CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce risca Iohannis sa pateasca in alegeri

0 comentarii / 1696 vizualizări / 9 septembrie 2014

Efectele bombei politice căzute azi dimineață, după ce Tribunalul București a decis să respingă noul statut al PNL, nu vor putea fi cuantificate exact decît în momentul publicării motivării clare a instanței; atunci vom ști ce anume i-a nemulțumit pe distinșii judecători și ce trebuie făcut pentru reintrarea în legalitate.

Există șanse mari, însă, ca, în cazul unui verdict similar și la recurs, peste cîteva zile, PNL și PDL – sau doar liberalii- să fie nevoite să refacă procedurile de desemnare a candidatului prezidențial al ACL, de această dată liberalii uzînd de vechiul statut. Protocolul Alianței Creștin Liberale stipulează că e desemnat candidat prezidențial un personaj stabilit grație cercetărilor sociologice, operațiune urmată de o decizie a Delegației Permanente a PNL și a Biroului Permanent Național al PDL, lucru care a și fost îndeplinit. Numai că Delegația Permanentă a PNL este emanația directă a statutului respins de tribunal, ceea ce înseamnă că ar trebui refăcut votul cu Delegația Permanentă în noua formulă.

Vot care ar fi, desigur, o simplă formalitate, dar pe 18 septembrie expiră termenul pînă la care se pot depune candidaturile prezidențiale la BEC.

Și, să nu uităm, decizia Tribunalului poate sta la baza uneia sau mai multor contestații făcute direct la Biroul Electoral, conform legii.

Asta nu trebuie, automat, să însemne eliminarea lui Iohannis din cursă. Există oricînd, ca variantă de rezervă, posibilitatea ca acesta să candideze independent, mai ales că semnăturile i-au fost deja strînse, iar sprijinul electoral al PNL și PDL să vină în mod neoficial.

Numai că lovitura pentru candidatul Iohannis ar veni, în acest caz, dintr-o prevedere ucigătoare a legii 370/2004 privind alegerile prezidențiale, potrivit căreia în componența birourilor electorale ale secțiilor de vot nu pot intra decît reprezentanți ai partidelor care propun oficial candidați. Întrucît membrii birourilor respective au drept sarcină numărarea voturilor, e de la sine înțeles ce ar însemna pentru Iohannis ca, la operațiunea respectivă, să nu participe membrii PNL și PDL, iar voturile să fie numărate de PSD, PC, UNPR, partidul lui Tăriceanu ori Mișcarea Populară. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998