CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce porecle au capii Bisericii Ortodoxe

0 comentarii / 3529 vizualizări / 30 mai 2010

Oricât de sobră și de supusă canoanelor ar fi lumea slujitorilor bisericii de la noi, există și printre cele sfinte puțin loc pentru umor.

Până să devină preoți, elevii și studenții învățământului teologic mai păstrează câteva dintre obiceiurile aduse din lumea laică. Unul dintre acestea ar fi acela de a pune porecle profilor sau înalților prelați. Chiar și Preafericitul Patriarh Daniel ar fi primit una. I se mai zice și „Țânțăreanu”. Poate asta vine de la magnatul imobiliar, cu acest nume, iar tinerii viitori slujitori ai Domnului intuiesc și o asemănare și în ceea ce privește conturile bancare ale celor doi. Că de pasiunea pentru masaj thailandez, pe care o are afaceristul din Corbeanca, nu credem că îl bănuiește nimeni pe Întăistătătorul BOR. Doamne ferește!

Regretatul Patriarh Teoctist avea și el o poreclă. I se spunea „Marele Alb”. Asta, sigur, datorită ținutei, părului ca neaua și pentru că era cel mai mare, peste toți preoții.

De departe, cea mai dură poreclă o are Episcopul Varsanufie Prahoveanu. Pe ascuns, i se spune „Bin Laden”. Probabil că din cauza sutanei de culoare maro și a bărbii înspicate, preotul aduce cu temutul terorist. Episcopului Vicențiu i se mai zice „Pisicuța”, iar pe Teodosie, studenții l-au poreclit „Sifon”. Unul dintre episcopi a fost poreclit „Scaraoschi”, iar un mediator al televiziunii de profil a Patriarhiei este numit „Șarpele cu ochelari”.

Fostul director al Administrației cimitirelor, preotul Radu Dumitru, era numit „Preotul karatist”. El deține centura neagră în Shoto Ryu și a făcut față cu brio clanului groparilor din Bellu.

Tot „Părintele karatist” este poreclit și preotul de la SPP, Irineu. De asemenea, nici sfinția sa n-ar fi străin de artele marțiale. În județul Iași există un preot căruia i se mai spune și „Popa Nechează”. Asta pentru că este un mare consumator de carne de cal. Se spune chiar că, până acum, ar fi înghițit o herghelie întreagă, după cum relatează Ziarul de Iași. De-a lungul timpului au existat și alte porecle date unor preoți, care au ajuns în literatură, făcându-i pe purtătorii lor celebri: Popa Aramă, Popa Șapcă sau Popa Tanda, eroul lui Slavici.

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998