CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce ingrijoreaza mai tare americanii: codurile penale ori petrolul din Marea Neagra?

13 comentarii / 25536 vizualizări / 29 iunie 2018

Ziua de ieri a debutat cu un comunicat comun surprinzător din partea mai multor state ale lumii, 12, brusc îngrijorate de soarta legilor justiției din România. Apelul a produs agitație mare la noi, dînd apă la moară adversarilor PSD. Marea întrebare e dacă nu cumva respectivul comunicat nu maschează, abil, un altul, cu ceva care îi doare mult mai tare pe unii parteneri ai țării noastre decît codurile penale.

„Noi, partenerii şi aliaţii internaţionali ai României, facem apel la toate părţile implicate în modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei” se arată în mesajul celor 12 ambasade ale SUA, Belgia, Canada, Danemarca, Elveţia, Finlanda, Franţa, Germania, Luxemburg, Olanda, Norvegia și Suedia.

O listă cam ciudată: cîteva țări membre ale UE, cîteva țări europene din afara UE plus două de pe continentul nord-american. Cum s-au găsit între ele și au decis la comun să susțină respectivul comunicat? Au fost și alte țări importante, precum Marea Britanie, Italia, Spania, Japonia ori Austria care au fost solicitate, dar au refuzat să semneze? S-au tras bilețele dintr-o pălărie?

Pe undeva, apelul de ieri amintește de straniul demers al ambasadei Suediei, de acum doi ani, de a face un film omagial despre Laura Kovesi, în care ambasadori străini (SUA și Finlanda) îi aduceau acesteia osanale. Filmul era difuzat, reamintim, într-un moment dificil pentru Kovesi, cînd criticile la adresa ei începeau să se întețească, chiar șefa DNA vorbind cu acel prilej despre presiunile tot mai mari la adresa ei.

Și apelul de ieri aduce mai degrabă a improvizație grăbită, genul de acțiune inițiată de cineva și prezentată altora prin telefon întru susținere: ”Te bagi?”

Care ar fi în acest caz, însă, rostul unui asemenea demers?
O ipoteză ar fi că un stat (sau mai multe), cu mare greutate, a vrut să bată șaua ca să priceapă iapa; un mesaj prin care României să i se transmită că trebui să se dea pe brazdă urgent dacă nu vrea să-și strice imaginea și mai rău.

României sau, mai degrabă, PSD.

Pentru că, interesant de remarcat, tot ieri, ambasada SUA a mai transmis un mesaj, rămas în umbră.
Unul care sună cam așa:

Conferinţa Mondială a Gazelor tocmai s-a încheiat la Washington. SUA sprijină de mulţi ani securitatea energetică europeană şi diversificarea surselor şi rutelor de tranzit. România are o oportunitate extraordinară de a adopta o legislaţie care să permită exploatarea resurselor de hidrocarburi din Marea Neagră. Producţia viitoare de gaze din Marea Neagră va aduce beneficii tuturor românilor, generând venituri masive pentru economia românească, trimiţând un semnal puternic investitorilor din întreaga lume şi transformând România în lider regional în eforturile de sprijinire a securităţii energetice”.

Comunicatul mai face o trimitere la un interviu oferit presei de la noi, zilele trecute, de Sandra Oudkirk, secretar asistent adjunct pentru diplomaţie energetică în cadrul Departamentului de Stat al SUA, în carea aceasta își exprimă nemulțumirea profundă față de tărăgănarea, de către actuala putere, a adoptării legii care ar da undă verde exploatării gazelor din Marea Neagră.

”Este un subiect pe care Ambasada îl discută, pe care Guvernul SUA îl discută, pe care eu l-am discutat cu reprezentanţi ai instituţiilor româneşti, atât cu cei de la Washington, cât şi cu cei de la Bucureşti care au venit în vizită la Washington. Cred că există un nivel foarte amplu de conştientizare că adoptarea legii offshore este o cerinţă de bază pentru producţia offshore de gaze naturale” a spus Oudkirk.

Legea în cauză e pe ordinea de zi a Comisiei de industrii a Camerei Deputaților; dacă e nu e adoptată pînă în toamnă, avertiza emisarul american, lucrurile se vor complica serios, iar giganții energetici americani nu vor mai putea face investițiile de rigoare. ”Nu aş vrea să atribui cele întâmplate unei rele intenţii” mai spunea americanca.
Problema e că amintita comisie, condusă de un pesedist, a cerut amînarea dezbaterii pînă pe 27 septembrie, ceea ce ar cam depăși termenul convenabil americanilor.
Simultaneitatea apariției celor două comunicate, cel american privind afacerile unor mega-companii petroliere și cel americano-european privind codurile penale ridică în mod clar întrebarea care dintre ele exprimă cu adevărat îngrijorarea unor parteneri ai României.
Cel privind soarta corupției de la noi, ori cel legat de exploatări de miliarde de dolari, în anii care vin, în beneficiul unor giganți ai afacerilor internaționale?
Și care dintre ele a fost încropit doar pentru a-l masca pe celălalt? (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

13 Comentarii

 1. cel mai de cacao enunt din al doilea comunicat: „Producţia viitoare de gaze din Marea Neagră va aduce beneficii tuturor românilor, generând venituri masive pentru economia românească”… fuck you!!! La investitiile de rahat pe care le-ati facut in Ro (bai muricanilor, v-a dat anusul 4 mld pe fier vechi!!!) am avut la beneficii de suntem toti cu pantalonii rupti in cur… hai siktir, cum va zice si Erdogan!

 2. – Politicile internationale se fac pe, si in baza intereselor fiecarei tari.
  – Fiecare tara isi asuma daca doreste sa respecte (integral/partial/deloc) legislatia internationala.
  – Relatiile internationale intre tari sunt reglementate prin tratate si acorduri, bi sau multi partite.
  – Comunicarea oficiala internationala intre tari se face prin intermediul pozitiilor oficiale, asumate si comunicate ca atare de catre ambasadorii acreditati potrivit reglementarilor diplomatice.

  Orice altceva in rest, este barfa si manipulare. In relatiile internationale, uzantele diplomatice reglementate legal NU prevad alte forme de comunicare oficiala de tipul ‘apelurilor’, ‘recomandarilor’, ‘exprimarii de preocupari/ingrijorari/etc.’.

  Aceste tipuri nereglementate de comunicare sunt excese practicate de tari de obicei situate peste medie (economica, politica, militara, etc.) si ele ‘tin’ doar fata de acele tari de CACAT, conduse de oameni de CACAT si care sunt animati doar de interese (personale) de CACAT, si care, prin atitudinea lor slugarnica rezolva in 99% din cazuri pentru tara lor, tot un CACAT.

  Romania este, din nefericire, o astfel de tara.

  Lasitatea in Romania este colectiva: asa-zisii ‘oameni politici’ sunt lasi pentru ca nu inteleg sa conduca tara in interesul acesteia si al poporului, noi, poporul, suntem dovada vie a lasitatii colective pentru ca permitem acest lucru.

 3. Desigur ca toate resursele tarii acesteia sunt importante, insa exploatarea lor trebuie facuta cu buna-credinta si in interesul tarii si al poporului ei. In caz contrar, Dumnezeu are grija si, pe termen lung, va face dreptate, dand fiecaruia exact ce merita in raport cu faptele sale. Putea cineva sa-si imagineze in 2001-2004 ca PNA-ul infiintat de A. Nastase avea sa-l bage la puscarie 10 ani mai tarziu si sa-l distruga in acest fel pe vecie??? Desigur ca nu, insa toti politicienii par a fi loviti de aceeasi boala, si cred ca ceeace vad la altii nu li se poate intampla si lor. Iata ca istoria recenta ne arata ca se poate.

  Solutia corecta, fata de resursele din Marea Neagra care stranesc atatea pasiuni, cred ca este dezarmant de simpla: reciprocitatea.

  – Suntem ‘parteneri strategici’ cu SUA?
  – Suntem.

  – Cat au ei fixate redeventele pentru resursele lor?
  – 18,75%. Aceasta cota de redeventa pentru petrol si gaze off-shore a fost stabilita de presedintele George W. Bush.

  Exact atat trebuie fixate redeventele si de catre statul roman.

  Asa se castiga respect si solutia este incontestabila.

 4. pai dragnea si psd vor ca rusii, nu vestul, sa exploateze gazele. daca psd vrea sa ajunga izolat si sub sanctiuni precum iranul sau coreea de nord, sa continue sa nu dea acceptul pentru gaze. oare psd vrea ca gazprom sa exploateze gazele romanesti? asta inteleg eu din comunicat

  • De unde ai dedus ca rusii sant preferati? Asta e o placa stricata…

  • dragnea si psd vor ca tu sa ramai prost, ca oricum nu faci nici macar umbra pamantului

  • La cât țin americanii de Kovesi, ei vor să nu plătească nici măcar 1 leu redevențe. Proștii Abc vor primi anticorupție pe pâine, o clasă de elevi confiscați la Bac, un tren de navetiști condus la DNA Dolj, o vamă întreagă luată cu elicopterele, tot ce trebuie pentru captivarea proștilor Abc.

 5. Dupa ce creaza diversiuni astfel ca romanii sa se duca dupa fenta, smecherii de la ambasade isi vad foarte temeinic de intereselor lor sau de cele ale stapanilor lor, protejati fiind de „justitia independenta” pe care o folosesc ca maciuca cu care-i plesnesc pe cei care le incurca smenurile la un moment dat.

 6. Nu s-ar putea da o lege prin care toate resursele rămase să fie date gratis partenerului strategic? La cât de săraci sunt americanii, o pomană româno-săsească le-ar prinde tare bine!. S-ar mai întrema și ei, mititeii, că din cele 4 miliarde de dolari (răsplătite generos cu o bătaie cordială pe Înaltul Umăr) de-abia au prins glas…

 7. Dan Diaconu
  5 mins
  Klemm, imbecilul de serviciu, a mai făcut o nefăcută: s-a pus capu’ la(sic!) lista ambasadelor „tovarăşe şi pretene” pentru a forţa adoptarea legislaţiei privitoare la exploatările offshore. Aşa cum e creionat acum, proiectul nu face altceva decât să legalizeze jaful instituţionalizat al ţării, având ca bonus daune iremediabile pentru mediu.

  În mod normal, România nu are niciun interes să înceapă exploatarea perimetrelor din Marea Neagră. Gazul nu fuge de-acolo, el este o resursă strategică pe care trebuie s-o păstrăm pentru vremurile în care preţurile vor creşte. În prezent, preţul hidrocarburilor e jos, forţat fiind de o falsă supraproducţie indusă de interese politice dubioase. În realitate, combustibilii fosili reprezintă o resursă limitată, iar într-un viitor destul de apropiat preţurile vor exploda. Posibil chiar de anul viitor.

  Americanii forţează adoptarea legislaţiei pentru a-şi asigura un monopol în exploatarea gazelor noastre, plătind un preţ ridicol de mic. În istoria recentă avem un exemplu similar la privatizarea Petrom: OMV-ului i s-au făcut atunci cadou toate resursele subterane ale României(aflate în portofoliul companiei privatizate) pentru un preţ de 11 $/baril, blocat prin lege timp de 10 ani. Când preţurile au sărit la 150$/baril, redevenţa fixă şi-a făcut din plin datoria umplând visteria statului austriac.

  Acum se procedează la fel. Se forţează adoptarea pe repede înainte a unei legislaţii laxe pentru ca mafioţii americani să-şi umple buzunarele din resursele noastre. Mai ţineţi minte când i-a scutit Udrea pe tovarăşii americani de plata autorizaţiilor pentru explorările efectuate în Marea Neagră? S-a făcut pe şest, între Crăciun şi Anul Nou. Cam tot aşa vor şi-acum: să nu plătească nimic şi să vândă gazul unde-i taie capul. Că doar gazul nostru e al lor, nu-i aşa?

  N-ar fi totuşi corect să se înceapă discuţia la talpa ţării? Părerea mea ar fi că se impune organizarea unui referendum pentru ca poporul să decidă dacă este oportună exploatarea gazelor acum, când preţurile sunt infime, sau mai târziu, când preţurile vor fi insuportabil de mari. De asemenea, ar trebui să vedem dacă-i oportun ca acele gaze să fie vândute sau să fie folosite exclusiv în interiorul ţării, ca o resursă ieftină de care să se bucure populaţia şi economia ţării.

  Ce ziceţi, micuţilor? Aşa e bine? Eu cred că da, că doar e vorba de justiţie şi democraţie: ce e-al meu e-al meu şi doar eu decid ce să fac cu el.

 8. Avand in vedere presiunile enorme care se exercita asupra Romaniei, atat de la nivelul Uniunii Europene cat si din partea partenerului strategic american, referitor la exploatarea rezervelor de hidrocarburi din Marea Neagra, consider ca se IMPUNE declansarea imediata a procedurilor de REFERENDUM NATIONAL pe aceasta tema.

  Clasa politica dezastruoasa pe care Romania o are la acest moment, nu poate face dovada bunei-credinte in actiunile sale pe tema atat de sensibila aflata in discutie, astfel incat doar poporul se poate exprima, in mod democratic si suveran, pe o tema care va influenta nu doar viata noastra ci si cea a copiilor nostri.

  O initiativa cetateneasca in acest sens este nu doar de bun simt ci este de-a dreptul OBLIGATORIE.

 9. […] inpolitivs.ro / Autor: Bogdan Tiberiu […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998