CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce mai cloceste PDL: dupa regionalizare, se reduc masiv localitatile

0 comentarii / 2876 vizualizări / 13 iunie 2011

Scandalul regionalizării României pe modelul celor opt voievodate e abia la debut și iată că, dinspre PDL, se anunță altă lovitură de proporții cu bătaie electorală lungă: reducerea prin comasare a localităților patriei.

Informația a fost scăpată într-un interviu dat în aceste zile de un senator PDL, Iulian Urban, care a declarat, pentru ziare.com, în contextul regionalizării, că ”mai putini prefecti inseamna mai putin aparat, dispar presedintii de Consilii Judetene ceea ce iarasi este un lucru extraordinar si, repet, coroborat cu eventuala reducere a numarului de Primarii prin comasarea unor unitati administrativ teritoriale care astazi nu isi justifica denumirea de comuna, de oras si asa mai departe, Romania va avea de castigat. Daca tot facem o reforma pai sa facem si la nivel parlamentar, la nivelul administratiei publice locale, la nivelul organizarii administrativ teritoriale a tarii, adica sa o facem si sa stim ca incercam sa vedem lucrurile intr-un mod cat mai simplificat”.

Declarațiile lui Urban trebuie analizate cu atenție, în condițiile în care, spre exemplu, nu mai departe de anul trecut, Sulfina Barbu a elaborat un proiect de lege mai puțin băgat în seamă, ce poate fi reactivat oricînd, potrivit căruia nicio localitate din România nu va putea avea mai puțin de 5000 de locuitori, ceea ce ar însemna dispariția prin comasare a cca.jumătate dintre actualele comune și chiar mici orașe ale țării.
La vremea respectivă, proiectul pedelist nu a căzut bine nici chiar unor baroni locali portocalii, precum Gheorghe Flutur, care declara presei că ”nu este de acord ca, în condițiile actuale de criză, să existe preocupări la nivel central în alte privințe decît cele legate de combaterea efectelor crizei”.

Nici nu era de mirare poziția lui: 73 din 114 localități sucevene ar fi urmat să dispară, din punct de vedere administrativ, ceea ce oferă o imagine sugestivă la nivel național. În același timp, Flutur dădea asigurări presei că a discutat cu liderii de la centru ai partidului și au concluzionat că o asemenea abordare nu era planificată. „Trebuie să ne concentrăm în această perioadă pe proiecte de dezvoltare, nu pe desenat hărți” spune el presei.

Iată, însă, că, acum, Traian Băsescu decide altfel. E momentul desenării de noi hărți: sectoarele Bucureștilor trebuie „centralizate”, vechile județe desființate etc.

Odată stabilită noua împărțire pe opt regiuni, nimic nu va împiedica PDL ca, peste vară, să elaboreze un proiect de comasare a unor localități, pentru ca în toamnă să avem o nouă asumare de răspundere. Dacă acestea vor fi adunate, bunăoară, ca din întîmplare, în jurul unei localități cu staroste pedelist, cu atît mai bine pentru actuala putere. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998