CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce face Victor Ponta? O rupe la fuga?

2 comentarii / 2657 vizualizări / 3 octombrie 2014

Iata, suntem in campania electorala. Pot incepe dezbaterile. Poate fi dat startul confruntarilor in direct intre cei doi candidati, despre care toate cercetarile de piata spun ca se vor califica in turul doi. Klaus Iohannis a lansat o provocare in acest sens. In mod insistent. De cateva ori pana in prezent. Dar Victor Ponta tace. Refuza sa dea un raspuns. Fuge de orice confruntare in direct cu contracandidatul sau. Oare de ce?

S-a repetat cu o insistenta demna de o cauza mai buna faptul ca domnul Klaus Iohannis nu prea vorbeste. Ca mai mult tace. Intr-un fel, asa si stau lucrurile. Este tipul de om care tace si face. Nu se numara printre cei care afirma ca se pricep la toate si despre care se spune ca sunt “buni de gura”. Nici macar nu face parte dintre cei care sunt taxati drept oratori. Vorbeste scurt, fara patos, fara emfaza, fara a deschide paranteze, dar la obiect. Deci, este zgarcit la vorba. In consecinta, gestul sau de a-l provoca pe Victor Ponta la mai multe confruntari in direct este nu numai temerar, ci pare chiar riscant. Cu atat mai mult cu cat Victor Ponta este, din aceasta perspectiva, un politician aflat la polul opus. Are o extraordinara prezenta de spirit. Exceleaza prin spontaneitate. Are umor si stie sa dea replici taioase, la fel cum se pricepe extrem de bine sa-si provoace adversarii si sa-i impinga in coltul ringului. In conditiile descrise mai sus, gestul lui Klaus Iohannis de a-l provoca, in mod repetat, pe Victor Ponta pare sinucidere curata. Si daca Ponta raspunde, ce se va intampla? Sa incercam sa oferim raspunsuri posibile la intrebarea de mai sus.

Pana cand vom incerca sa prognozam ce se va intampla daca Victor Ponta raspunde totusi provocarii lui Klaus Iohannis, sa incercam sa vedem de ce, pana in prezent, candidatul socialistilor lasa impresia ca refuza. Care sunt temele propuse de Klaus Iohannis? Sunt cele 11 obiective ale proiectului sau prezidential. E gata sa mearga la o confruntare in direct pe oricare dintre aceste subiecte. Desi nu a spus-o, eu unul cred ca pot fi avansate de catre Victor Ponta si subiecte alternative. Chestiunea este ca Ponta nu a facut inca acest lucru. Ce incarcatura au aceste subiecte, de natura sa-l puna pe Victor Ponta in situatia penibila de a fugi de o confruntare in direct? Nu le enumar, pentru ca ele pot fi consultate de oricine pe site-ul ACL sau pe site-ul PNL. In esenta, aceste teme sunt marile provocari cu care se confrunta natiunea romana. Indeplinirea rand pe rand a obiectivelor poate plasa Romania pe o noua orbita, dorita in definitiv de toti cetatenii. Toate aceste obiective insa, desi sunt prezidentiale, presupun indeplinirea obligatorie a unei conditii. Conditia se numeste buna guvernare.

Si iata ca am ajuns la esenta provocarii lui Iohannis si respectiv a refuzului lui Ponta. Victor Ponta nu accepta nicio dezbatere in direct asupra guvernarii. Din simplul motiv ca este vulnerabil. Ca se face vinovat de o guvernare atat de rea, incat ea poate fi prezentata in mod convingator, intr-un dialog in direct, pana si de catre un orator mult mai putin performant decat Victor Ponta. La asemenea capitole, candidatul socialistilor ar fi invins de orice cetatean obisnuit adus intr-un studio de televiziune. Oricine poate sa-i spuna premierului ca portofelul sau a ramas la fel de gol dupa mai bine de doi ani de cand acesta guverneaza. Sau ca demnitarii PSD se fac vinovati de acte grave de coruptie, iar el, impreuna cu ceilalti din nucleul dur al partidului, ii protejeaza.

De ce, in aceste conditii, ne-am putea mira ca Victor Ponta refuza o dezbatere cu Klaus Iohannis pe oricare dintre temele de mare interes propuse de unul dintre cei doi candidati?

Dar sa vedem ce se va intampla daca totusi Ponta va opta pentru a raspunde provocarii lui Klaus Iohannis. In ce conditii va face el acest lucru? Asa cum l-au sfatuit strategii sai electorali, Victor Ponta va accepta sau chiar va provoca el insusi o confruntare in direct doar daca sunt intrunite cumultiv cateva conditii. Prima este aceea ca moderatorul, daca nu cumva si televiziunea aleasa, sa fie controlate de PSD. Astfel incat asa-numitul arbitraj sa fie facut, in mod subtil, in beneficiul lui Ponta. A doua conditie este ca nu candidatii sa propuna tema dialogului, ci asa-zisul moderator. Ceea ce presupune ca, in prealabil, intrebarile sa fie avizate sau chiar sugerate de catre staff-ul de campanie al lui Victor Ponta. Confruntarea ar fi astfel deturnata de la obiectivul ei catre teme cu totul si cu totul marginale, cateva de acest fel, in care Victor Ponta traieste cu sentimentul ca stapaneste situatia. Respectivele teme ar fi legate de masurile populiste intreprinse in acest an de catre Guvern, in vederea atragerii, pe bani publici, a diverselor segmente ale populatiei de partea PSD.

Marea problema este ca, pe masura ce trec zilele, pana si aceste teme periferice se restrang ca numar si ca importanta. Ceea ce il determina pe Victor Ponta sa intarzie cat mai mult si, eventual, sa evite cu desavarsire o confruntare directa. Chiar cu riscul de a fi acuzat de lasitate. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

2 Comentarii

  1. Dle SRS,cand ati spus ca guvernarea Ponta e atat de rea v-ati gandit bine ? Eu nu cred ca e cea mai buna,cel putin in actualele conditii,dar daca ea ar fi asa,cum ati caracteriza-o pe cea anterioara ei ?Pentru dvs.chiar nu conteaza deloc ce s-a realizat in ultima vreme,ce spune Standard & Poors,modestele reparari ale nedreptelor masuri luate de cei care au precedat „guvernarea”pe care o blamati cu atata asprime ? A

  2. Wow! Great thkgniin! JK

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998