CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

Ce jocuri se fac in interiorul UDMR?

0 comentarii / 1935 vizualizări / 28 noiembrie 2010

Situația din UDMR se complică zdravăn după ce consilierul prezidențial Peter Eckstein a obținut, sîmbătă, investirea din partea organizației de Cluj pentru a candida la șefia formațiunii, la congresul de anul viitor, în februarie. Cum Eckstein este omul lui Traian Băsescu, e de la sine înțeles că la Cotroceni se coace ceva legat de soarta formațiunii maghiare. Marea întrebare e, în aceste condiții, ce pune la cale Traian Băsescu?

Consilierul prezidenţial Eckstein Kovacs Peter e un fidel al lui Băsescu și un partizan al frăției cu PDL (nu neapărat din cauza relației amoroase de dată recentă cu Monica Macovei, care era gata să se încheie la altar). Tehnic vorbind, candidatura lui la șefia UDMR nu ar avea nicio șansă, din mai multe motive. Eckstein e lipsit de carismă, nu are susținere în partid, nu a fost capabil să treacă nici măcar examenul uninominalului, ratînd parlamentul în 2008 și este, peste toate cele, în conflict deschis cu liderii propriului partid încă de acum doi ani și jumătate, cînd și-a dat demisia cu năduf de la șefia Comisiei Juridice, acuzînd UDMR că nu susține reforma justiției, cu referire la scandalul din jurul legii ANI. După alegerile din 2008, UDMR a fost lăsată de PDL în afara guvernului, spre furia liderilor săi, dar Eckstein a fost salvat de Băsescu și adus pe funcția de consilier prezidențial. De atunci, el nu s-a mai remarcat sub nicio formă în calitate de membru UDMR, ci ca un băsescian 100%. Dacă el a decis, acum, să candideze la șefia UDMR, e absolut exclus să fi făcut-o fără acordul sau chiar ordinul lui Băsescu. Ce ar putea urmări șeful statului prin această candidatură, însă?

Deocamdată, ne aflăm pe tărîmul speculațiilor, mai ales că nici măcar nu se știu, oficial, ceilalți candidați la șefia partidului. Este posibil, însă, ca Băsescu să facă tot posibilul pentru ca între viitoarea conducere a UDMR și partide precum PNL și PSD să nu mai existe un soi de cordon ombilical. Grație acestuia, șeful statului a fost suspendat din funcție în 2007, iar Emil Boc debarcat din guvern prin moțiune de cenzură în 2008. Două accidente care ar fi recomandat să nu se repete, din punctul de vedere al actualei puteri. În plus, Marko Belo nu îi va putea ierta lui Traian anchetarea sa penală de către DNA, sau acuzația președintelui că i-ar fi cerut, la un moment dat, să facă demersuri oculte pentru a i se închide dosarele.

Cum și-ar putea face, însă, jocurile Băsescu, pentru ca la congres să iasă cum vrea el? În acest moment, Marko Belo are o situație foarte bună în partid, și o influență suficient de mare pentru a putea impune alegerea unui succesor agreat de el, să zicem Kelemen Hunor, tînărul ministru al Culturii. Nu ar fi imposibil, însă, ca Băsescu să folosească unele dintre armele sale tradiționale, precum serviciile și DNA, dacă ne amintim doar faptul că, în campania pentru suspendarea sa, procurorii au demarat anchetarea lui Zsolt Nagy, dar și a altor fruntași ai UDMR, ca un soi de cartonaș galben arătat UDMR.

Un atac de acest tip ar fi dublat de acțiunile subterane ale lui Viktor Orban și ale FIDESZ, partidul de guvernămînt din Ungaria, care nu au o relație deloc bună cu actuala conducere a UDMR, deși partidul lui Marko Belo este puternic subvenționat, dintotdeauna, de peste graniță. Orban are deja mai multe capete de pod în UDMR, precum Olosz Gergely, liderul deputaților Uniunii, el însuși un potențial candidat la șefia partidului, dar și un apropiat al PDL, în același timp. „Eu sunt susţinător al programului propus de FIDESZ – KDNP, a lui Viktor Orban şi Zsolt Semjen(…) Îmi doresc ca UDMR să fie considerată un partener creştin-democrat de cursă lungă pentru PDL în România şi pentru FIDESZ-KDNP în UE” spunea nu demult, Gergely, într-un interviu.

De remarcat, însă, că UDMR și Marko Belo l-au susținut la președinție pe Mircea Geoană, în timp ce Orban a mers pe mîna lui Băsescu. Aceeași conducere a UDMR a refuzat, în 2006, să sprijine alianța DA să dea votul pentru percheziționarea casei lui Năstase, în dosarul Zambaccian, urmarea fiind că după numai cîteva zile Traian Băsescu să îl primească pe liderul UCM, Szasz Jeno, la Palatul Cotroceni, iar după alte cîteva zile să facă o vizită la Sf. Gheorghe, unde s-a întîlnit cu liderii UCM. Mesajul era mai mult decît limpede, către UDMR.

Revenind, un alt om de încredere al premierului ungar e Laszlo Tokes, care a ajuns vicepreședinte al PE cu voturile FIDESZ și ale PDL, or, pastorul reformat e tot un adversar al lui Marko Belo și un apropiat al lui Băsescu. Un alt radical adversar conducerii actuale a UDMR e preşedintele Consiliului judeţean Harghita, Borboly Csaba, susținut tot de Orban, și care ar putea candida, și el, la șefia partidului.

Toți aceștia și-ar putea conjuga eforturile, în perioada rămasă pînă la congres, pentru a forța fie alegerea unui nou lider al partidului care să provină din aripa radicală, fie măcar votarea unui prezidiu executiv în care radicalii să aibă un cuvînt foarte greu de spus. E posibil să apară, pe parcurs, o înțelegere între radicali pentru susținerea candidaturii celui mai bine plasat dintre ei, după cum și Marko Belo ar putea face o înțelegere cu ministrul Mediului, Laszlo Borbely, interesat și el de candidatură, dar cunoscut drept un partizan al înțelegerilor cu PSD și PNL, adică exact ce nu le convine lui Băsescu ori lui Orban.
Candidatura lui Eckstein mai poate avea menirea să împiedice o decizie a lui Marko Belo de ieșire de la guvernare pînă la congres, în cazul în care anumite doleanțe majore ale UDMR nu vor fi satisfăcute, în frunte cu legea educației. Cum se știe că greii UDMR nu agreează, oricum, ieșirea de la guvernare, Marko ar putea fi făcut să înțeleagă cu o asemenea decizie i-ar ridica mingea la fileu lui Eckstein, la congres, acesta putînd flutura revenirea la palatul Victoria ca preț al alegerii sale. Eckstein s-a pronunțat, deja, în acest sens, spunînd că electoratul maghiar vrea ca UDMR să fie la guvernare, indiferent de coaliție și a promis, totodată, că va reface bunele legături ale formațiunii cu FIDESZ.
Pe 11 decembrie, la Consiliul Reprezentanților Uniunii, Marko Belo ar trebui să anunțe, în mod normal, dacă mai candidează pentru un nou mandat sau îl susține pe un lider al noului val, recte, Kelemen Hunor, actualul președinte executiv. Nu e exclus, încă, ca o complicare a apelor în uniune să ducă la o amînare a acestui anunț cu cel puțin cîteva săptămîni, pînă în preajma congresului. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998