CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9744 RON DOWN | 1 USD = 4.7191 RON DOWN | 1 GBP = 5.7415 RON DOWN

Ce-i mina pe ei in lupta?

13 comentarii / 5018 vizualizări / 16 iunie 2022

Azi, în Ucraina, se consumă unul dintre cele mai stranii acte politico-diplomatice de nivel înalt: patru șefi de stat și de guvern vizitează un al cincilea, dar vizita nu e nici la această oră anunțată oficial pe siteurile respectivelor instituții, ca și cum nu are exista. A vorbi de precauții de război e amuzant, de parcă spionajul rusesc ar dormi în post și nu ar ști totul despre o vizită răsuflată de zile bune în presa internațională. Care să fie explicația misterului acestei secretomanii fără precedent?Nu știm cu precizie, deocamdată. Dar cheia ar putea fi oferită de un amplu studiu european dat ieri publicității. Și e mai mult decît interesant.

Președințiile franceză și română, cancelariile italiană și germană nu au confirmat oficial vizita la Kiev și nici după ce liderii au ajuns în Ucraina nu există referiri pe siteurile oficiale. Aflat la Constanța, miercuri, Macron a refuzat să spună dacă merge la Kiev, deși a fost abordat chiar de jurnaliștii francezi. Aseară, nu exista nicio confirmare oficială pe nicăieri. Aproape se făceau pariuri; se duc ori nu se duc?

Mario Draghi. Emmanuel Macron, Olaf Scholz și Klaus Iohannis au mers azi în Ucraina fără a spune clar cum și de ce; nu e limpede nici formula de deplasare, Iohannis făcînd notă discordantă și lăsînd impresia că s-a agățat din mers de grupul greilor europeni. Presa mare europeană vorbește doar de Macron, Scholz și Draghi, Iohannis fiind sărit sau băgat la rubrica etc.

De ce alți lideri mondiali au mers bine mersi la Kiev și nu au mai ținut secretă vizita lor? Sunt cei patru lideri mai fricoși decît restul și au vrut măsuri de protecție suplimentară? Improbabil.

O explicație ar putea veni din direcția unui amplu studiu dat ieri publicității de Consiliul European pentru Relații Externe(ECFR), un foarte important think-tank, cu sediul în Germania.

Conform unor sondaje realizate recent într-o serie de state europene, cetățenii din Germania, Franța, Italia și România manifestă cea mai mare toleranță față de acțiunile Rusiei în Ucraina, preferă ca războiul să înceteze fie și prin cedarea de teritorii ucrainene către ruși etc. Mai pe scurt, cei mai mulți dintre cetățenii acestor patru țări se împotrivesc retoricii belicoase a lui Volodimir Zelenski, cel care vrea război total pînă la alungarea rușilor din țară.

Acest grup compact de patru țări apare în mai multe clasamente din sondajele analizate de ECFR; sunt exact țările reprezentate azi la nivel de lideri în vizita din Ucraina.

Coincidență?

Greu de crezut.

Macron, Scholz ori Draghi trebuie să facă o echilibristică teribilă în aceste vremuri.
Între responsabilitatea de înalți lideri europeni care trebuie să ia decizii majore privind războiul și, pe de altă parte, aspirațiile cetățenilor din propriile țări.

A merge la Kiev înseamnă a legitima discursul belicos al lui Zelenski, deloc pe placul francezilor, germanilor ori italienilor.
A nu merge, în schimb, ar crea alt gen de probleme.

Pe 23-24 iunie are loc o reuniune a Consiliului European, la care se va discuta aderarea Ucrainei la UE și alte chestiuni grele.
Pe 26-28 iunie are loc reuniunea G7, în Germania, cu participarea lui Joe Biden.
Pe 29-30 iunie are loc Summitul NATO de la Madrid, axat tot pe problemele create de invazia Rusiei.

E foarte probabil că cei trei lideri mari europeni, acuzați deja de multă vreme pentru refuzul de a merge în Ucraina, nu au vrut să participe ”descoperiți” la reuniunile de înalt nivel care vin în zilele următoare.

Dar nici nu au vrut să facă valuri prea mari pe subiect.
A recunoaște din timp preconizata vizită ar fi condus la obligația de a spune direct și cu ce mesaje merg acolo.
Și era greu de comunicat acele mesaje în condițiile sus pomenite ale felului cum e perceput războiul în propriile țări.

Disputele ar fi putut lua dimensiuni mari și incomode, mai ales că Macron are duminică turul doi al unor alegeri de care depinde total viitorul său politic.
Scholz, la rîndul său, ne amintim cît a trebuit să o scalde de la începerea războiului – date fiind strînsele relații economice dintre țara sa și Rusia – lucru care i-a adus oprobriul altor cancelarii europene.
În fine, Italia lui Draghi e singura țară europeană în care, potrivit studiului ECFR, numărul cetățenilor care vor pace cu orice preț depășește cu două procente cota de 50%, iar 28% consideră SUA vinovată pentru război.

Ca să scape din uriașul clinci politic și de imagine, cei trei mari lideri ai UE și ai NATO au ales o variantă de compromis: au mers pînă la urmă la Kiev, dar oarecum pe șest. Și-au făcut ”datoria” înaintea marilor reuniuni internaționale, dar fără să fie clar ce poziții au. Fiind o vizită în grup, va fi și mai simplu de depășit faza promisiunilor concrete și se va marșa foarte mult pe imagine, inclusiv prin vizitarea unor zone de război.

Klaus Iohannnis a fost mai mult ca sigur anexat vizitei strict pentru figurație, dat fiind că președintele român nu are niciodată vreo poziție, indiferent ce gîndește al său popor. Poate cu excepția poziției ghiocelului.
Cu cît mai mulți lideri în grup, cu atît mai lesne de evitat poziționările limpezi. Un joc de imagine și nimic mai mult. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. Iohannis nu a fost prezent pentru figuratie la Kiev.
  Presedintele KWI a fost prezent la semnarea tratatului franco-german de prietenie de la Aachen in 2019. Legatura dintre Romania si blocul franco-german este mult mai profunda si institutionalizata. Vom afla poate peste ani de ce a fost prezent.

  Citat din Merkel
  „The new Treaty, the Treaty of Aachen, consists of seven chapters and 28 articles. We are very deliberately starting out with the chapter entitled “European affairs”. We are part of the European Union and we want to help ensure that it succeeds. I am particularly grateful to the representatives of the European institutions, to you, Jean‑Claude Juncker, to you, Donald Tusk, and to you, Klaus Iohannis, for being here today. This reflects what we want to express with this Treaty.”

  bundesregierung(punct)de/breg-en/news/speech-by-federal-chancellor-dr-angela-merkel-at-the-signing-of-the-treaty-between-the-federal-republic-of-germany-and-the-french-republic-on-franco-german-cooperation-and-integration-in-aachen-on-22-january-2019-1572746

 2. In v reme de razboi camatarii, bisnitarii, talharii se vanzolesc pentru a se imbogati si mai mult. In caazul Ucrainei, toti talharii politruci se agita pentru ca sunt slugi criminal americane.

  • Hulignii acestui site vor ataca toate comentariile.

   • Dra si crtin, prst si „I do it”!

    • Provoci scarba, animalule. Erorile din tastatura nu sunt motiv de huliganisme.

     • „Erorile din tastatură” sunt semnul erorii care eşti. Înecate-ai în scârba care te defineşte, lepădătură inutilă pe lume, PanCurule închipuit ceas Patek Philippe! Hai! Zvârcoleşte-te măcar un pic, pe jos, în spume, boule, care faci doar dovezi de cretinism pe aici. Iar huligan era tac-tu când a luat-o pe mă-ta cu japca, avortonule.

 3. „mana nevazuta”,
  intrebati la Manole-B.N.R.

 4. Daca as fi eu in locul lui Ghiolbanis i-as spune papitoiului isteric Verdeata-padure-tufis-pasune:
  – Oaie, faci sau nu pace cu rusii eu vin sa-mi aduc in tara Herta, Bucovina, Bugeacul si insula Serpilor si pe toti romanii de care iti bati tu acum joc in Marginimea ta !

  • Dar Ghiolbanis e doar un Gol-Băniş, hămesit să ia pentru el numai, de la ţară, nu pentru ţară.

 5. Eu din sondajul ăsta înțeleg de ce a fost Marea Britanie un imperiu serios iar Germania, Franța și Italia doar niște încurcă lume.

 6. Hai, recunoaşte! Eşti o proastă care o freacă la maimuţele buboase în Anglitera.

 7. Oricare ar fi fost motivul „periculosei” vizite in „teatrul de razboi” (patronat de un cabotin), n-a fost spre binele lui Iohanis, a parut ca „s-a agatat de scara” in ultimul moment, la chemarea macroului…nici laudacii cotrocenisti nu s-au intrecut in fotoshopari…doar labaronatoistul Radu Tudor si Antena CNN ce-i mai repereaza onoarea…Totusi, dupa ce americanii i-au „incurajat” pe ucraineni sa cedeze teritorii in schimbul pacii (probabil specialistii israelieni au realizat cat de periculos e sa transformi un stat corupt pana ieri intr-un depozit de armament), cred ca sefii la UE s-au simtit datori sa pluseze…adica „noi suntem de partea ta, Zelo, vom primi in UE ce mai ramane din Ucraina, dupa ce va vor pacifica ruso-americanii!”…a fost de parca n-ar trebui sa fie luata in serios vizita, de parca, raul ce va lovi n-are cine stie ce legatura cu ei…doar cu NATO, din care ei vor sa se extraga, ca si-au cimentat noua structura (si cu „ajutorul” razboiului din Ucraina, deci a Rusiei…Germania stie…) si daca Iohanis era presedintele Romaniei am fi stiut (poate si el) ce legatura are Romania cu reimparteala ce va sa vina…si ce „daune” de razboi (al doilea mondial) va primi Polonia…noi, ca de obicei suntem la platitori (indiferent ce si indiferent de ce…)

 8. Bravo, Grigore,mutul nu a fost intamplator la Kiev.Doar prostii numii analisti au picat in bascalia manelista.Zilele astea argatii statului mankurt, platiti de 3-4 ori mai bine decat cei care muncesc cu adevarat in tara asta,umbla prin sate ,chipurile fac recensamant,si trec in tabele numarul de case,camere de locuit,de unde au apa,cu ce se incalzesc oamenii ,de parca statul asta imputit contribuie cu ceva la viata cetatenilor.Putini isi amintesc cum imbecilul umbla pe la Bruxelles cu o servieta,cica lua bani pentru tara in numele PNRR.Urmarea a fost,intre altele, distrugerea energiei pe carbune iar Romania intoarsa in Evul Mediu.Dupa ce a pus drapelul Ucrainei pe masinile MAI,jigodia o fi semnat acolo pentru mutarea ucrainenilor in casele noastre..Treziti-va ,cretinilor,daca nu e prea tarziu .Nimeni nu mai misca in front in Romania ,zici ca s-au prostit toti.Nu mai vorbesc de oamenii ,cica de opinie,gen Cristoiu,Tuca ,Somanescu,BTI,Nistorescu si altii care fac pe prostii.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998