CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce ar putea sa insemne guvernul de criza?

0 comentarii / 1698 vizualizări / 24 octombrie 2010

Atat reprezentantii PNL, cat si cei ai PSD utilizeaza din ce in ce mai frecvent sintagma “guvern de criza”. La ce se refera concret? Si daca ar fi sa fie asa, care sunt pasii urmatori pe care ii preconizeaza actuala opozitie?
Proiectul guvernului de criza a fost lansat relativ recent. El poate rezolva doua chestiuni extrem de importante. Prima vizeaza deosebirile din ce in ce mai pronuntate de viziune asupra cailor prin care Romania ar trebui sa iasa din criza si sa se relanseze economic. Atat PNL, cat si PSD, si chiar in aceasta ordine cronologica, si-au lansat propriile programe. Intre ele exista diferente atat de mari, incat, in mod evident, viziunile sunt ireconciliabile. In mod normal, daca cele doua partide ar veni la putere intr-o coalitie de guvernare, in sensul clasic al cuvantului, rezultatul ar fi o ciondaneala extrem de daunatoare si de costisitoare declansata inca din prima zi de coabitare la Palatul Victoria. Motiv pentru care este de presupus ca viitorul guvern nu va fi mult mai bun decat actualul guvern. In aceste conditii, constructia unui guvern special, adica de criza, cu un mandat scurt, salveaza situatia. Ce inseamna asta? Inseamna ca cele doua partide s-au inteles sa instaleze un fel de guvern de tranzitie cu puteri limitate, care va gestiona Romania pe termen scurt, pana la organizarea alegerilor generale. Asta presupune ca exista si o intelegere asupra unui numitor comun. Un set minim de masuri imediate. Cum ar fi, de pilda, inlaturarea imediata a aberatiilor legislative promovate de PD-L si care au consecinte atat de nefaste asupra vietii unor largi categorii de cetateni. Iar alegerile ar urma sa fie organizate cat mai repede posibil.
Si iata ca acum putem incepe sa observam si a doua solutie foarte importanta pe care o ofera perspectiva unui guvern de criza. PSD, PNL si PC au inteles ca, in prezent, exista o prapastie extrem de periculoasa intre optiunile reale ale cetatenilor si structura Parlamentului. Sunt diferente prea mari intre numarul de parlamentari pe care ii are un partid sau altul si numarul de parlamentari pe care i-ar avea, daca imediat ar fi organizate alegeri. Diferentele sunt atat de mari, incat, pentru a nu genera consecinte catastrofale la nivel social si politic, este obligatorie organizarea cat mai repede a unor alegeri. In urma acestor alegeri, este posibil, si asa ar fi si bine, ca un singur partid sa ramana la guvernare. Fara, dar ar fi mai bine cu, sustinerea celorlalti parteneri din actuala opozitie. Daca PSD, cum este foarte probabil, va fi viitorul partid care va guverna tara, atunci el isi va putea aplica programul de stanga socialist, iar PNL va oferi societatii romanesti, din opozitie si abia mai tarziu de la putere, alternativa de dreapta. O dreapta adevarata si nu schimonosita, cum este cea pe care PD-L afirma ca o reprezinta.
Daca acesta este planul, atunci el nu este rau deloc. Am putea avea un guvern credibil, pe plan intern si extern si sustinut puternic de catre cetatenii tarii, peste cateva luni. Dar, ca asta sa se intample, ar mai trebui sa aiba loc, foarte repede, un eveniment care tare mi-e teama ca nu va avea loc. Si anume, sa cada Guvernul in urma motiunii de cenzura. (Sorin Rosca Stanescu –
www.sroscas.ro)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998