CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9633 RON DOWN | 1 USD = 4.6099 RON DOWN | 1 GBP = 5.7790 RON UP

Ce-i lipsea chelului: Pavel Popescu vrea ca România să trimită marina militară în Taiwan

17 comentarii / 2815 vizualizări / 23 mai 2023

Deputatul PNL Pavel Popescu a adresat ieri o interpelare ministrului de Externe Bogdan Aurescu, în care îi cere acestuia să îl informeze dacă România va da curs solicitării lui Josep Borrell și va trimite marina militară a țării să patruleze în strîmtoarea Taiwan, pentru a descuraja o eventuală ofensivă a Chinei.

Recent, Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a lansat un apel la adresa marinei militare din țările membre de a patrula prin Strâmtoarea Taiwan, ”pentru a sublinia angajamentul Europei faţă de libertatea navigaţiei în această zonă absolut crucială”.

La apelul său a răspuns ieri, indirect, deputatul PNL Pavel Popescu, cel care a adresat o interpelare ministrului Bogdan Aurescu, în care îi cere să spună dacă România se va conforma solicitării lui Borrell.

”Care este poziția României, exprimată prin MAE, privind apelul lui Josep Borrell către marina militară europeană pentru a patrula prin strâmtoarea Taiwan? Cum se va implica România în această dezbatere pentru protejarea intereselor noastre?” întreabă deputatul.

Trebuie spus că nu există o marină militară europeană în sensul unei forțe navale comune și integrate la nivel european, ci doar Forța Maritimă Europeană (EUROMARFOR sau EMF ), o forță militară nepermanentă, cu participarea actuală a Franței, Italiei, Portugaliei și Spaniei și care poate efectua operațiuni navale, aeriene și amfibie.

În schimb, statele membre UE au propriile lor forțe navale naționale, care pot colabora în cadrul unor operațiuni și exerciții navale comune, sub umbrela NATO sau UE. Astfel, România poate implica Marina Militară Română în astfel de activități sau poate colabora cu alte state membre în cazul unor misiuni sau exerciții specifice în regiunea strâmtorii Taiwanului, în scopul protejării intereselor lor comune. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Chiar nu se găsește niciun parlamentar cu scaun la cap să-i pună frână acestui IMBECIL?

 2. Când sifilisul atinge creierul face ravagii. Mai tragic este că avortonul asta a facut sifilis de la labă…

  • Păi e şi cazul tău?

 3. Doamne ferește! Mare e grădina…

 4. ‘ Cum se va implica România în această dezbatere pentru protejarea intereselor noastre?’
  Despre ce ‘protejare a intereselor noastre’ in Strâmtoarea Taiwan vorbeste dementul asta? Asta o fi prost din nastere sau s-a tampit dormind in parlament? Ce limbrici au aparut in PNL!

 5. Mai există în Codul Penal vreun articol ce pedepsește trădarea de țară? Ce treabă are România în Taiwan? Dobitocul ăsta mai degrabă întreba Camera de Comerț dacă mai trimite și ea o echipă de afaceriști în zona respectivă…eu stiam că oligofrenul e la ministerul energiei și nu la cel al apărării.

 6. Pampalii astia din politica se cred deja ciumetii lumii. Sa se uite mai intai la nivelul Romaniei si apoi sa-i frece grija de interesele amerlocilor.

 7. Că există pe lume tot felul de tolomaci, nu-i de mirare ; ba sunt foarte mulți – și pe la noi, ca și peste tot în lume. Problema majoră e alta : cum de ajung ăștia la vârful puterii politice și decizi-onale ? Nu cumva, „pe căi democratice”? Sau, mai exact spus, nu cumva prin „exploatarea” me-canismelor democratice ?
  Problema e și mai acută dacă observăm că astfel de „indivizi” nu apar „accidental”; de peste 30 de ani, calitatea clasei politice se tot degradează încontinuu, azi, fenomenul fiind generalizat : prin urmare, avem o gravă problemă socială, pe care nu reușim nici măcar să o „conștientizăm”, darămite să o corectăm !
  P.S. Știm bine, cât de repede se umple de bălării grădina „ne_plivită” la timp.

 8. Iar ne agresati cu idiotul asta?

 9. Popescu ăsta îmi aduce aminte de vorba”Prostul daca nu e și fudul nu e prost destul”. Sau de bancul cu elefantul si șoricelul pe pod mergand amandoi . La un moment dat zice șoarecele către elefant: Tropăim!? Tropăim?!

 10. Cu o singura excepție, marina militara a Romaniei are nave din perioada Razboiului Rece. Asta spune ceva despre atenția pe care Bucureștiul a acordat-o Marii Negre. E cam greu sa-ti umflii mușchii in Marea Chinei de Est când n-ai facut-o nici la Marea Neagra. Altfel, capabilitățile militare ,,europene” nu conteaza in comparatie cu cele ale Chinei si Statelor Unite. Si nici nu vor conta atata vreme cât ,,autonomia strategica” a UE e deocamdată o forma fără fond. PNL sa-l trimita pe domnul Bogdan sa patruleze in Strâmtoarea Taiwanului, mai ales ca-i unul dintre ,,prietenii” domnului Aurescu.

 11. pare fan al seriei „piratii din caraibe”….

 12. La cum arata vechiturile noastre de nave, probabil se vor scufunda undeva prin marea Arabiei, inainte sa ajunga in Taiwan.

 13. Trebuie să promovăm interesele geostrategice ale României. Mai ales acum când vom avea submarine high-tech. Marinari ai Patriei, înainte și vânt din pupa!

  • Răgălie?

 14. oare idiotii stiu ca in clipa cind trebuie sa inarmeze populatia ca sa ne trimita pe fron prima nostra tinta sint ei javrele care ne baga in razboi?!

  • sistemul functioneaza; nu arme de foc ne trebuiesc, ci mai putini idioti; armata lui Zelensky e plina de cei care l-ar impusca, dar nu ajung la el si se impusca cu rusii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998