CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Ce cauta Regele Belgiei la noi? Se drege dupa vizita dezastruoasa din Congo

4 comentarii / 3933 vizualizări / 17 iunie 2022

Încă nu ne-am lămurit ce a căutat al nostru președinte, ieri, la Kiev, că vine alta: ce caută Regele Belgiei, hodoronc-tronc, la baza militară Kogălniceanu, într-un moment de maximă agitație politico-diplomatică în regiune, mai ales că monarhul belgian face destul de rar asemenea vizite? Răspunsul ar putea fi sugerat de reacțiile extrem de dure ale presei mondiale la marele turneu al Regelui Philippe de zilele trecute, în Congo, care s-a vrut un moment istoric, dar a sfîrșit lamentabil. E probabil că Philippe s-a grăbit să tragă o vizită de protocol ca să mai acopere reacțiile extrem de tăioase la vizita sa.

Să o luăm metodic.

Acum doi ani, sub presiunea mișcării Black Lives Matter, Regele Philippe a făcut un gest de anvergură, trimițînd statului Congo o scrisoare în care își exprima regretele pentru cel mai mare genocid din istoria omenirii, produs de coloniștii belgieni în țara africană.

Numai că a ieșit prost. Presa lumii consemna că Philippe nu și-a prezentat scuze, ci doar ”regrete”, nu a pomenit numele marelui criminal, regele Leopold al doilea, al cărui descendent este, nu a suflat o vorbă despre plata de despăgubiri congolezilor, după modelul Germaniei în raport cu evreii, nu a vorbit despre restituirea bunurilor jefuite de la congolezi șamd.

Zilele trecute, Philippe a recidivat, dar într-o formă mult mai severă.
Între 7 și 13 iunie, Regele, Regina, Prim-ministrul belgian și alte figuri grele au făcut un turneu în Congo, menit să ducă la strîngerea legăturilor cu statul african.

Numai că Philippe a repetat la scară și mai mare atitudinea cinică de acum doi ani.
”Regele Philippe a exprimat regrete, dar nu a prezentat și scuze” titrează The Washington Post.
”Belgia oferă Congo regrete, dar nu și reparații” scrie Foreign Policy.

”Regele belgian reiterează regretele pentru trecutul colonial, dar nu prezintă scuze” punctează NBC.
”Belgia, prea arogantă pentru a-și cere scuze pentru uciderea a 15 milioane de congolezi” a titrat, mult mai dur, presa africană.

”Regele belgian Philippe, Regina Mathilde și prim-ministrul Alexander De Croo au efectuat o vizită de șase zile în Republica Democrată Congo, RDC, începând cu 7 iunie 2022, în ceea ce ar fi trebuit să fie un pelerinaj al pocăinței pentru unele dintre cele mai cumplite atrocități comise vreodată. asupra umanității” relatează publicația nigeriană Vanguard.

”Regele Philippe ar fi trebuit să-și plece capul de rușine, să regrete și să-și ceară scuze pentru genocidul pe care l-a făcut Monarhia Belgiană în RDC, pentru colonialismul brutal, pentru supunerea congolezilor – și, prin extensie, a africanilor – unuia dintre cele mai scandaloase tratamente la adresa unui popor din întreaga istorie a omenirii.

Mai degrabă a venit, pătruns de importanța sa, vorbind condescendent și, bineînțeles, fiind prea arogant pentru a-și oferi o simplă scuză. Un indiciu că nu-i pare rău pentru acțiunile diavolești ale strămoșilor săi și că urmărește, la fel cum a făcut-o fratele său mai mic, Prințul Laurent, să exonereze monarhia de crimele comise împotriva unei populații pașnice și lipsite de apărare. Din 1885, RDC a fost afectată în patru rînduri de calamități induse de Belgia, din care țara nu și-a revenit până astăzi.

Prima și cea mai deranjantă a fost subjugarea RDC în 1885 de către regele Leopold al II-lea, fratele stră-străbunicului regelui Philippe, sub a cărui conducere cincisprezece milioane de congolezi au fost uciși, ccel mai mare genocid din istoria lumii. Chiar și în Holocaustul nazist scelerat împotriva evreilor nevinovați și lipsiți de apărare, cea mai mare cifră estimată a victimelor este de șase milioane.

Cu toate acestea, până astăzi, nemții au manifestat remuşcări, au plătit despăgubiri, își învață copiii că nu există nicio scuză pentru astfel de atrocități și că trebuie făcut totul pentru ca genocidul să nu se mai repete. În schimb, belgienii nu arată nicio remuşcare, nu vor plăti nicio despăgubire, nu se scuză pentru genocid, nu predau această parte a istoriei lor în şcoli şi nu au militat împotriva unei posibile repetări a genocidului.

Al doilea cataclism pe care Belgia l-a produs în RDC a fost colonialismul brutal de 52 de ani în care, printre alte crime împotriva umanității, în anii 1940 și 1950, a capturat cu forța mii de copii de rasă mixtă cunoscuți sub numele de métis și i-a transportat la Bruxelles, chipurile pentru a fi adoptați.

A treia tragedie a avut loc la trei luni de la independență (1960 n.n.), când Belgia, în colaborare cu Marea Britanie și Statele Unite, a organizat răsturnarea guvernului Lumumba. Premierul Patrice Lumumba, fără niciun proces, a fost ulterior legat de un copac din pădurea Katangese și executat de forțele de securitate belgiene. După execuția sa în ianuarie 1961, ofițerii belgieni i-au decapitat corpul, l-au înmuiat în acid și l-au îngropat într-un mormânt nemarcat.
Un ofițer de poliție belgian, Gérard Soete, înainte de a dizolva rămășițele primului ministru congolez în acid sulfuric, i-a luat doi dintre dinții lui Lumumba și câteva dintre oasele degetelor sale drept „trofeu de vânătoare”. Treizeci și opt de ani mai târziu, Soete s-a adresat presei belgiene vorbind relaxat despre rolul său în uciderea și mutilarea lui Lumumba și despre părțile corpului șefului de stat african pe care le-a păstrat ca trofeu.

Întrucât în ​​ochii Belgiei, Soete îndeplinea o datorie patriotică, nu a fost niciodată acuzat. Încurajată de faptul că tatăl ei era văzut ca un erou, fiica criminalului internațional, Godelieve Soete a susținut în 2016 un interviu în timpul căruia a arătat unul dintre cei doi dinți ai lui Lumumba, pe care i-a păstrat tatăl ei.

Cînd asta a produs un scandal internațional, autoritățile belgiene au percheziționat casa lui Soete și au recuperat dintele pe care l-a afișat doamna Soete. Dar despre al doilea dinte nu se vorbește.

Când săptămâna trecută, regele Philippe a vizitat RDC, el nu a adus acel dinte al lui Lumumba. În schimb, a adus o mască congoleză, una dintre cele peste 84.000 de lucruri din RDC furate de belgieni în timpul colonialismului. Belgienii nu intenționează să returneze aceste lucrări furate, mai degrabă Parlamentul lor vrea să legifereze restituirea lor doar de la caz la caz. Imaginați-vă cîte secole poate dura asta! Chiar și masca pe care Regele a adus-o nu este cu adevărat o returnare către proprietarii de drept, ci un „împrumut pe termen nedeterminat”. Imaginați-vă oameni care dețin bunuri furate și pe care le împrumută proprietarilor.

A treia calamitate care s-a abătut asupra RDC prin intermediul Belgiei și a colaboratorilor săi occidentali a fost instalarea din 1965 a lui Joseph Mobutu, numit mai târziu Mobutu Seseseko, care în 32 de ani de stăpânire bestială asemănătoare Belgiei, a colapsat țara. A patra atrocitate este epoca post-Mobutu în care țările belgiene și occidentale, în principal, au continuat jefuirea resurselor naturale ale RDC, urmarea fiind că, astăzi, cetățenii uneia dintre cele mai bogate țări din lume, sunt pe locul doi în topul sărăciei” scrie Vanguard.

Mass-media mai punctează și cinismul Regelui, care, în loc de scuze, le-a vorbit congolezilor despre resursele naturale extrem de prețioase pe care le dețin și care trebuie explotate cît mai eficient, lăsînd impresia că, de fapt, asta interesează țara sa și nu reconcilierea istorică

Cum spuneam, presa mondială a relatat în culori deloc vesele turneul congolez al Regelui Belgiei, încheiat luni, iar ceea ce trebuia să fie un strălucit succes diplomatic s-a transformat într-un dezastru.
Nu-i de mirare că suveranul mototolit și-a tras repede o vizită de spălare a imaginii, apelînd la mereu disponibila Românie. Acea Românie care ar trebui, probabil, să fie mîndră că al ei președinte vorbește în engleză cînd iese, umăr la umăr, cu importantul oaspete. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

4 Comentarii

  1. Rromanica este o colonie imputita populata de africani albi cu conditii de viata subumane. Marocul si Kenya arata mai bine decat voi. Bai pacat ca nu s-au gandit ai mei sa colonizeze estul Europei in loc de Africa. Sunteti docili, luam de la voi tot ce dorim, voua chiar va plac lanturile si catusele !

  2. A venit de grija creării Noului Israel, unul est-european, IudeoKraina!

  3. „adevaratul” belgian,
    mai!

  4. Ce articol de rahat, cred ca BTI era cufurit si a scris de pe buda…

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998