CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Ce stat santinelă alegem? Militarizat sau civil

3 comentarii / 2798 vizualizări / 7 august 2015

Îmi pare rău că sunt cel care a deschis această aprigă dezbatere. Legată de preconizatul Comitet de Supraveghere a Macrostabilităţii. Care ar urma să fie condus de guvernatorul Mugur Isărescu. Comparat, în iureșul disputei, de către doctorul Radu Golban, cu un Ayatollah. Regret nu pentru că disputa ar fi rea în sine. Dar simt că lucrurile o iau puțin razna. Maşina de zgomote este prea puternică. Iar opinia publică are nevoie de alternative explicate cât se poate de limpede. Si nu de și mai multă confuzie. Opțiunea, în esența ei, este între creșterea exponențială a gradului de disciplină la toate nivele statului și menținerea unui grad rezonabil al funcționării instituțiilor democratice. Din nefericire, trebuie să alegem. Ei bine, ce alegem?
Nu mă socotesc în drept să judec calitățile pe care domnul Mugur Isărescu le are sau nu le are, ca de guvernator al Băncii Naționale. Și nici nu doresc să-i fac acestuia vreun proces de intenție, legat de uriașa putere de care el va dispune când se va substitui, parțial, Executivului. În fine, nu este, pentru moment, esenţial să ştim în ce măsură asistăm sau nu la o manevră politică, de mare anvergură, pusă la punct în tandem cu președintele Iohannis și cu acordul deplin al partenerilor noştri euroatlantici. Cu totul altceva este important pentru moment. Și anume să decidem dacă România se află sau nu într-o situație cu totul și cu totul specială, sub aspect geostrategic, și dacă această situație îndreptățește sau nu creșterea gradului de disciplină. În detrimentul democrației.
Cred că sunt multe luni de când, analizând diverse evoluții în raportul dintre instituțiile fundamentale ale statului și, în primul rând, între cele trei puteri, legislativă, executivă și judecătorească, am semnalat că trecem printr-un proces destul de rapid de militarizare. În mod deliberat și programatic, la vârful celor mai importante instituții se instalează, confortabil, purtători de uniforme sau persoane aflate, așa cum se spune, sub drapel. Cumva, într-un mod mai laminat, mai puțin brutal, se petrece cam ceea ce se petrecea în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, sub domnia lui Carol al II-lea. Deosebirea fundamentală constă în faptul că, acum, România se află, pentru prima dată în întreaga ei istorie, într-un parteneriat solid cu cea mai puternică alianță militară și politică din lume. Dar, totuși, suntem un stat de graniță. Un stat santinelă. Aceasta ne poate aduce, pe termen lung, imense avantaje. Dar pe termen scurt ne obliga la sacrificii.
Întregul tărăboi care mărește și mai mult temperatura adusă de caniculă, stârnit de respingerea de către președinte a Codului Fiscal și, apoi, imediat de inițierea acestei forme de inchiziție asupra actelor Guvernului, în materie financiar-economică, își are originea tocmai în nevoia statului român de a se autodisciplina, sub toate formele, chiar cu riscul alterării conținutului democratic pe care ar trebui să-l aibă un stat UE și NATO.
Singur că, prin acest Comitet de Supraveghere, care va fi condus de Mugur Isărescu și care va trece, vrem nu vrem, o parte a puterii executive în mână corifeilor Băncii Naționale, vom asista la o interferență a unei instituții nealese de către cetățeni, Bancă Națională, în treburile puterii executive care, până la urmă, este expresia unei opţiuni realizate prin vot democratic. Mai mult chiar, acest Comitet va cenzura, implicit, și actele celei mai reprezentative puteri a statului, care este cea legislativă, blocând promovarea unor legi apreciate drept imprudente sau obligând Parlamentul, prin mașinăria de vot a majorității, să adopte unele acte normative agreate, sugerate sau chiar inițiate din interiorul Băncii Naționale.
Aceasta este, în esență, bătălia la care asistăm. Bătălia reală. Care este calea cea mai bună de urmat? Prudența, chiar dacă nu este excesivă, în materie economico-financiară, are costurile ei. Și beneficiile ei. Pe de altă parte, exercițiul deplin și democratic, funcționarea liberă a instituțiilor statului, relaxarea fiscală și atitudinea libertariană în raport cu economia își au și ea beneficiile și costurile ei. Asta este ceea ce contează. Asta trebuie să cântărim. Asta trebuie să cântărească, cu luciditate, partidele, în această toamnă politică. (Sorin Rosca Stanescu)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. D-le SRS,daca cineva o ia razna,precum va exprimati,apoi puneti-va si dvs.printe primii.Pentru ce ? Pentru ca faceti abstractie,voit sau nu – inclin pentru prima ipoteza – de exiatenta unor norme europene,in vigoare din 2011 – pe care va propun sa le nominati,cercetandu-le indeaproape,norme care prevad instaurarea ,unor astfel de organisme in toate statele UE,fapt pentru care,intr-o postare anterioara subliniam necesitatea cunoasterii unor reglementari similare din marile state europene (Anglia,Franta,Spania,Germania etc).Adevarata problema este doar caracterul strictamente obligatoriu al recomandarilor acestor organisme pentru cei carora le sunt destinate.Rogu-va puneti mana si cercetati J.O. al UE din 2o11,2o12 si spuneti-va distinsele dvs.pareri in cunostiinta de cauza,pentru ca operatia de cantarire,care va preocupa atat,sa dea rezultate corecte,asa cum va doriti.

  2. Noi nu alegem nimic, au ales altii pentru noi!!!

  3. Salvatorul si patriotul Mugur Isarescu a fost initiatorul intregului program de imprumuturi de la FMI si Banca Mondiala. Scrisoarea sa catre FED (SUA) a fost desecretizata acum ceva vreme, merita citita. In ea scrie clar ce ar fi facut M. Isarescu daca ar fi ajuns guvernator BNR (pe atunci nu era inca). Si a fost numit. Si a facut. Pentru Romania. Apoi a urmat schibarea cadrului legal si crearea Politiei Supreme, aproape Divine, adica a DNA. Care a facut ordine in politica romaneasca, eliminand cadrele care nu corespundeau. Anumiti poli de putere (A. NAstase, D. Voiculescu) au fost eliminati de Justitia Minunata, care si-a facut datoria fata de tara. Acum se intra la nivelul urmator: alti oameni politici, ca doar la anuţ vin alegerile si CV+uile se depun, in engleza, la Partidul Meu. In engleza ca sa poata fi citite mai usor. Trebuie sa se urmareasca toate tranzactiile, evident ca sa se scurga bani spre rusi, de exemplu. Sau spre chinezi. Toate astea in numele statului de drept. Si toate in interes national. Da, al Romaniei, ce altceva ati creyut_

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998