CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce face Liiceanu cind nu o elogiaza pe sefa DNA

9 comentarii / 7600 vizualizări / 27 februarie 2018

Cînd nu se ocupă cu elogierea Laurei Kovesi, filosoful Gabriel Liiceanu își găsește vreme să lanseze mesaje publice subtile, cum ar fi cel potrivit căruia conducerea ideală a unei societăți nu e cea prin reprezentanți, care ar fi păguboasă, ci prin exprimarea liberă, în piață, a cîtorva mii de cetățeni liberi, aluzia la stilul practicat în România ultimilor 2-3 ani fiind de-a dreptul străvezie.

Prezent zilele trecute pe scena Ateneului Român alături de Horia Roman Patapievici, la conferința „Splendoarea Europei” – din seria „Despre lumea în care trăim”, Liiceanu a suspinat îndelung după modelul implementat cîndva în Atena lui Pericle și pe care l-a numit un model al genialității eline:

”Cetatea greacă în varianta ateniană este cea în care, descoperindu-se democrația, în cu totul altă formă decît o trăim noi astăzi, avea sensul de a pune laolaltă oameni care erau liberi, cu toții, în măsura în care participau cu toții la hotărîrile comunității. Erau puși laolaltă în direct. Noi nu suntem puși astăzi laolaltă decît prin reprezentativitate, alții ne reprezintă – vai de capul nostru cum! – și o mînă de oameni ne fac să luăm hotărîrile – așa zicînd -, pentru toți.
În Grecia, hotărîrile le lua fiecare cetățean liber. Erau 50.000 de oameni care luau hotărîrile despre cum să trăiască. Asta era libertatea la greci. Libertatea individului nu exista” a punctat filosoful, exprimîndu-și, în final, regretul că respectivul model nu s-a perpetuat după greci, iar azi îl mai întîlnim doar în cantoanele elvețiene.

Parțial, Liiceanu are dreptate: modelul conducerii cetățenești directe nu s-a perpetuat după epoca lui Pericle, din motive pe care unii le-ar numi logice și de bun simț.
Dar, nu-i mai puțin adevărat că tentative stranii de relansare a lui se tot fac în țara noastră, cum spuneam, de 2-3 ani încoace. Cam de cînd cîteva zeci de mii de oameni încearcă să conducă societatea direct din piață, trecînd peste sistemul reprezentativității. (B.T.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

9 Comentarii

 1. De citi ani e inregimentat Ipochimenul ? De prin 1965 toamna ? Isi mai aminteste cine e el de fapt ?

 2. Asta e o prostie rostogolita de adeptii sorosismului actual!
  In Atena nu erau 50.000 ci de vreo trei ori mai multi. Si nu venea fiecare in Agora sa-si spuna pasul si sa participe la viata cetatii ci, culmea, prin reprezentanti alesi prin vot direct, in strada!
  Deci Lipiceanu aka Lingatorul de savarina Nefertitiana minte cu nerusinare !
  Sa-i dam MUE, adica multa europenitate?

 3. Lucidu, te rog sa fii serios! cetățeanul merita multa MUIE, adica Mult ma UIt la Ea.

 4. Nu poate decat se te intristeze expunerea,cu aplomb,chiar, a unor astfel de asertiuni,mizandu-se,probabil pe ignoranta sau dezinteresul multora.Ce e de remarcat,ca unic aspect de corectitutudine e recunoasterea ca grecii nu cunosteau libertatea individului.In rest,cifra de 5o.ooo e grav umflata.Cetatenii liberi ai Atenei erau cateva mii,iar metecii,sclavii si femeile n-aveau nici un drept.In ce spatiu se puteau strange 5o.ooo de oameni in acele vremuri?Apoi democratia ateniana directa,caci asa se cheama era proprie doar unor comunitati restranse,de aceea ea a ramas doar in 2-3 cantoane elvetiene,cele mai putin populate din Confederatia Elvetiei.Cum sa o aplici astazi la statele moderne mari,cum sa iei decizii importante,fara autoritati intemeiate pe reprezentare democratica,imputernicite si responsabile,asa cum sunt ele,in zilele noastre,cu tarele si lipsurile lor,dar care pot fi schimbate prin vot liber exprimat chiar de catre cei care le-au ales.Ca nu sunt ceeace ar trebui sa fie,poate,dar daca ele nu sunt decat oglinda acestora din urma,e doar partial vina lor.Oricum,cum spunea cineva,democratia e cel mai prost sistem de guvernare,cu exceptia celorlalte .Ramine doar ca autorul productiei de mai sus sa prezinte alte solutii,dar realmente aplicabile si de natura a ameliora biata noastra situatie actuala,care il deranjeaza atat de mult,incat il face sa arunce peste bord,tot ce a construit omenirea in ultimile secole,pentru organizarea sociala a comunitatilor umane.Un demers poate indraznet,dar oricum,ridicol.

 5. Asta a fost filosof sau agent secret ? Cine stie sa raspunda ?

 6. Nu stiu daca scriam despre aceste lucruri daca, butonand televizorul, nu as fi dat peste interviul de la RFI cu Liiceanu care m-a intepenit la propriu. Acel interviu, poare unii l-ati vazut, cand spunea transfigurat efectiv ca doamna Kovesi este „Slujirea insasi”. Tonul folosit, pupilele dilatate, mimica, gesturile si mai ales cuvintele folosite m-au facut sa imi spun instant „Daca omul acesta nu are o misie de indeplinit cu tinta, inseamna ca e nebun de-a binelea”.

  Adica dincolo de un discurs de unde razbatea insistent un cult al personalitatii pe care eu nu l-am mai vazut decat in copilarie cand ma uitam la emisiuni tematice (singurele aproape) despre patrie si mult iubitii, omul era pur si simplu extaziat si de ce? Ca doamna procuror isi face meseria de magistrat intr-o forma pura, celesta, in care nu cere nimic pentru ea. JUDECATOR

 7. Un idiot…caracter zero

 8. Omul are o varsta si trebuie inteles ! Stiti ce de la o varsta…..norocul lui este ca mai sunt unii ca Negrutiu si Pandaru (discipoli ai CTP-ului) care il mai invita seara la cate o televiziunje sa se dea in stamba. Se convinge si lumea de multe

 9. Când am văzut titlul ma gândeam ca munceste pentru a plăti datoriile editurii

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998