CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9753 RON DOWN | 1 USD = 4.5970 RON DOWN | 1 GBP = 5.8238 RON DOWN

CE ne plesneste peste bot: ”Luati neintirziat masuri contra coruptiei”

0 comentarii / 1399 vizualizări / 20 iulie 2010

CE „invită” România să ia o serie de măsuri imediate în lupta împotriva corupţiei, menţionând explicit corectarea Legii ANI, monitorizarea sancţiunilor aplicate în cazurile de corupţie la nivel înalt şi instaurarea transparenţei depline în domeniul achiziţiilor publice.

Una dintre recomandările din raport vizează corectarea Legii ANI în conformitate cu angajamentele asumate de România la data aderării. Raportul recomandă României să asigure unei contribuţii eficiente a ANI în prevenirea şi sancţionarea corupţiei, prin emiterea de decizii obligatorii în ceea ce priveşte averile nejustificate pe baza cărora să poată fi adoptate sancţiuni de natură disuasivă.

CE recomandă de asemenea României, conform Mediafax, corectarea altor deficienţe procedurale identificate în noua lege precum şi promovarea mai departe a dezvoltării ANI, mai ales prin amendamente la prevederile legale referitoare la Consiliul Naţional pentru Integritate.

Astfel, primul dintre domeniile în care raportul menţionează că CE invită România să ia măsuri imediate vizează „corectarea legii privind ANI în conformitate cu angajamentele asumate de România la momentul aderării”. Raportul privind MCV recomandă de asemenea „asigurarea unei contribuţii a ANI care să fie în continuare eficientă în prevenirea şi pedepsirea corupţiei prin pronunţarea de decizii cu caracter obligatoriu privind averile nejustificate pe baza cărora să se poată aplica sancţiuni disuasive; corectarea altor deficienţe procedurale identificate în noua lege; promovarea dezvoltării în continuare a ANI, în special prin modificări ale dispoziţiilor legislative privind Consiliul Naţional de Integritate”.

Raportul recomandă monitorizarea sancţiunilor aplicate de instanţe în cazurile de corupţie la nivel înalt, dar şi identificarea şi implementarea măsurilor de natură să amelioreze celeritatea proceselor de corupţie la nivel înalt.

Astfel, în raport se recomandă „continuarea monitorizării caracterului consecvent şi disuasiv al sancţiunilor aplicate de instanţe în cazurile de corupţie la nivel înalt şi promovarea în mai mare măsură a constatărilor studiului privind individualizarea pedepselor pentru infracţiunile de corupţie în cadrul reuniunilor la nivelul curţilor de apel”. Totodată, CE recomandă „identificarea şi punerea în aplicare a măsurilor destinate îmbunătăţirii celerităţii proceselor în cazurile de corupţie la nivel înalt”, dar şi „consolidarea politicii generale anticorupţie”.

O altă recomandare a CE în ceea ce priveşte lupta împotriva corupţiei vizează consolidarea politicilor generale anticorupţie.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998