CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce nu e prea tarziu, nu e nici prea devreme

0 comentarii / 1569 vizualizări / 28 iunie 2013

Ma gandesc la coabitare. Am anuntat, nu cu mult timp in urma, sfarsitul ei. In sensul ca nici Traian Basescu si nici premierul Victor Ponta nu mai au nevoie sa tina intelegerea verde. Este oare prea devreme pentru ca infamul pact de coabitare, care a creat atat de mult rau USL, sa fie denuntat? Sau este cumva prea tarziu? Daca facem bilantul, daca numaram bilele albe si negre, vom afla raspunsul.

Cel putin la nivel declarativ, atat Traian Basescu cat si Victor Ponta au motivat pactul de coabitare prin nevoia de a instaura raporturi de normalitate la nivelul conducerii statului. In sensul ca, o intelegere la varf ar reprezenta o garantie pentru restabilirea bunelor raporturi cu partenerii din Uniunea Europeana si Statele Unite. Daca acesta a fost obiectivul real, atunci el a fost atins. Victor Ponta, in calitate de premier, are in prezent relatii cat se poate de amiabile cu liderii politici europeni si nu exista niciun semnal ca lucrurile ar sta altfel la Washington. Pentru a atinge acest rezultat, USL si-a sacrificat unul dintre cele mai importante obiective, asumat in campania electorala, si anume scoaterea din dispozitiv a tot ceea ce a reprezentat regimul Traian Basescu.

Si ce a mai sacrificat USL? Pana una alta, a sacrificat independenta justitiei. Prin acceptarea numirii lui Kovesi la conducerea DNA, prin extragerea unui tehnocrat de la conducerea Ministerului Justitiei, prin concesii facute Consiliul Suprem al Magistraturii, prin acceptarea chiar a candidaturii Iuliei Motoc la CEDO, prin sacrificarea Comisiei de Ancheta Birsan, prin acceptarea unor compromisuri cu Asociatia Procurorilor, cum ar fi recunoasterea oficiala a statutului de magistrat al acestora. Tot pe altarul coabitarii a fost, pana la urma, sacrificat si Marga. O data prin scoaterea lui de la Ministerul de Externe, a doua oara prin sacrificarea acestuia din functia de presedinte ICR.

Pana si disputa asupra unui articol din Codul de procedura penala, menit sa confere mai multa autoritate judecatorilor in raport cu procurorii, este tot un fruct al coabitarii. Iar pretul este atat de urias, incat un text de lege, votat in plenul Parlamentului de catre o majoritate, se incearca a fi readus de catre Zgonea, prin incalcarea regulamentului, din nou in comisie si din nou in plen.

Traian Basescu, consultandu-se sau nu cu Victor Ponta, a facut doua mutari pe tabla de sah politic devastatoare pentru USL. In primul rand, a solicitat un nou referendum, pe aceeasi tema a Pralamentului unicameral si a reducerii numarului de parlamentari, in al doilea rand, a actionat prin intermediul Curtii Constitutionale pentru a bloca, timp de un an, cele doua mari proiecte politice USL, Constitutia si regionalizare.

Deja pretul intern platit de USL, pentru ceea ce s-ar fi obtinut si altfel, respectiv normalizarea relatiilor externe, este prea mare. Dar USL a rezistat in mod miraculos. Cred ca nu este prea tarziu pentru a se renunta la pact. Si nu e nici prea devreme. Dupa ultimele lovituri administrate USL, Basescu, fiind suficient de protejat in fata unei demiteri ori a restrictionarii imunitatii sale juridice, nu mai are nevoie nici el de vreun pact. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998