Ce anticipam în septembrie: Ciucă dă semnalul trecerii PNL la naționalism-suveranism
13 comentarii / 5824 vizualizări / 18 noiembrie 2022
Premierul Nicolae Ciucă e demult ținta glumelor pe seama incapacității sale de a vorbi trei cuvinte la liber ori de a citi mai mult de cîteva cuvinte de pe hîrtie/prompter. Tocmai de aceea, cînd afli că liderul PNL a ținut un ditamai discursul politic – și încă despre viitorul doctrinar al partidului -, e cazul să ciulim urechile. Și avem motive serioase, dacă ne gîndim că azi, la școala tinerilor liberali, Ciucă a dat semnalul istoric pe care Inpolitics îl anticipa de săptămîni bune, al abandonării globalism-progresismului și al reorientării doctrinare spre dreapta. Cînd un fost militar certat cu limba română, cultura și cu politica, în general, vorbește de schimbare doctrinare de esență a celui mai vechi partid românesc, e groasă.
Ce a spus Ciucă azi, la Școala tinerilor liberali de la Sighet:
„Ştiu că sunt discuţii privind identitatea noastră şi şansele electorale a alegerilor din anul 2024. Dar trebuie să înţelegem cu toţii că ar fi fost greu să guvernăm România într-un mediu politic profund conflictual, predispus la populism şi orientat exclusiv electoral(…)
”PNL are datoria să definească pe termen mediu și lung modul în care trebuie să arate România, care sunt restanțele economice, politice și instituționale la 30 de ani de la Revoluție, respectiv ce obiective ne propunem pentru a le depăși. Această abordare are și o componentă ideologică. Trebuie să redefinim un liberalism adaptat acestor provocări, care să fie capabil să producă un proiect și o viziune asupra viitorului României”.
”Sunt voci care spun că României îi lipsește în acest moment un proiect de țară, așa cum a fost integrare în NATO și UE în primele două decenii de după Revoluție”.
”Poate că este momentul să reluăm ideea unei dezbateri naționale în jurul proiectului de țară, iar PNL să fie catalizatorul unei asemenea dezbateri, care să definească și să ierarhizeze problemele cu care se confruntă România și să încerce să găsească răspunsuri”.
”Și ideologia noastră trebuie să se adapteze acestor provocări și obiectivelor de țară. Cu alte cuvinte trebuie să reinventăm liberalismul pentru această etapă de evoluție istorică. Și aici avem un mare avantaj, deoarece liberalismul s-a dovedit a fi cel mai permeabil la adaptare, chiar dacă fundamentul valoric care ne definește ideologic și care ține de individ, libertate, democrație a rămas unul constant. Mai mult, pe măsură ce lumea se polarizează, este tot mai evident că lumea prosperă, respectiv statele avansate se fundamentează pe aceste valori. Ceea ce se schimbă, iar PNL trebuie să preia și să-și asume această schimbare, sunt metodele și politicile de natură liberală. Acestea trebuie să fie mereu readaptate la contextul prin care trecem”.
”Este necesar, așadar, să venim cu soluții și răspunsuri liberale la actuala conjunctură politică și economică internațională. Avem obligația și chiar misiunea să insistăm pe acest set de soluții ale liberalismului în contextul în care dihotomia stânga-dreapta a rămas specifică secolului trecut, iar pe agendă au apărut noi teme de dezbatere politică, cum ar fi cele legate de valori – valori conservatoare vs. valori liberale, democrație vs. suveranism sau de raportul dintre suveranitate și integrare”.
”Nu trebuie să ne fie frică de dezbaterea doctrinară. Până la urmă, doctrinele politice se validează în raport cu realitățile.”
”Intenționez ca la viitorul Consiliu Național să propun partidului constituirea unui grup de lucru care să fundamenteze un nou program politic, care să încerce să dea răspunsuri întrebărilor pe care le-am formulat anterior”.
”Și în fine, mă mai frământă o chestiune: cum devine PNL un element decisiv, un factor al schimbării către o societate bazată pe o ordine valorică adecvată? Tema ordinii valorice este una foarte importantă deoarece ea afectează toate țesuturile sociale și poate fi o piedică în dezvoltarea noastră ca societate. Atunci când competența e înlocuită cu incompetența, integritatea cu hoția, responsabilitatea și pragmatismul cu demagogia, politicile publice cu populismul se produce o inversare de valori. Lumea simte degradarea ordinii valorice. Iată de ce, una din direcțiile de acțiune va fi să generăm ideea unei societăți care să proiecteze o ordine valorică adecvată”.
”Ca să schimbăm societatea trebuie să ne schimbăm pe noi, ca partid și ca mod de funcționare. Avem nevoie de acest proces de reflecție și de introspecție pentru a vedea dacă putem oferi un model de practici politice sau, dimpotrivă, oferim contra-modele de conduită”.
”Tot ce s-a întâmplat în ultimii ani, a scos în evidență și o anumită criză a leadership-ului și a elitelor politice. Nu doar în România, ci și in alte țări. Reconstrucția elitei politice liberale românești este o misiune pe care trebuie să ne-o asumăm ca partid, mi-o asum ca lider de partid”.
”În încheiere, doresc să fac un apel simplu, un apel de a privi cu optimism, optimismul acela moderat, așezat, echilibrat spre viitor și să avem avem încrederă că ”Prin noi înșine” este mai valabil ca oricând!”.
Ce scria Inpolitics în septembrie despre previzibila răsucire a PNL spre naționalism-suveranism:
”Partid tradițional de dreapta, care a absorbit mare parte din fostul PNȚCD, ca și PDL-ul băsescian, PNL a abandonat complet culoarul conservator în favoarea progresismului bruxellez. Au existat, e drept, episoade bizare în istoria recentă, precum lansarea lui Marian Munteanu spre primăria generală, un episod nelămurit pe deplin nici azi.
Dar, per ansamblu, PNL s-a predat necondiționat progresismului, la ordinele lui Iohannis, în pofida unor tentative slabe de revoltă ori a unor avertismente trase în interiorul partidului de către voci importante, înaintea ultimelor alegeri.
Tocmai de aceea, ideea că PNL ar putea să-și schimbe blana pînă în 2024 poate părea hazardată acum.
Doar că istoria post-decembristă ne-a servit de atîtea ori situații de mari răsuciri încît nu ar trebui să mai fim surprinși de nimic.
PD-ul lui Roman și Băsescu s-a milogit ani de zile pe lîngă Internaționala Socialistă să fie primit ca membru deplin, iar după ce a reușit a trecut peste noapte pe dreapta spectrului, în siajul noii guvernări creștin-democrate germane.
România e țara partidelor fără doctrine, fără convingeri puternice, ca atare e țara repoziționărilor bruște, de-a dreptul jenante uneori.
Nu va fi, deci, o problemă pentru liberali să-și amintească peste noapte noțiuni precum înaintași, credință, patrie, pămînt strămoșesc, neatîrnare, ortodoxie bla-bla-bla”.
Ipocrizia nu are limite! Și este valabila pentru toți vremelnicii conducători!
Predoiu sta capra la UE ca judecătorii sa nu respecte constituția și tu ești naționalist?
Nici cu aia de la psd nu îmi e rușine! Dar asta! Lucrurile se vor schimba, nu pentru noi stați potoliți, pentru copiii și nepoții noștri !
Dacă era cu adevărat „naţional”, PNL nu ne dădea premierii pe care i-a dat din noiembrie 2019. Naţionaliştii adevăraţi din PNL, câţi au fost (câţiva mai răsăriţi), au fost marginalizaţi şi împinşi la marginea partidului.
@Până acum a fost național ciucism, național câțism, ?
Lupul își schimbă părul mizând pe prostia oilor.
Andrei Marga a fost comunist, securist. a indoctrinat, a indobitocit multe genaratii. A fost europeisto-german, pro Israel, pro American, Pro Chinez, liber schimbist… E deci tocmai bun de presdinte liberal-pedelist-suveranist si globalist !!!! Traiasca I L Caragiale !
Amin!
Pana la urma asta e rezumatul activității politice a oricărui politician( asta cu micile ajustări de orientare) care acum se vede naționalist!
Foarte Adevarat ! Marga practica adorarea culturii evreilor, pe care ii numeste „Fratii mai Mari” ai europenilor. Andrei Marga este deci cuser (kusher), un nationalist-sionist (unul cuminte, adica, cu voie si ingaduinta de la fratii” lui „mai mari”).
Şi Klaus Iohannis, şi omul lui din fruntea SRI („liberalul” Hellvig, pe atunci cripto-„rezist” neo-marxist) şi PNL au sabotat Referendumul pentru Familie în 2018. Asta nu o faci şi apoi de dai naţional suveranist sau naţional tradiţionalist, decat daca te prefaci.
si Birchall ingenuncheata dadea bine Cauzei…….
(sau se demachia cu Drapelul)
Se intorc in mormant bratenii ca a ajuns un terchea berchea analfabet functional sa transforme PNL-ul intr-un partid neocomunist. Cu alte cuvinde vechea doctrica liberala a fost distrusa de bocancii lui maCiuca/Iohannis. Sub maCiuca liberalismul politic se va reduce doar la inselaciuni nationaliste. Adio gândirea liberală ce se concentra asupra libertăților individuale si la drepturile personale, la inițiativa privată și limitarea puterii statului. Liberalismul considerqa mecanismele de piață drept singurele forme ce permit existența și evoluția unui stat modern capabil să asigure libertatea individuală. In regimul mafiot/antiromanesc Iohannis au disparut doctrinele politice, cocalarul roman va vota acum minciuna s frauda electorala.
Când a fost partidul ăstra vreodată liberal? Atunci când a fost Cîțu lider? Sau poate când a fost Orban? Înainte să-l preia PDL-ul?
În afara numelui pe care l-au furat n-au ncio legătură cu PNL-ul ante comunist.
Vorbe goale venite de la o sageata retardata si papusarii sai, alti sclaveti.
Know the enemy; No 1 Peter Sutherland, the ‘Father of Globalisation’