia de Cultură, dar şi unii membri CNA, au propus modificarea legislaţiei prin care operatorii de cablu trebuie să preia posturile româneşti în ordinea audienţei. Dacă iniţiativa va avea succes, RCS, de pildă, va putea scoate din pachetul de bază Antena şi Realitatea, transmiţând doar postul propriu. Şi alţi operatori vor putea fi ”convinşi” să renunţe la posturile respective, astfel încât audienţa Opoziţiei să se reducă semnificativ.

Nu întâmplător, după ce aşa zisul caz Negrea a fost rostogolit de presa şi ong-urile portocalii, s-a implicat o instituţie politică pe care o controlează guvernul şi preşedinţia. Totul a pornit de la ”dezvăluirile” unui fost senior editor al Antenei 3, care a dat un interviu Evenimentului Zilei, acuzând ingerinţe politice în activitatea editorială. Stelian Negrea, prezentat ca senior editor şi om cheie în departamentul de investigaţii, susţine că managerul trustului îi dădea liste de persoane care trebuie atacate sau apărate de jurnalist, prin investigaţii editoriale. Evident, cei care trebuiau atacaţi erau de la Putere, iar cei protejaţi din Opoziţie.

Ofiţerii acoperiţi din mass media, principala problemă care ar trebui discutată de ONG-uri

Pasa EvZ a ajuns unde trebuie: la CNA! Reprezentanţii Puterii au hotărât să cheme, marţi, la audieri conducerea trustului şi pe Stelian Negrea. Singurul membru CNA care s-a opus a fost Christian Mititelu, fost director BBC. El a făcut, de altfel, o observaţie care ar putea fi o trimitere la dl. Negrea, pe care mulţi îl consideră ca având o misiune în presă: ” Intrăm în lucruri care ne vor depăşi. Sunt foarte multe informaţii care se publică. Sunt relatări că există ofiţeri activi în presă, chiar în posturi de mare conducere (…). Dacă ne băgăm în toate lucrurile astea, vom deveni un fel de sucursală a Procuraturii”, a spus dl. Mititelu. El a mai prezentat, conform României Libere, şi alte argumente de bun simţ. ” Am avut şi eu oameni care au plecat de-a lungul anilor, nemulţumiţi, şi-au pierdut slujba. Fiecare om care pleacă în situaţiile astea spune că au fost presiuni, că s-a intervenit, că a fost persecutat. Termenul de ingerinţă sugerează o intervenţie din afară. CNA ar trebui să-şi folosească timpul pentru a analiza ceea ce apare pe ecran”, a spus dl. Mititelu.

EvZ cântă după ureche pe muzică de Gershwin Media

”Afacerea Stelian Negrea” are mai multe neclarităţi, pe care propagandiştii portocalii le trec sub tăcere. În primul rând, titulatura de senior editor nu există, la Antena 3. Omul era senior editor la Financiarul, un ziar din trust, desigur, dar nu la postul amintit. Departamentul de investigaţii are doar trei oameni şi e condus de…Gh. Voicu. Deci nu ţine nici titulatura de anchetator-şef, pe care i-o atribuie lui Negrea propaganda pedelistă. De fapt, din contractul prezentat în EvZ lipseşte exact partea care îl priveşte pe Negrea. S-ar fi văzut că acest act nu e încheiat între un jurnalist şi o companie, ci între două firme. Intact Media Group cumpără de la Gershwin Media S.R.L. servicii de investigaţii, aşa cum o companie angajează o altă firmă de detectivi particulari. Produsele pe care urma să le realizeze Gershwin Media urmau a fi cedate de Intact altor firme, printre care şi Antena 3. Scopul trustizării este economia, iar cumpărarea/producerea de materiale jurnalistice, de către o firmă din trust, care să le pună la dispoziţia celorlalte firme, este mai ieftină decât realizarea aceleiaşi activităţi de către un departament specializat al fiecărei firme în parte. Poate un ziar ca EvZ, care a fost aproape permanent susţinut financiar din alte surse, nu înţelege acest mecanism .

CNA pregăteşte un abuz de putere

CNA, însă, nu poate ancheta Antena 3 pentru contracte între alte două firme. Redactorii Antena 3 stabilesc conţinutul editorial şi răspund pentru acesta, dar nu şi pentru materialele produse în afara spaţiului editorial. Exact cum a atras atenţia Christian Mititelu: instituţia analizează ce se difuzează pe post, nu ceea ce se întâmplă în procesul de producţie. E posibil ca Stelian Negrea să considere presiuni/ingerinţe informaţiile pe care, în baza contractului, Intact trebuia să i le pună la dispoziţie. Cert este că libertatea sa editorială nu a fost stingherită în niciun fel: nu a livrat materiale, dar a primit banii de la Intact. Din informaţiile noastre, reprezentanţii Intact vor face plângere pentru înşelăciune, considerând că firma Gershwin Media a folosit pretextul aşa ziselor ”ingerinţe” pentru a lua bani pe materiale, fără să-şi realizeze obligaţiile contractuale.

Stelian Negrea- Prestatorul. Iată ce lipsea din ”dovada” prezentată de EvZ

Pentru serviciile sale, firma lui Stelian Negrea primea 8200 de lei, lunar (vezi factura). Negrea susţine că a fost obligat să semneze contractul, la trei luni după ce a făcut acest gest. Practic, a văzut abuzul nu când a luat banii, ci când i s-au cerut materialele, în baza contractului. Iată şi partea din contract pe care EvZ a şters-o electronic, când a publicat dovada ”ingerinţelor”:

”Societatea comerciala Gershwin Media SRL, societate comerciala cu raspundere limitata, constituita si functionand in conformitate cu legislatia din Romania, cu sediul social in Intrarea Liteni nr.1, corp A, Parter,ap.1, Sector 1, Bucuresti, inmatriculata la Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti sub nr. J 40/8452/07.09.2010, avand Codul Unic de Inregistrare RO 27357766, capitalul social subscris si varsat de [/] si cont bancar RO 77 BTRL 0450 1202 7553 28XX deschis la Banca Transilvania – Suc. Victoria, reprezentata prin domnul Negrea Stelian Gabriel, in calitate de director executiv

In calitate de prestator de servicii specializate de comercializare, denumit in continuare „Prestatorul”,

CAP I. OBIECTUL CONTRACTULUI

Art. 1.1 Prin prezentul Contract, Beneficiarul contracteaza Prestatorul, iar Prestatorul accepta sa fie contractat de Beneficiar pentru furnizarea de catre Prestator, in favoarea Beneficiarului si a tertelor persoane desemnate de Beneficiar, a subiectelor realizate in urma investigatiilor proprii, denumite in continuare „Serviciile”. (Material preluat de pe siteul DCNews.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998