CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce poate face un om iesit din garaj?

0 comentarii / 1864 vizualizări / 5 februarie 2013

Presedintele Traian Basescu semneaza cu o mana pactul de coabitare iar cu cealalta mana semneaza un document prin care umileste Parlamentul Romaniei. Se preface ca nu a vazut ceea ce a vazut. Se preface ca nu a aprobat ceea ce a aprobat. Si, ca rezultat al acestor jonglerii politice, arunca in aer bugetul Parlamentului. Punand implicit la grea incercare bugetul Romaniei. Asta face un cetatean scapat din garaj.
Presa si, in general, opinia publica s-au inflamat, in urma cu cateva zile, afland ca domnul Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor, cu incuviintarea premierului Victor Ponta, a recurs la un gest fara precedent. I-a prezentat lui Traian Basescu proiectul legii statutului parlamentarilor, consultandu-l cu privire la continutul acestuia. Si nu numai. Zgonea a facut acelasi lucru si in raport cu Agentia Nationala de Integritate. Cu sau fara acceptul USL, evenimentul a fost consumat. Documentul s-a intors asa cum a plecat. Fara observatii. Fara a fi contestat. Pana la urma, parlamentarii au rasuflat usurati. Macar in aceasta privinta un conflict cu institutia prezidentiala era evitat. Nu a fost sa fie asa.
Iata ca ceea ce au prevestit cei cativa sceptici – printre care, recunosc, ma numar si eu – s-a confirmat. Traian Basescu a asteptat ca Parlamentul sa-si consume energiile, dezbatand si votand acest act normativ, apoi a lasat sa treaca mai multe zile si, in fine, a procedat asa cum prevazusem. A atacat legea. A intors-o la Parlament. A ales momentul. Chiar in ziua cea mai incarcata a anului legislativ. In ziua programata pentru inceperea dezbaterii si votarii Legii bugetului national.
Acum, intreaga manevra pusa la cale de Cotroceni a devenit limpede. Demonizarea parlamentarilor, ca persoane si a Parlamentului, ca institutie, va continua si in acest an sa faca parte din ceea ce numim practica guvernatorului, care a uzurpat functia de presedinte. De ce sunt vinovati parlamentarii? Pentru ca, afirma Basescu, si-ar fi creat prin statut o plasa suplimentara de siguranta. In ce sens? In sensul ca nu pot fi trimisi la plimbare pur si simplu, in urma unei decizii ANI. Si nu pot fi arestati sau perchezitionati la simpla cerere a unor procurori.
Dar de unde pana unde un parlamentar, trimis in aceasta institutie prin votul suveran al cetatenilor, ar putea fi obligat sa-si faca bagajele si sa se intoarca acasa pentru ca un procuror ANI crede, pe baza unor indicii inca nedovedite in instanta, ca ar fi incalcat vreo regula de integritate? Si de unde pana unde, in ciuda mijloacelor sofisticate de care dispune astazi, un procuror nu poate proba o presupusa infractiune savarsita de un parlamentar decat cu conditia ca acesta sa fie arestat sau perchezitionat?
Si de ce, in definitiv, ar trebui incalcata Constitutia doar fiindca presedintele vrea? Consecinta este ca, pana una alta, din vina lui Basescu, cheltuielile cu Parlamentul vor spori cu 15 la suta. De unde banii? Cred ca suma ar putea sa fie compensata prin reducerea corespunzatoare a bugetului institutiei prezidentiale. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998