CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce n-am avut? Si ce am pierdut?

0 comentarii / 1551 vizualizări / 26 septembrie 2013

In ciuda iluziilor pe care si le-au facut mai multi importanti oameni politici, in ciuda chiar a asigurarilor pe care ni le-au dat unii si altii, din tara sau de afara, iata ca, din nou, Romaniei i se tranteste usa Schengen in nas. Analizand luarile de pozitie ale liderilor tuturor partidelor din Franta, reiese clar ca, in ciuda unor angajamente de sprijin facute candva de Francois Hollande, cel mai important prieten al Romaniei din Uniunea Europeana, va spune nu. Dar, evident, desi este suficient, Franta nu este singurul stat care se opune. Care sunt consecintele?

Ambitia conducatorilor de la Bucuresti de a ne aduce in Spatiul Schengen a fost manifestata insistent in ultimii ani, creand un inalt orizont de asteptare si, pe masura acestuia, importante frustrari. Ce a facut si ce nu a facut Romania pentru a fi primita in Spatiul Schengen? Care sunt costurile excluderii si cum am putea reactiona?

Conform acordurilor cu Uniunea Europeana, ca stat de frontiera, Romania avea obligatia sa securizeze granita UE. Cea de pe uscat, cea aeriana, cea maritima si fluviala. In urma masurilor luate de Bucuresti si a cheltuirii unor sume imense de bani pentru o tara care se zbate in saracie, aceste conditii de natura tehnica au fost indeplinite cu varf si indesat. Oricat de mult se vorbeste despre coruptia din Romania sau referitor la derapaje ale statului de drept, trebuie sa stim ca acestea nu reprezinta nici conditii si nici impedimente pentru intrarea in Spatiul Schengen.

Cinstit vorbind, motivul pentru care nu suntem primiti sunt faptele granita UE lor din Romania si Bulgaria care, pe masura ce au luat amploare si pe masura ce numarul acestor conationali, care se preumbla prin Europa, a ajuns de ordinul milioanelor, i-au iritat, din ce in ce mai mult, pe cetatenii statelor europene. Iar acestia au facut si fac presiuni infernale asupra oamenilor politici, incercand sa-i determine pe acestia sa gasesca o solutie. Realist vorbind, solutionarea situatie romilor inseamna, pur si simplu, integrearea europeana a acestora, proces care presupune costuri exorbitante. Pe care guvernele UE refuza sa le plateasca. Si atunci cea mai simpla si eficienta reactie la presiunile publicului este pantomima cu sanctionarea Romania si Bulgariei prin neprimirea in Schengen. Masura care oricum nu este de natura sa-i scape pe europeni de romi. Acestia vor continua, nestingheriti de nimeni, sa ia cu asalt localitatile europene.

Pentru Romania, dincolo de aspectele psihologice, pierderea prin neprimirea in Schengen se concretizeaza in faptul ca societatile comerciale, cele care efectueaza transporturi de marfuri, inregistreaza pierderi prin cozile si controalele instituite la intrarea in Spatiul Schengen. S-ar mai putea adauga si faptul ca transportatorii externi, pentru a nu fi de doua ori tracasati, ar putea utiliza drept ruta Slovenia. Ceea ce, evident, ar aduce un prejudiciu Romaniei.

Intrucat bugetul tarii noastre continua sa fie destul de subtire si avand in vedere ca ni se va refuza, din nou, intrarea in Spatiul Schengen, ma intreb de ce Guvernul Ponta nu ia singura masura rationala in situatia data. Si anume sa ridice o parte dintre masurile costisitoare de supraveghere la frontierele cu statele non-UE. Reducand astfel, proportional, costurile. Daca tot nu suntem in Schengen, cine ne poate impune si in numele carui argument obligatia de a cheltui sume uriase de bani pentru a crea un cordon suplimentar de siguranta Spatiului Schengen? (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998