CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce mai e nou pe ”frontul” Geoana”

0 comentarii / 1776 vizualizări / 8 noiembrie 2011

PSD devine un teatru de război, în zilele următoare fiind de așteptat o serie de convulsii care ar putea duce fie la limpezirea lucrurilor, fie la încurcarea lor definitivă.

– Planul lui Geoană de scindare a PSD merge relativ bine. În urmă cu cca.3 săptămîni, se pare că numerele 1 și 2 în stat ar fi o avut o discuție de taină în acest sens, la Cotroceni.

– Marea întrebare e cîți parlamentari PSD îl vor urma pe fostul președinte. Cele mai generoase surse vorbesc de o duzină și jumătate, cele mai zgîrcite de maxim 8-9 oameni, parlamentari și președinți de Consilii Județene. Sigur e, totuși, că ”Prostănacul” are o echipă de fideli care îl vor urma orice ar fi.

– În ultimele 24 de ore ar fi avut loc negocieri aprinse între Geoană și uneperiști, acolo unde e așteptat cu brațele aproape deschise. Spunem aproape pentru că unii grei ai UNPR au plecat din PSD strict din cauza lui Geoană și nu sunt prea încîntați să se trezească pe cap cu el.

– O altă mare problemă a integrării în UNPR o reprezintă posibilitatea ca Geoană să își păstreze postul de șef al Senatului, prin bunăvoința PDL, caz în care oamenii lui Oprea ar trebui, însă, să cedeze postul de vicepreședinte al Senatului, deținut de Cristian Diaconescu. Or, fostul externist a făcut deja cîteva crize de isterie pe această temă, în stilu-i caracteristic, cerînd, la schimb, un loc în guvern.

– Dacă Geoană ar fi urmat de un număr suficient de mare de pesediști, ar începe să aibă dureri de cap și UDMR, care ar putea fi făcut pachet de putere și trimis în opoziție, odată ce nu ar mai fi nevoie de voturile sale.

– Scindarea PSD functionează bine și din alt punct de vedere: Năstase și Iliescu au ajuns pe poziții divergente față de Ponta. Primii doi bat în retragere și spun că Geoană trebuie să rămînă pe poziție la șefia Senatului, al treilea anunță răspicat că cere excluderea rebelului din partid. Pînă în acest moment, Geoană se poate considera învingător moral.

– Se repetă, din acest punct de vedere, scenariul excluderii lui Năstase, în 2005, cînd fostul premier și-a negociat teransferul la PC, alături de vreo 15 parlamentari, chestie care a speriat conducerea PSD și a făcut-o să bată în retragere.

– Surse din PSD spun că, după ce se va încheia episodul Geoană, vine la rînd episodul Voiculescu: ”Trebuie să vedem în clar dacă mai are vreun sens să rămînem aliați cu PC și care ar fi avantajele”. A contat foarte mult, în sens negativ, generozitatea cu care lui Geoană i s-a oferit, luni seara, microfonul ”Sintezei zilei”.

– Per total, Geoană cîștigă și din alt punct de vedere: în cel mai deplin secret, PDL și UNPR au pregătit, în ultimele săptămîni, documentația necesară revocării lui Geoană din fruntea Senatului pentru încălcări repetate ale regulamentului. După izbucnirea scandalului, ieri, pedeliștii i-ar fi transmis lui Eugen Nicolicea, autorul documentației amintite, că planul se amînă, ”pentru că nu o să ne apucăm să îi facem tocmai noi plăcerea lui Ponta, debarcîndu-l acum pe Geoană!”. (B.I.)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998