CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce n-ar îndrăzni nici în vis vreun lider român: Adevărurile incomode spuse de Orban la Tușnad

63 comentarii / 65292 vizualizări / 26 iulie 2022

De sîmbătă încoace, presa și politicienii combat pe larg ideile exprimate la Tușnad de premierul Viktor Orban, fără a se încurca de un amănunt minor, anume faptul că ei nu prea știu exact ce a spus liderul de la Budapesta. Discursul live a fost însoțit de o traducere tot live, a la Irina Nistor, iar o traducere rezonabilă nu există nici măcar la UDMR. Practic, comentariile s-au bazat pe cîteva idei preluate din zbor, la loc de cinste fiind ceva cu rasele umane, plus niște mesaje antiromânești, care de fapt nu au existat. În loc să ia foc aiurea, politicienii români ar fi trebuit, poate să caute discursul integral și să-l analizeze cu creionul în mînă. Pentru că Orban, prin a cărui gura au grăit foarte probabil și Moscova și Berlinul, a spus lucruri tulburătoare și foarte greu de combătut. Lucruri pe care nu le veți auzi vreodată din gura vreunui politician român, ai noștri fiind prea atenți să confirme mai-marii lumii încă înainte ca aceia să deschidă gura.

La Tușnad, Viktor Orbán a spus lucruri grele și foarte grele. Cu atît mai interesante cu cît, după cum remarca foarte bine politologul Radu Carp pe Contributors.ro, cu o zi înainte de discursul de la Băile Tuşnad, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, i-a transmis omologului ungar Peter Szijjarto disponibilitatea lui Putin de a discuta doar cu SUA despre încetarea războiului şi doar după o eventuală nouă majoritate în Congres a republicanilor. Ceea ce ar explica și anumite mesaje ale lui Orban care, luna viitoare, va participa la o foarte importantă reuniune a republicanilor în perspectiva alegerilor din noiembrie.

Ceea ce conturează ipoteza că Orban nu numai că nu bate cîmpii, dar ar putea fi un jolly-joker extrem de important în ecuația războiului din Ucraina.

Să prezentăm, în consecință, cele mai importante mesaje ale lui Orban, conform textului integral postat pe siteul cristoiublog.ro:

– De când ne-am întâlnit ultima oară, lumea s-a schimbat foarte mult. În 2019 am fost participanţii unei tabere deosebit de optimiste şi încrezătoare, însă deceniul care s-a deschis în faţa noastră, după cum se vede bine, va fi deceniul pericolelor, războiului şi nesiguranţei.

– Deci, am intrat în epoca pericolelor, iar acum se fisurează aceşti piloni ai civilizaţiei occidentale pe care îi credeam indestructibili. Voi aminti aici trei asemenea zdruncinări. Anterior am crezut că trăim într-un scut protector al ştiinţei, dar a venit COVID-ul. Am crezut că în Europa nu mai poate fi război, dar acum avem război în vecinătatea Ungariei. Am crezut că războiul rece nu se mai întoarce, dar foarte mulţi lideri ai lumii acţionează în direcţia organizării vieţii noastre într-un bloc.

– Ceea ce este uluitor când priveşti lumea este că în lumina datelor care ne sunt prezentate, lumea pare un loc din ce în ce mai bun. În timp ce noi simţim contrariul. Speranţa de viaţă a ajuns la 70 de ani, în Europa este de 80 de ani. În ultimii 30 de ani mortalitatea infantilă a scăzut cu o treime. Gradul de subnutriţie în lume, care în anii 1950 era în jur de 50%, azi este de 15%, rata celor care trăiesc în sărăcie, care în 1950 era de 70% în lume, în 2020 a scăzut la 15%, procentul acelora care ştiu să scrie a ajuns la 90%, numărul orelor de lucru pe săptămână, care în 1950 era de 52 de ore, azi este de 40 de ore, iar numărul orelor libere a crescut de la 30 de ore la 40 de ore. Şi aş putea continua. Atmosfera generală este, totuşi, că lumea este un loc tot mai rău.Tonalitatea ştirilor este tot mai sumbră şi există un fel de aşteptare a sfârşitului lumii, care este în creştere.

– Întrebarea e dacă este posibil ca milioanele de oameni să înţeleagă greşit ce se întâmplă cu ei. Interpretarea mea a acestui fenomen este aceea că o parte din indispoziţia noastră se datorează sentimentului occidental al vieţii. Ceea ce provine din faptul că forţa, performanţa, prestigiul şi capacitatea de acţiune a civilizaţiei occidentale este în scădere, la care occidentalii nativi dau din mână, spunând că nu este aşa, deoarece şi Spengler a scris că Occidentul este în declin şi încă este aici, iar pe copiii noştri nu îi trimitem la facultate în Est, ci în Vest. În acest sens nu există o mare problemă. Dar realitatea este că atunci când în urmă cu 100 de ani s-a vorbit despre declinul Occidentului, atunci s-a vorbit despre un regres spiritual şi demografic. Însă ceea ce vedem azi este regresul lumii occidentale din punct de vedere material şi al puterii.

– Este important să înţelegem că şi celelalte civilizaţii s-au modernizat. Vedem că civilizaţiile rivale au preluat tehnologia occidentală şi au asimilat şi sistemul financiar occidental, dar nu au preluat şi valorile occidentale, ba mai mult, nici prin cap nu le trece să le preia. În pofida acestui fapt, Occidentul vrea să îşi răspândească propriile sale valori, ceea ce este resimţit drept umilitor de ceilalţi, iar noi înţelegem acest lucru, respectiv şi noi simţim la fel.

– Amintesc aici aventura ministrului de externe, Péter Szijjártó, care a avut loc în jurul lui 2019, în timpul administraţiei americane anterioare, când un reprezentant al Guvernului american care a efectuat o vizită aici a împins o foaie, într-un mod neglijent, şi a spus doar atât – că la aceste puncte trebuie modificată Constituţia Ungariei şi atunci vom fi din nou prieteni.

– Aşadar, noi înţelegem această rezistenţă care porneşte din celelalte părţi ale lumii faţă de răspândirea şi exportul valorilor occidentale. Ba mai mult, bănuiala mea este că celelalte părţi ale lumii şi-au dat seama că tocmai de aceea trebuie să se modernizeze, deoarece numai astfel se pot opune exportului valorilor occidentale, străine pentru ele. Cel mai dureros, în acestă pierdere materială şi a puterii, este că noi, adică Occidentul, am pierdut controlul asupra resurselor energetice. În 1990, 90% din petrol, gaze naturale şi cărbune erau deţinute de Statele Unite şi Europa. Acest procent a scăzut la 85% în 1995, iar azi situaţia este următoarea: SUA şi Europa împreună deţin în total 35%, SUA deţine sub control 25%, iar noi, europenii, 10%, ruşii 20%, iar Orientul Mijlociu 30%. Situaţia este similară şi în cazul materiilor prime.

– La începutul anilor ’90, SUA, Marea Britanie şi Germania deţineau majoritatea materiilor prime necesare industriei moderne. După al Doilea Război Mondial au intrat în calcul şi sovieticii, iar azi vedem că aceste materii prime sunt deţinute de Australia, Brazilia şi China, dar la modul în care 50% din resursele Africii sunt importate de China.

– Dar nici viitorul nu arată prea bine, deoarece materiile prime necesare industriei moderne erau stăpânite în mare parte de SUA şi Uniunea Sovietică, iar acum chinezii produc de cinci ori mai mult decât americanii şi de 60 de ori mai mult decât Rusia. Aceasta însemnă că Occidentul pierde bătălia pentru materii prime. Dacă vrem să înţelegem situaţia Occidentului în lume, trebuie să pornim de la faptul că majoritatea resurselor lumii se află în afara civilizaţiei occidentale. Situaţia Europei este de două ori mai dificilă.

– Cauza este că SUA au strategia pe care o au. 2013 este un an pe care nimeni nu l-a remarcat şi nu l-a reţinut. A fost anul în care americanii au introdus noile tehnologii în extracţia de materii prime, printre care metoda fracturării şi au anunţat o nouă doctrină privind politica de securitate. Această nouă tehnologie înseamnă o poziţie mai puternică în ceea ce priveşte promovarea şi atingerea obiectivelor noastre în domeniul securităţii internaţionale. Cu alte cuvinte, americanii nu au ascuns faptul că vor utiliza energia ca armă de politică externă. Faptul că îi acuză pe alţii de acest lucru nu trebuie să ne inducă în eroare. De aici rezultă că americanii utilizeză o politică de sancţiuni mai curajoasă – asta se vede în lumina războiului ruso-ucrainean – şi îşi stimulează aliaţii, printre care şi pe noi, să achiziţioneze energie provenită din SUA.

– Acest lucru funcţionează, deoarece americanii ştiu să îşi impună voinţa, ei nu depind de resursele energetice ale altora, sunt capabili să exercite presiune, deoarece dispun de reţeaua financiară necesară politicii de sancţiuni şi sunt capabili să exercite presiuni „prieteneşti”, cu alte cuvinte, îi pot convinge pe aliaţi să cumpere de la ei. La început, această politică nu a fost atât de puternică. Când preşedintele Trump a vizitat Polonia, el a vorbit doar despre „gaze gratis”, dar acum, în 2022, această strategie a fost completată prin politica sancţiunilor. Aşa stăm acum şi nu m-ar mira dacă în acest cerc ar fi incluse uraniul şi energia atomică. Europa a încercat să apere axa Germania – Rusia, adică să aducem energie şi din Rusia. Acum, poliţia internaţională tocmai distruge această axă. După toate acestea, am dat un nou răspuns, prin conducerea Germaniei: să trecem la surse de energie regenerabile, dar deocamdată asta nu funcţionează, deoarece tehnologia este scumpă.

– Şi energia produsă astfel este scumpă. Mai mult de atât, trecerea la această tehnologie nouă nu merge de la sine, ci numai impusă de sus, iar presiunea vine din partea Comisiei de la Bruxelles, chiar dacă aceasta încalcă grav interesele unor state membre ale UE. Deschid o paranteză, ca să vorbesc şi despre valorile europene. Un exemplu este decizia privind reducerea cu 15% a consumului de gaze. Nu văd cum poate fi impusă. Dacă în cazul unor ţări membre această reducere nu va fi suficientă, atunci gazele vor fi luate de le cei care le au.

– Comisia Europeană nu spune Germaniei să nu oprească cele două-trei centrale nucleare care mai funcţionează şi care produc energie electrică ieftină, ci lasă Germania să le închidă singură şi vor lua gaze de la noi, cei care am reuşit să înmagazinăm. În concluzie, doresc să spun că sentimentele negative din ţările occidentale provin din faptul că energia şi materiile prime nu se mai află în mâinile Occidentului. Ce se află în mâinile acestuia sunt puterea militară şi capitalul. Întrebarea este: ce ne facem cu acestea în actualele condiţii?

– Zilele trecute, în Ungaria a apărut o carte excelentă, scrisă în 1973, în Franţa, „Tabăra sfinţilor”, pe care vă recomand să o citiţi dacă doriţi să înţelegeţi procesele sufleteşti care stau în spatele neputinţei occidentalilor. Migraţia a împărţit Europa în două. Una din jumătăţi este o lume în care trăiesc europeni şi oameni din afara Europei. Aceste ţări nu mai sunt naţiuni. Aceste sunt conglomerate de popoare. Acestea nu mai sunt Occidentul, ci post-Occidentul. În jurul anului 2050 se va întâmpla, conform legilor matematicii, cotitura demografică definitivă, iar ponderea ne-europenilor în marile oraşe va fi de peste 50%. Şi mai suntem noi, cealată jumătate, Europa Centrală, cealaltă parte a Occidentului. Pot să spun că aici, în Europa Centrală, este Occidentul, iar dincolo a rămas doar post-Occidentul. Între cele două se duce o bătălie.

– Noi am venit cu o propunere de toleranţă, să fim lăsaţi în pace, fiecare să decidă cu cine doreşte să trăiască, dar ne-au refuzat şi duc o bătălie împotriva Europei Centrale, în scopul de a ne face la fel ca ei. Acum se pomeneşte mai puţin despre migraţie, dar credeţi-mă că nimic nu s-a schimbat. Bruxellesul, împreună cu trupele lui Soros, doreşte să ne oblige să îi primim pe imigranţi. Ne-au dat şi în judecată pentru sistemul de apărare a frontierei şi chiar am fost condamnaţi.

– Aceşti oameni bravi din Occident, din post-Occident, nu pot accepta că au pierdut. Noi nu dorim să le amintim acest lucru în fiecare zi, ci doar să le spunem să nu ne oblige să avem o soartă pe care noi o considerăm o fatalitate pentru o naţiune. Totodată, avem de-a face cu „o şmecherie” ideologică. Stânga ultranaţionalistă afirmă că în Europa trăiesc popoare multirasiale. Afirmaţia este o minciună de ordin istoric şi semantic. Desigur, există lumea în care popoarele europene se amestecă cu popoarele care vin din afara Europei. Aceasta este o lume amestecată rasial. Şi suntem noi, unde s-au amestecat popoare din interiorul Europei, oameni care circulă, muncesc şi se mută dintr-un loc în altul. În Bazinul Carpatic nu suntem o combinaţie de rase, ci o combinaţie de popoare care trăiesc la ele acasă. Şi, când avem noroc, aceste popoare se amestecă într-un „sos hungaro-panonic” şi creează o cultură europeană specifică. Pentru asta am luptat mereu.

– Suntem dispuşi să ne amestecăm între noi, dar nu dorim să devenim o rasă amestecată. De aceea am luptat la Belgrad, de aceea i-am oprit pe turci la porţile Vienei şi de aceea, la vremea respectivă, francezii i-au oprit pe arabi. Civilizaţia islamică care se mişcă spre Europa şi-a dat sema că drumul prin Ungaria nu este tocmai potrivit. Va veni timpul când va trebui să ne apărăm nu numai la Sud, ci şi dinspre Vest, când va trebui să îi primim pe creştinii care se vor refugia de acolo şi să îi oprim pe aceia pe care nu vom dori să îi lăsăm să intre în Ungaria.

– Schengen, ne-Schengen, va trebui să ne protejăm graniţa vestică. Dar aceasta nu este sarcina noastră, ci a copiilor noştri. Stimat auditoriu: demografie, migraţie, urmează al treilea strat: ideologia „gender”. Noi o numim legea protecţiei copilului. Şi în acest caz am fost trimişi în judecată. Aştepăm sentinţa. Singurul lucru pe care l-am obţinut, mai ales mulţumită doamnei ministru Judit Varga, este să disjungem disputa pe tema gender de disputele privind fondurile europene. Poziţia noastră, un fel de propunere pentru toleranţă, este: noi nu le spunem cum să trăiască, ci doar le cerem să accepte că la noi tatăl este bărbat, mama este femeie, iar copiii noştri să fie lăsaţi în pace, iar acest lucru să fie acceptat şi în rândul „armatei” lui George Soros. Este important să se înţeleagă că în Ungaria, în această parte a Europei, această chestiune nu este una ideologică, ci cea mai importantă problemă a vieţii.

– Să nu ne lăsăm păcăliţi, viitorul nostru depinde de cum vom şti să ne apărăm. În primul rând prin determinare, iar în al doilea rând vom căuta aliaţi. Un exemplu este cooperarea în cadrul grupului Vișegrad 4. Importanţa Grupului de la Visegrád este că am reuşit să „defilăm” împreună în aceste chestiuni. Dar nu este întâmplător că post-occidentalii au făcut tot posibilul să destrame V4. Pe de asupra, a venit războiul, care a zdruncinat cooperarea între Polonia şi Ungaria, axul principal al V4. Interesele Poloniei şi Ungariei în privinţa războiului sunt aceleaşi. Şi ei doresc ca ruşii să nu vină mai aproape. Doresc păstrarea suveranităţii Ucrainei, ca în Ucraina să fie democraţie. Ambele ţări doresc aceste lucruri, totuşi războiul pune în dificultate relaţiile cu prietenii noştri. Diferenţa este că noi considerăm acest război un conflict între două popoare slave, la care noi nu dorim să participăm, iar polonezii se simt parte în acest război, De aceea trebuie să salvăm tot ce se poate din relaţiile ungaro-poloneze pentru vremurile de după război.

– Mai sunt prieteni noştri slovacii şi cehii, dar acolo s-au schimbat guvernele şi se pune în avantaj lumea post-occidentală. Cehia şi Slovacia nu îşi asumă un conflict cu Bruxelles-ul şi adună puncte. Este ca şi cum ţi-ai priponi caii într-un grajd în flăcări. Le doresc succes.

– A patra chestiune este cea a războiului. Orice război poate fi privit din mai multe puncte de vedere. Dar, principalul punct de vedere este că mamele îşi plâng copiii, iar copiii îşi pierd părinţii. Această abordare trebuie să fie deasupra tuturor lucrurilor, chiar şi în politică. Pentru Guvernul Ungariei, aceasta înseamnă că principala obligaţie este ca părinţii maghiari şi copiii maghiari să nu ajungă într-o astfel de situaţie. Menţionez că există ţări care ne critică că nu suntem suficient de apropiaţi faţă de ucraineni. Însă, aceste ţări sunt departe şi acordă cel mult sprijin financiar sau în armament, dar maghiarii sunt singurii care mor alături de ucraineni în acest război. Potrivi datele pe care le deţinem, în acest război au murit 86 de maghiari, iar cei care ne critică nu au pierdut nicio picătură de sânge. De aceea, ca ţară vecină, Ungaria are dreptul să spună că pacea este singura soluţie, este singura soluţie pentru salvarea vieţii oamenilor şi antidotul pentru inflaţie şi pentru criza economică.

– Cum ne vom poziţiona pe viitor faţă de acest război? Ne vom menține opinia că nu este războiul nostru. Ungaria este membră a NATO si pornim de la ideea că NATO este mult mai puternică decât Rusia. Niciodată Rusia nu va ataca NATO. Afirmaţia că ruşii nu se vor opri în Ucraina este o propagandă de înţeles, dar slabă, a ucrainienilor. Îi înţeleg, pentru că scopul lor este să ne atragă în acest război, să atragă cât mai multe ţări, dar afirmaţia nu are nicio bază reală. Totodată, fiind membri ai NATO, dar nu dorim să intrăm în război, am ajuns într-o situaţie delicată. Chiar dacă NATO şi UE au decis să nu devină părţi beligerante, au decis să livreze armament şi au impus sanţiuni severe, astfel că au devenit de facto, nu de jure, părţi în acest conflict. Suntem în situaţia periculoasă de a îi ajuta pe ucraineni fără ca puterea de le Moscova să considere că NATO şi EU au intrat în război. Astfel UE şi NATO şi-au asumat riscuri uriaşe. Dacă mai aveţi răbdare, aş dori să spun cum va fi acest război şi care sunt cauzele acestuia, de ce Rusia a atacat Ucraina, amintind că dacă cineva înţelege un lucru, atunci este un pas pentru a îl accepta. chiar dacă a înţelege nu înseamnă a accepta.

– Ruşii au formulat o cerere de securitate foarte clară, pe care au trimis-o în scris americanilor şi Alianţei Nord-Atlantice, lucru rar întâlnit în diplomaţie. Au solicitat ca Ucraina să nu devină niciodată membră a NATO, au solicitat ca NATO să garanteze acest lucu şi au cerut ca pe teritoriul Ucrainei să nu fie amplasate arme care să atingă teritoriul Rusiei. Occidentul a respins această propunere, nici măcar nu a vrut să discute pe această temă. Ocidentalii au afirmat că NATO este o structură deschisă, oricine poate solicita să adere, iar noi vom decide pe cine primim şi pe cine nu. Acest refuz a avut drept consecinţă faptul că ruşii doresc să obţină pe calea armelor garanţiile de securitate pe care anterior doreau să le obţină pe calea negocierilor. Dacă am fi fost mai norocoşi, iar preşedintele SUA ar fi fost Donald Trump, iar cancelarul Germaniei, Angela Merkel, nu pleca, atunci acest război nu ar fi izbucnit niciodată. Dar, nu am avut noroc, astfel încât ne aflăm în acest război.

– Strategia occidentului se bazează pe patru piloni. Primul este că Ucraina, nu singură, ci cu instructori anglo-saxoni şi cu armament NATO, poate câştiga războiul cu Rusia. A doua strategie este că sancțiunile vor slăbi Rusia şi va destabiliza conducerea de la Moscova. Al treilea pilon este bazat pe faptul că vom fi în stare să gestionăm efectele sancţiunile economice, cu alte cuvinte pe ruşi îi va durea mai tare decât pe noi. Al patrulea element este că toată lumea va fi de partea noastră, deoarece noi avem dreptate. Ca urmare a acestei strategii „de excepţie” situaţia este ca şi cum ne-am afla într-o maşină care a făcut pană de cauciuc la toate cele patru roţi. Este evident că aşa nu putem câştiga războiul. Ucrainenii nu vor câştiga niciodată războiul împotriva Rusiei cu ofiţeri instructori mericani şi cu armamet american. Pur și simplu pentru că ruşii au o superioritate asimetrică.

– O a doua constatare este că sancţiunile nu vor destabiliza Moscova. În al treilea rând, Europa se află într-o criză economică, dar şi politică. Guvernele se prăbuşesc precum în jocul de domino. De la începutul războiului, au căzut guvernele Marii Britanii, Italiei, Bulgariei şi Estoniei, şi încă suntem departe de toamnă. Efectele creşterii uriaşe a preţurilor se vor vedea abia de acum încolo. În ultimul rând, restul lumii nu este cu noi, chiar şi în mod declarativ.

– Capacitatea americanilor de a identifica imperiul răului şi de a solicita lumii să se alinieze de partea binelui istoric – asta pe noi ne deranjează puţin, pentru că şi comuniştii spuneau la fel – nu mai există. Lumea nu se mai aliniază în mod demonstrativ. China, India, Brazilia, Africa de Sud, lumea arabă şi mare parte a Africii nu sunt dispuse să se implice în război, şi nu pentru că dreptatea nu este de partea Occidentului, ci pentru că au propriile probleme pe care doresc să le învingă.

– Dacă vorbim despre război, atunci există o singură întrebare importantă: Şto delati? (Ce să facem, în rusă – n.r.). Armata Ungariei nu pare una mare, comparati cu altele. PIB-ul Ungariei comparativ cu cel al SUA sau al marilor ţări europene este modest. Se poate ca noi să vedem bine situaţia, să avem idei excelente în ce priveşte războiul, să avem clarviziune cu privire la strategie, dar în privinţa războiului toate aceste contează prea puţin, deoarece războiul este un joc al celor puternici. Decisiv este cuvântul aceluia care este mai puternic. Ungaria nu are de ce să îşi facă iluzii că vom putea inflenţa evenimentele războiului şi strategia Occidentului, prin sfaturi bune. Cu toate acestea, consider drept o chestiune de onoare şi morală că trebuie să ne spunem punctul de vedere şi să îi convingem pe occidentali să eleboreze o strategie nouă. Dacă avem pană, atunci trebuie să schimbăm roata. În centrul acestei strategii nu trebuie să se afle câştigarea războiului, ci tratativele de pace şi o propunere bună privind pacea. Acum treaba Uniunii Europene nu este să se poziţioneze de partea ruşilor sau a ucrainenilor, ci să se interpună între Rusia şi Ucraina. Aceasta ar trebui să fie esenţa unei noi strategii.

– Ce se va întâmpla? Ruşii vorbesc pe o limbă veche, de parcă am auzi vocile din trecut. Când îl ascult pe domnul Lavrov parcă aş auzi ceva de acum trei zeci de ani. Asta nu înseamnă că ceea ce spun nu are sens. Are sens şi merită luat în serios. Acum două zile, un oficial rus a spus că vor înainta în Ucraina până când vor ajunge într-un punct de unde armele pe care le deţin ucraininenii nu vor mai putea lovi ţinte de pe teritoriul Rusiei. Astfel, cu cât NATO va livra ucrainienilor arme mai moderne, cu atât mai mult ruşii vor împinge mai departe linia frontului, pentru că interesul lor este să nu poată fi loviţi de pe teritoriul Ucrainei. Ne place sau nu, ceea facem acum este să prelungim războiul.

– Totodată, trebuie să ne împăcăm cu ideea că tratative de pace ruso-ucrainene nu vor avea loc. Cine se aşteaptă la aşa ceva, aşteaptă degeaba. Ca urmare a faptului că Rusia doreşte garanţii de securitate, războiul va putea fi încheiat numai prin negocieri între ruşi şi americani. Pînă când nu vor avea loc aceste negocieri, nu va exista nici pace. Din păcate, noi europenii ne-am irosit şansele de a influenţa situaţia. Le-am irosit după 2014, când a fost semnat Acordul de la Minsk, din care i-am exclus pe americani şi am preferat garanţii franco-germane. Acest acord ar fi trebuit implementat, dar din păcate, noi, europenii, mai exact cei care ne-au reprezentat, germanii şi francezii, nu l-au putut impune. Acum, ruşii nu mai vor să discute cu noi, ci cu acela care îi poate obliga pe ucraineni să respecte ce s-a convenit. Europa este, din nou după cel de-al Doilea Război Mondial, în situaţia în care decizia aparţine Americii şi Rusiei.

– Demografie, migraţie, gender, război. A cincea mare provocare o reprezintă energia şi economia. Sunt chestiuni complicate. Întrebarea este cine are de profitat de pe urma războiului. Răspunsul este că acela care are resurse energetice proprii. Au de câştigat ruşii. Am calculat greşit în momentul în care am crezut că, dacă nu vom achiziţiona energie din Rusia, atunci ruşii vor avea încasări mai mici. Calculele au fost greşite, deoarece încasările depind nu numai de cantitatea vândută, ci şi de preţul mărfii. Acum situaţia este că ruşii vând mai puţină energie, dar au încasări mai mari. Importulrile Uniunii Europene au scăzut cu 23%, dar încasările Gazprom au crescut de două ori în ultima perioadă.

– Au avut de câştigat chinezii. China era dependentă de ţările arabe, de unde achiziţiona din acea zonă toţi agenţii energetici. Acum, de cînd noi nu mai luăm de la ruşi, respectiva cantitate s-a îndreptat către China, care nu mai este dependentă din punct de vedere energetic.

– Şi desigur, au de câştigat marile companii americane. Conform datelor pe care la deţin, profitul EXXON a crescut de două ori în 2022, al companiei Chevron, de patru ori, al ConconoPhillips, de şase ori. Ştim cine are de câştigat, dar cine pierde? Are de pierdut Uniunea Europeană deoarece deficitul în ceea ce priveşte energia a crescut de trei ori, iar acum aceste este de minus 189 de miliarde de euro.

– Grecii antici au susţinut că lumea se compune din două stări: sunt momente când lumea este în ordine, şi se numeşte Cosmos, şi sunt momente când nu este în ordine şi se numeşte Haos. Azi economia europeană se îndreaptă spre această ultimă direcţie. Dilema cu care noi, maghiarii, trebuie să ne confruntăm este că trebuie să găsim cheia de decriptare, care sună astfel: există o recesiune globală, dar trebuie găsită o excepţie pe plan local. Pentru următorii doi ani am stabilit drept obiectiv ca Ungaria să fie o excepţie locală în timpul unei crize globale. Este un scop ambiţios. Ceea ce înseamnă că în zadar am dori după alegeri ca noi să avem o viziune despre următorii patru ani, acest lucru este imposibil, deoarece aceşti patru ani se compun din doi ori doi ani. În primii doi ani, 2022-2024, vor avea loc alegeri prezidenţiale în America, şi atunci se va dechide posibilitatea în mod serios – după părerea mea – pentru stabilirea păcii, după care urmează perioada de doi ani între 2024 – 2026. Este nevoie de un proiect pentru primii doi ani, respectiv altul pentru ultimii doi ani. Se poate face din Ungaria o excepţie locală? Se poate. Cuvântul cheie sună astfel: a rămâne în afară.

– Trebuie să încheiem un nou acord cu Uniunea Europeană. Negocierile financiare sunt în prezent în derulare. Vom ajunge la un consens. Trebuie să încheiem un nou acord cu ruşii. Ungaria trebuie să încheie un nou acord cu chinezii, precum şi cu SUA – cu republicanii va fi mai uşor probabil , decât cu democraţii. Dacă vom reuşi să rezolvăm toate acestea, vom putea ajunge la un acord cu toată lumea, conform intereselor noastre naţionale, atunci ne putem reveni în 2024 pe vechiul teren de creştere şi de dezvoltare.

– La final trebuie să vă spun, să nu uităm că în realitate depunem eforturi pentru anul 2030. Acum am vorbit despre multe lucruri. Guvernarea ungară ne aminteşte de artiştii chinezi care dintr-o dată aruncă 20 de farfurii în aer şi niciuna nu are voie să se spargă. Aproximativ acestea sunt sarcinile noastre, dar între timp nu trebuie pierdut din vedere, în timpul aruncării farfuriilor, că în gândirea noastră cel mai important este linia orizontului, care este în jurul anului 2030. Potrivit analizelor noastre, până la aceea dată se vor acumula şi înmulţi problemele lumii occidentale. Va fi o criză serioasă în Statele Unite. Mai devreme v-am recomandat autorul francez. Recomand tuturor cartea unui analist american, Friedman, carte care a fost editată şi în limba maghiară, şi se numeşte „Calmul dinainte furtunii”, în care autorul prezintă provocările cu care va trebui să se confrunte SUA, care va atinge apogeul acestor provocări în jurul anului 2030. Undeva în acest interval de timp vor apăra toate problemele zonei euro, a căror esenţă va fi aceea că strategiile de dezvoltare ale Sudului şi Nordului se vor deosebi unul de altul, ceea ce înseamnă că Sudul este plin de datorii şi va trebui să-l finanţeze Nordul, ceea ce va crea o tensiune care, după un timp – dacă cei din Sud nu se vor reforma după modelul Nordului -, nu va fi sustenabilă şi nu manifestă disponibiltate pentru schimbarea culturii, de aceea datoriile de stat ale tărilor din Nord se află la un nivel de 150-180 de procente. Şi tot în jurul anului 2030 vor fi în cadrul UE noi raporturi de forţă, deoarece cei din Europa Centrală, care sunt trataţi aşa cum sunt, noi, central-europenii, în jurul acestei date vom deveni contribuabili net.

– Cehii sunt foarte aproape de această situaţie. Dacă polonezii se vor dezvolta în ritmul actual şi ei vor ajunge repede aici în jurul anului 2030, şi vom şi noi acolo în jurul acestei date. Aceasta înseamnă că vor exista noi raporturi de forţă. Cine plăteşte, comandă muzica. Toate acestea vor schimba şi raporturile noastre, vor fi create noi situaţii şi pentru noi în cadrul Uniunii Europene. Dragi prieteni, în jurul anului 2030 trebuie să fim într-o formă superioară, atunci este nevoie de forţă de natură: diplomatică, militară, spirituală şi economică.

– Tocmai acum suntem preocupaţi de marea dezvoltare în domeniul industriei militare şi a armatei, diversificăm sursele noastre de energie, (ceea ce vrea UE nu este diversificare). Diversificare înseamnă că nu eşti aservit, deoarece poţi să te aprovizionezi cu energie din diferite locuri. Ceea ce fac ei, este echivalent cu sancţiuni şi scopul este ca să nu te aprovizionezi cu energie de undeva. Aceasta este cu totul altă povestă. Noi nu vrem ca să fie interzis să procurăm energie din Rusia, noi vrem să împiedicăm ca noi să avem voie de obţinem energie doar din Rusia.

– A cincea şansă a noastră este utilizarea tehnologiei, dacă suntem destui de rapizi putem câştiga mereu din schimbarea tehnologiei, un exemplu bun în acest sens sunt şi maşinile electrice. În Ungaria efectuăm mari investiţii pentrtu producerea acumulatoarelor şi noi vom fi foarte repede cel de-al treilea mare producător de acumulatoare din lume – în valoare absolută, nu în procente – şi al cincelea cel mai mare exportator din lume. Există, aşadar, aceste nişe unde putem intra.

– A şasea şansă a noastră este afluxul de capital străin, capitalul vine atât din Est, cât şi din Vest, în 2019 şi în 2020 cele mai multe investiţii au fost aduse de Coreea de Sud, în 2020 de China, iar în acest an tot Coreea de Sud, în timp ce avansează şi investiţiile germanilor. Ieri au anunţat construirea noii fabrici de maşini Mercedes, ceea ce este o investiţie de un miliard de euro. Suntem o ţară de tranzit şi vrem să rămânem o economie de tranzit, iar în acest sens trebuie să menţionez că dacă lumea va deveni din nou un bloc şi va fi divizată în două părţi, Est şi Vest, atunci, noi nu vom fi un punct de întâlnire, o ţară de tranzit, un loc de trecere, care va îngloba avantajele Estului şi Vestului, ci vom fi marginea, periferia a ceva. Şi atunci nu vom fi o Ungarie prosperă, ci o garnizoană prăfuită, avansată, de tip Jenő Rejtő. De aceea noi trebuie să fim împotriva creării a oricărui bloc, numai aşa vor aduce beneficii ţara de tranzit şi economia de tranzit.

Cam acestea au fost principalele idei din discursul premierului ungar. Un discurs care poate fi comentat, analizat, combătut, dar în niciun caz nu poate fi ridiculizat, cum s-a încercat la noi, nici ignorat. Și căruia nu i se poate răspunde cu istericale politice, mai ales unele suspectate a veni de la politicieni care nici măcar nu cunosc respectivul discurs.

Viktor Orban a spus adevăruri incomode printr-un discurs adresat în egală măsură maghiarilor, europenilor și chiar cetățenilor întregii lumi, un discurs de excepție pe care superficialii s-au grăbit să le pulverizeze nefiind clar în numele căror principii.
Închideți ochii și încercați să vi-l imaginați pe Klaus Iohannis, pe Nicolae Ciucă ori pe Marcel Ciolacu susținînd un asemenea discurs. Sau, mai bine renunțați din start, ar fi un exercițiu imposibil, ori cel mult amuzant. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

63 Comentarii

 1. mulțumim

 2. Multă admirație pentru acest om!

 3. Nu are rost sa facem comparatie intre politica Ungara si Romaneasca pe plan international. Diferenta intre ei si noi este foarte mare(ani lumina peste noi) nu mai comentam ca e pierdere de timp si scris.

  Cineva spunea ca -“Esti destept cand sti la ce esti prost”. Noi romanii stim la ce suntem prosti!!!???.

  • Cum să nu știm la ce suntem proști. Doar avem prostul satului de care restul lumii ce se consideră deșteaptă. Vorba lui Nae Ionescu.

   • Tu înţelegi ceva? Eşti dus? Nu. Tu eşti prostul.

   • Doar avem prostul satului de care râde tot satul pentru că ceilalți „e deștepți”. Nae Ionescu a mers la o conferință în Germania și a ținut un discurs în care a prezentat la un moment dat care este diferența dintre Germania interbelică și România. Nae Ionescu a conchis în mod filosofic: „Domnilor, în Germania comunitatea satului alege un sătean denumit înțeleptul satului. La români, întreg satul își alege un sătean numit prostul satului.”.

    • Te faci ca ploua, bovina. Ai scris ca retardatul:
     „Doar avem prostul satului de care restul lumii ce se consideră deșteaptă”,
     dupa care faci si pe savantul.

 4. ”Viktor Orban a spus adevăruri incomode printr-un discurs adresat în egală măsură maghiarilor, europenilor și chiar cetățenilor întregii lumi, un discurs de excepție…”
  –––
  Faptul că spune adevărul, l-a transformat pe dl. Orban, într-un personaj atât de fascinant, încât uităm să mai vedem „detaliile”. Primul fiind acela că, adevărul pe care-l spune Orban, este, de fapt, unul cunoscut de toată lumea – doar că trăim vremuri în care a spune ce gândești, a ajuns „un delict”. Și tocmai aici e meritul lui Orban: acela că, prin „abilitate politică”, a ajuns să se bucure de protecția necesară, cât să-și poată permite să spună ceea ce, cei care-l protejează nu-și pot permite (ar fi de reflectat dacă asta, pentru noi, o fi de bine, sau…).

  Dar, una-i una, alta-i alta : de ce d-l Orban a trebuit să vină în România pentru a-și expune, în văzul întregii lumi, discursul său de excepție ? De la Budapesta, nu ar fi avut acelși efect ?
  Cine, și de ce, trebuia să vadă că dl. Orban, în Transilvania, e „ca la el acasă” și că „toată suflarea” îl ascultă cu evlavie și „în haine de sărbătoare”?
  Iar noi, mai ales cei ce se cred a fi mai „școliți” (și deci, niște „rafinați Europeni”, oameni capabili să gândească liber etc. etc.), ne adâncim în a diseca admirativ „discursul istoric”, trecând cu vederea gravele insulte aduse Românilor și României – și nu de ieri, de-alaltăieri.
  Și nu observăm cum, încet, se clădește o nouă „teză”: Transilvania nu e a celor ce o locuiesc de la „începutul lumii”; nici a celor ce sunt etnia majoritară, ci e a celor care „o merită mai mult”. Adică, a celor ce „sunt capabili” să aducă civilizația și bunăstarea tuturor cetățenilor… etc.
  Nu pot să nu-mi amintesc de „scrisoarea celor șase” (ulterior mai mulți – toți trădători) în care se sublinia apăsat că ”Transilvania a fost şi este un spaţiu de complementaritate”… etc.
  Deci, „un proiect” mai vechi, care nu a fost uitat, ci doar amânat.
  Ce știe Orban și nu știm noi ?
  Avea nevoie, Orban, ca să demonstreze Europei / Lumii, că Românii sunt de acord cu asta ?

  • N-ai cu cine vorbi, nu-i asa? Si nici ce.

  • Domnule Totuna, daca ati studia istoria adevarata a Transilvaniei v-ati da seama ca maghiarii sunt la fel de mult acasa aici ca si romanii. In rest niciodata nu am inteles la romanii, care sunt atat de siguri ca Transilvania este pamant stramosesc, acest complex, aceasta teama ca in fiecare zi vine cineva ca sa le ia Ardealul.

  • Excelenta observatie!

  • @TOTUNA
   Excelenta observatie!

 5. Un indemn pentru politicienii romani: Daca nu-l puteti contrazice (pentru ca nu puteti!), macar plagiati-l, ca la asta sunteti „doctori”!

 6. & Probabil că se știe și că o integrare avansată ce permite amesecul raselor pentru compatibilizarea unor sisteme diferite , diverse, contribuie și la înmulțirea și diversificarea bolilor pe fondul avansării integrarii , creșterea nivelului de militarizare, concentrare economică, monopol de piață, a forțelor implicate contribuind și la agrvarea bolilor populației, ?

  • Aiureli

 7. & Prin trecutul războinic, dominant, probabil că îndeosebi la rasa albă compatibilizările integrărilor, chiar și cu alte rase, sunt mai dificile, ?

 8. & În Ucraina probabil că se poate constata că este dificilă desprinderea de monopolul „economic” rusesc, la care ar pute fi adăugate și legăturile culturale, administrative, ?

 9. cred ca ORBAN a creionat viitorul !

 10. După ce Zsuzsa Hegedüs a anunțat marți, printr-o scrisoare adresată premierului Viktor Orbán, că demisionează din funcția de consilier al acestuia din cauza declarațiilor rasiste făcute de el la Tușnad, declarații care i-au adus aminte de șeful propagandei naziste, Joseph Goebbels, șeful Guvernului maghiar a răspuns și el tot printr-o scrisoare, publicată de Balázs Orbán, directorul politic al lui Orbán.
  Citeşte întreaga ştire: Viktor Orbán îi răspunde fostei consiliere care a acuzat rasismul discursului său de la Tușnad: „Nu mă poți acuza de asta după 20 de ani de lucrat împreună”. Șirul de scrisori continuă

  • În rest sunteti proşti sau mercenari.
   Suveranismul nu e rasism, ci salvarea natiunilor europene si a civilizatiei lor.

  • Da, si pe 29 a anuntat ca nu demisioneaza si ca lucreaza mai departe cu Orban, avand in vedere ca acesta ia dat explicatii legate de discurs si a inteles ca nici nu se pune vorba de rasizm sau antisemitizm, asxa ca nu vede nici un motiv sa nu fie mai departe consiliera lui Orban.

 11. […] Bogdan Tiberiu IACOBSursa: inpolitics.ro […]

 12. Fascinatia pt oameni puternici cu opinii puternice, care stiu ce fac chiar si cand gresesc, este pur si simplu o scapare facila pt toti cei care sunt oripilati de complexitatea vietii.
  Daca toata lumea si-ar spune „puternic si indiscutabil” opinia am ajunge tot acolo de unde am plecat: o sabie in burta celui cu care nu sunt de acord.
  Mai bine nu, ca poate ramanem fara jurnalisti si ale lor fascinante pareri.

  • zace în unii ca tine, care mai simţiţi şi nevoia să v-o etalaţi.
   Un nimic absolut expus la soare
   Probabil chiar tu crezi de multe ori ca e „puternic si indiscutabil” ceea ce debitezi aiurea

  • şi de aceea e interesant, nu pentru ce elucubrezi tu,
   diversionist şi murdar, precum creierii tăi viciaţi

 13. Joseph Goebbels sau Orban Victor ?
  Consiliera lui Viktor Orban responsabilă cu incluziunea socială, Zsuzsa Hegedus, a demisionat marți din cancelaria premierului, după declarațiile rasiste ale lui Orban de la Băile Tușnad. Aceasta a publicat o scrisoare deschisă în care califică discursul drept unul „nazist”. „Lui Goebbels i-ar fi plăcut”, a scris aceasta. Între timp, purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a afirmat marți că cei care critică discrusul lui Viktor Orban de la Băile Tușnad „nu înţeleg în mod clar diferenţa între amestecul de diferite grupuri etnice ale sferei iudeo-creştine şi amestecul de popoare de diferite civilizaţii”.

  După afirmațiile făcute de premierul maghiar la Băile Tușnat, Zsuzsa Hegedus, una dintre cele mai vechi colaboratoare ale lui Orban și-a anunțat demisia. „Îmi pare sincer rău că trebuie să pun capăt unei relații din cauza unei poziții atât de rușinoase”, a scris aceasta, într-o scrisoare deschisă, publicată de presa de la Budapesta.

  „Un text pur rasist, care i-ar fi plăcut chiar și lui Goebbels. (…) După un astfel de discurs, care contrazice toate valorile mele de bază, nu am rămas cu altă opțiune”, a scris Zsuzsa Hegedus.

  „Noi (ungurii) nu suntem o rasă mixtă…și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a spus Orban sâmbătă. El a adăugat că țările unde europenii și non-europenii se amestecă „nu mai sunt națiuni”.

  • Adevarul:
   „Noi (n.r. maghiarii) nu suntem o rasă mixtă … și nu vrem să devenim o rasă mixtă”, a declarat Orbán. El a adăugat că „țările în care se amestecă europeni și non-europeni nu mai sunt „națiuni”.
   Nu era vorba de neamestecul intre europeni.

  • dar v-aţi trezit voi evreii, ca proştii, să va daţi lezaţi de ”nazistul” Orban, de parcă vouă vă place să trăiţi combinaţi cu palestinienii. Spor la incrucisare cu arabii, mai evreilor! A, nu vreti? Vreti sa-i ia europenii?

 14. Intr-adevar , un discurs care merita atentie. Se pot scrie analize aprofundate dar ma rezum la cateva observatii.
  Discursul amesteca adevaruri , manipulari si extremisme. Similar cu practicile de extrema dreapta sau progresiste.
  Cateva observatii :
  – Ungurii sunt un popor migrator ( poate ultimii sositi in Europa , cucerind campia Panonica incepand cu anul 896 d.c. ) ;
  – Ungurii au fost infranti de catre musulmani la Mohacs in 1526 si au stat sub cizma turca doua secolș
  -Ce inseamna ‘ ‘ sos hungaro-panonic ” ?
  – Romania si poporul roman lipsesc total din discursul lui Viktor Orban! Este intamplator ?

  In rest numai de bine.

  P.S. Viktor Orban si George Soros aceeasi Marie cu alta palarie!

  • Tu esti George Soros, nu Viktor Orban
   Esti pe diversiune maxima, urat mirositorule

  • Nu este întâmplător că lipsește, ungurilor le-a explicat Orban cum stă lumea, românilor le explică Ciucă :-) !

 15. Frumoase vorbe, de apreciat gestul.

  Trebuia sa il tina acasa la el. Sa o i-a de manuta si pe „duamna” care alearga prin centrul Clujului de parca e terenul ei personal de jogging.

  Totusi, dragi romani, indiferent de culoarea pielii sau limba pe care o vorbiti/considerati primara, sa nu uitam de :

  1. Masacrul din Treznea
  2. Masacrul din Ip
  3. Masacrul de la Ciumărna
  4. Masacrul din Moisei
  5. Masacrul de la Aita Seacă
  6. Masacrul de la Sărmașu
  7. Masacrul de la Luduș
  8. Masacrul de la Hărcana (Turda)
  9. Masacrul de la Nușfalău, Sălaj

  „Aveam o tara scumpa si mandra,
  Aveam, si iarasi vom avea (…vom avea)
  Dusmanul care astazi rade
  Va tremura privind la ea (..privind la ea)”

  • arma lui Soros şi a celorlalti jucători globali împotriva suveranităţii naţiunilor faţă de dictatura globală cu al ei Great Reset si viitor de sclavie.
   Daca nu ii pot fi decredibilizate mesajele lui Orban, macar sa ii puneti pe romani in conflict cu ungurii inca o data.

  • 1919.aprilie masacru de la Gradinari Bihor,1919 aprilie mascrul din Tarcaia Bihor 1944 masacrul din Remetea Bihor 1944 septembrie masacrul din Ginta Bihor si putem continua cu Aiud Zalau sau cu Tinutul Secuiesc,atrocitati facut de Romani

 16. […] Bogdan Tiberiu Iacob via inpolitics.ro […]

 17. Declarațiile făcute de premierul Ungariei, Viktor Orban, la Băile Tușnad, sunt rasiste, spune la RFI avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru UDMR și o voce critică la adresa actualei conduceri a formațiunii maghiare din Parlamentul României.

  „Ceea ce reprezintă o noutate absolută pentru mine cel puțin este chestia rasială, ceea ce îmi produce frisoane și cred că nu numai mie, cu rase pure și cu rase impure în Europa (…). E rasism, rasism pur, ceea ce până acum nu a fost exhibat cel puțin de premierul Ungariei”, spune Peter Eckstein-Kovacs, informează Mediafax

 18. Un singur cuvant despre discurs: aberant!

  Cei care îl aplauda sunt probabil troli plătiți în ruble.

  • iar ceilalti inteleg totul din saracia in care i-ati aruncat voi, cozile de topor vanzatoare de natii pe te miri ce

 19. Super discurs.RFI numai francez nu e.Ascultati l si va lamuriti.
  Faptul ca ungurii ne au casapit ( din i siruire cred ca lipsesc masacrele „eroilor” generali dezertori dinarmata Austro ungara)e meritul lor.Si lipsa noastra ca i am casapit mult mai putin(Avram Iancu de sis il urasc ,Bandele lui Maniu. si..ar mai fi si opinca de pe Parlamentul din Budapesta, dar atunci nu cu maghiarii ne am batut, ci cu…bolsevicii).Asta e, la razboi ca la razboi, vexi ce
  nasoale reciproce isi fac rusii si ucranii. .Maghiarii ne au cam batut la lupte murdare, ne bat si la cultura, economie, si la c*rvasa…pardon, diplomatie.Sunt mai tari decat noi.Bravo maghiarilor bravo lui Orban.

 20. Discursul lui Victor Orban de la Tusnad nu poate fi combatut deoarece este pur factual, obiectiv, logic, lucid si prezent..

  Chiar daca iti este antipatic sau nu tolerezi ungurii, ai alte doctrine ideologice si valori in cap, esti ultranationalist roman, este imposibil de contrazis orice asertiune a lui Orban.

  Legat de partea etnoculturala, religioasa si rasiala a acestui discurs daca schimbati „Ungaria” cu o alta tara si „ungurii” cu o alta etnie, si era rostit de liderul unei tari africane sau asiatice nu avea nimeni nicio problema. Dar pentru ca este rostit de un european, am fost „conditionati” prin educatie si propaganda sa „sanctionam” ceea ce este norma inafara Europei si anume etnocentrismul, nationalismul si sentimenul religios crestin.

 21. […] părere și la alții care comentau exact partea aceea cu imigranții dar nu s-au obosit să citească tot ce a spus omul acela. Eu aș spune să citiți voi ce nu au citit alții, este o informație și orice informație este […]

 22. […] discurs pe lîngă care cel al lui Viktor Orban, de zilele trecute, pare doar un pistol cu […]

 23. RO si HU are o istorie de 1000 de ani. Ei au fost invadatori asiatici si ne au hingherit multa vreme, o relatie feudala de tip grofi si iobagi. Dumnezeu o vrut asa pt. ca nu mai putem schimba asta. O mai vrut si sa fim vecini. Depinde numai de noi, sa le permitem o relatie intre egali. Asta ar fi in spiritul nostru romanesc, din totdeauna. Ei sunt in continuare oportunisti si venali, caracteristici specifice popoareleor invadatoare. Daca vor avea prilejul nu vor ezita sa se instapaneasca pe aici, pe la noi.
  Stiind acestea, trebuie sa incetam sa ne mai plangem si sa facem ce este de facut. O organizare statala si comunitara pe bazele valorilor, oameni potriviti la locul potrivit. Trebuie sa devenim virtuosi si sa fim fara frica. Doar astea sunt valorile pe care ei le respecta. Daca o sa fim cacaciosi si tematori, o s o meritam.
  Despre discursul lui Orban, acesta a fost curajos si just. Demonstreaza ca si popoarele mici, daca sunt organizate si unite pot sa faca, ca vocea lor sa fie auzita si respectata.
  este vorba de curaj, asumare, determinare, calitati placute in fata lui Dumnezeu.

 24. Un spirit analitic foarte bun pentru un prim-ministru care , de departe , nu pare sa se fi incurcat cu cartea prea mult la viata lui !…Ma deranjeaza ( dar asta nu este vina lui Orban ) ca Romania nu a fost mentionata nicaieri : nici la prieteni , nici la dusmani , nici la destepti , nici la fraieri , …Nicaieri !…Asa o fi !…Nu mai contam pe nici unde , nu se mai incurca nimeni sa risipeasca timpul cu noi …Sper ca inca mai suntem pe harta …
  In filmul Mihai Viteazul , este o sceneta in care , trimisii imparatului Rudolf ll , recunosc ca …dincolo decorice antipatii , valahul are un curaj nebun !…Acum , fara nici o placere dar cu fair-play , trebuie sa spun si eu acest lucru despre Orban al Ungariei !…Este constient ca are o tara , ca este in slujba ei , ca trebuie sa-si riste viata si reputatia pentru binele Ungariei !…Asa a fost odata si la noi !…De mult , tare de mult !…Nu-mi fac iluzii ca in urmatorii 50 de ani , vre-un politician de la noi isi va risca in mod constient cariera si viata formuland cu glas tare si apasat , asemenea idei foarte deranjante si corozive pentru urechile pline de cercei ai occidentului…! In Romania , inaintea tarii sade partidul iar inaintea partidului , sade presedintele sau inconjurat de o sleahta de yes-mani care inghit orice , dar orice , numai sa nu le rada de sub fund, cineva , scaunul de parlamentar !…Deocamdata , atat !

 25. PACAT PENTRU POPORUL ROMAN CA ARE DREPT CONDUCATORI OAMENI FARA CULTURA, FARA COLOANA VERTEBRALA SI FARA SANGE IN COJONES. MULTI DIN GUVERNANTI SUNT OLTENI, INCLUSIV CIUCA. DE CE CREDETI CA DIVIZIA INTAI DE RUSIFICARE A ROMANIEI S-A NUMIT” TUDOR VLADIMIRESCU”? DE CE A FOST RUSIFICAT INTAI DOLJUL? DE CE IN OLTENIA S-A FACUT PRIMUL FILM DESPRE BUNATATEA COLECTIVIZARII? CEA MAI UMILA SLUGA ACOLO SE GASESTE.
  P.S. TRUPA CARE L-A RIDICAT PE CIUCA, L-A VANAT SI VANDUT AMERLOCILOR PE VIKTOR BOUT. ACU, DACA BIDEU II DA DRUMUL ACASA, CUM OR DORMI TRUPETII CARE SI-AU RUPT PINGELELE SA IL DEA PE ALA AMERICANILOR…CA DUPA 10 ANI DE PUSCARIE, CU AJUTOR ROMANESC, AI LISTA PREGATITA…ASTA DA VESTE! CAND O ZGARIA O PISICA USA NU MAI ZICI CA AU VENIT MASCATII, TE CAUTA RACKETII…CA ORICUM TE ANGAJASI, DOMNU CIUCA, SA II INTEGREZI IN SOCIETATEA NOASTRA. SA SCHIMBI 2 PE 1?! SI LA ACEST MOMENT?! ASTA DA FILM…NU „LORD OF WAR” …ABIA ACUM VINE CONTINUAREA…

 26. Un diacurs de “politica externa” menit sa acopere marile probleme de politica interna ale Ungariei. Evident ca poti sa transmiti orice tip de mesaj in momentul in care nu te astepti la rezistenta si opozitie din partea niciunei parti a societatii din Ungaria. Orban pregateste terenul pentru urmatoarele alegeri (mesajul lui clar este acela ca nu intentioneaza sa se retraga de la putere mai devreme de 2030). Este constient de faptul ca o criza economica este inevitabila si transmite mesajul clasic al dezinformarii incercand sa arate cine sunt principalii vinovati de o viitoare criza. Evident, mai spune ca Ungaria poate ocoli criza (desi economia Ungariei este dependenta de cea a Germaniei).
  In rest, un mix tipic bolsevic de “idei” care nu au alta menire decat aceea de a crea confuzie si de a promova ca adevaruri niste minciuni flagrante. Zicerile unui lider care exprima frustrarea continua si constanta (care este constant alimentata de politicieni) a unui popor care a facut alegeri in istorie, alegeri care intotdeauna s-au intors impotriva lui.
  Chestiunea cu rasele este inca si mai paradoxala: in Budapesta locuiesc in momentul de fata aproximativ 200.000 de cetateni chinezi. Investitiile sud coreene despre care face vorbire dl. Orban vin la pachet cu mii de cetateni coreeni care se stabilesc in Ungaria. Mesajul este o palma pe obtazul poporului maghiar care este ridiculizat prin aceasta incercare grosolana de manipulare a faptelor.

  • Esti subiectiv si deplasat, citeste din nou discursul.

  • Si prost. Du-te pe canal la vale.

 27. Concluzie :Romania are nevoie de un Viktor Orban ! Unde e ?

 28. Dacă nu iese repede în față un Victor Orban român, țara noastră va ajunge o colonie jalnică a SUA. Să te ferească cel de sus de exploatarea americanilor.

  • pai nu este o colonie multinationala,,nu cu mult timp in urma la congresili PCR Ungar tov Kadar cerea toate cele si primea imediat ajutor fratesc din Romania,numai banne nu primeau ca nu se cultivau,dar fratele Pingelica a promis dar nu a mai apucat ca s-a ispravenia.Va rugam nu mai agitati spiritili ca in peroada asta N.I.C.-W.K.I. munceste la lucrarea aia grea da 50 da bani.,si nadusesc tare

 29. Romanii au avut “norocul” istoric de a-si avea Vikor Orbanul lor. Tovarasul Nicolae Ceusescu, geniul Carpatilor, stima si mandria cetatenilor.
  Si el era vizionar, si el dadea lectii “tutulor”.
  La ce i-a folosit oare?!

  • Ia-ti si stirpea si dati-va cu capul de pereti

 30. @BorsRusesc, foarte foarte adevarat. Din pacate, nu invatam niciodata lectiile pe care istoria ni le ofera.

  • Invatam, dar mai greu. Pana la urma nu facem decat sa culegem roadele unei lungi perioade in care educatia a fost in mod inconstient data la o parte si pusa in plan secudar. Aceasta carenta este vizibila in randul celor care astazi se prosterneaza in fata unui lider autoritar care pretinde ca el are solutia marilor probleme ale omenirii in timp ce isi ingroapa propria tara.
   Insa trebuie sa ne pastram optimismul, sa muncim si sa fim consecventi in apararea democratiei. Vot aparea lideri care sa inteleaga ca fara excese, cu dragoste de tara, se poate construi un viitor. Daca nu as fi crezut asta eram de mult plecat din tara asta.
   Ignoranta celor care uita ca aceasta tara a fost construita pe oasele a milioane de oameni (stabunicii si bunicii nostri) morti in transeele de la Grivita, la Marasesti si Marasti, la Stalingrad, in lagarele comuniste, este doar ignoranta care trebuie corectata prin educatie.
   Este datoria noastra de romani sa ii ajutam, chiar si atunci cand singurul lor argument este injuria.

 31. @ Maghiarii au desființat și Imperiul Austro-Ungar și URSS, etc., ?

 32. & Deci, maghiarii au experiențe de desființări de alianțe d’aste multistatale, de integrării, un fel de „turnesol de alianțe”, care dă nivelul de compatibilizare și funcționare, ?

 33. & Interesant este și că și cele mai frecvente folosite culori de tuș sunt culorile albastru și roșu, ?

 34. & A zis din, „călimară” , ?

 35. & „Tuș na dă” , „Tuș nadă”, ! ‘ ?
  & „Vii scrii”, „Vi scri” ,?

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998