CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce surpriza pregateste aripa Blaga pentru 12 iunie?

0 comentarii / 1884 vizualizări / 14 mai 2011

Radu Berceanu aruncă o bombă în plin congres al PDL, reluată apoi în direct la Realitatea TV, anunțînd un eveniment cel puțin ciudat pentru data de 12 iunie, adică la cca. o lună după forul de astăzi al partidului.

Berceanu a relatat, astfel, că sondajul național comandat de gruparea Blaga institutului CSOP și dat ieri publicității, cu referire la preferințele alegătorilor – atît cei de rînd cît și strict cei ai PDL – vizavi de liderii formațiunii, va fi urmat de un altul, identic, ale cărui rezultate vor fi date publicității peste o lună.

Berceanu, a explicat că acest demers are menirea să arate dacă decizia – oricare ar fi ea – luată azi la congres va avea un impact pozitiv asupra electoratului ori ba. ”Vrem să vedem care este reacția electoratului la cei pe care noi îi vom alege în aceste două zile” a spus Berceanu. El a mai punctat că un alt scop al sondajului a fost ca echipa cîștigătoare la congres să știe de unde a luat partidul, ”să aibă o poză exactă”. ”Întrebarea mea a fost către toți cei trei candidații: ce veți face dacă se va constata că, din zestrea partidului de astăzi, într-o lună de zile partidul pierde mai mult de 20%? Nu îmi imaginez că își vor da demisia, nu cred în așa ceva, o să vedem ce o să răspundă fiecare, dar cred că e bine ca noua echipă de conducere să fie dotată cu astfel de repere” a mai spus democratul.

Reamintim că, potrivit sondajului CSOP de ieri, 44% dintre simpatizanţii PDL consideră că Blaga este cel mai potrivit pentru postul de preşedinte al partidului, faţă de 36% câţi l-au indicat pe Emil Boc. Numai 6% dintre repondenţi îl vor pe Theodor Paleologu. La nivelul întregii populații, 30% îl văd pe Blaga potrivit să conducă PDL, în timp ce numai 12% pe Emil Boc. La încredere, Vasile Blaga şi Emil Boc au 52%, respectiv 51%.

Dezvăluirea e foarte interesantă – mai ales că Berceanu a dat clar de înțeles că el este cel care a comandat sondajele CSOP – pentru că sugerează o posibilă acțiune peste numai o lună, în cazul unei ipotetice căderi în sondaje a PDL, în noua formulă. Niciodată, în istoria post-decembristă, nu s-a pus problema unei analize a rezultatelor noii conduceri a unui partid la doar o lună după instalare, ceea ce înmulțește semnele de întrebare.

Să ia, oare, vechea gardă a PDL în calcul o ruptură peste cîteva săptămîni pornind de la sondajul din 12 iunie? Nu este deloc exclus, acest lucru putînd explica și misterul refuzului unor nume grele precum Berceanu, Videanu ori Negoiță de a mai candida la orice funcție la congresul de azi. O altă ipoteză de luat în calcul e că, prin acest anunț public, fluturînd posibilitatea rupturii, Berceanu a dorit să mobilizeze și mai bine susținătorii lui Blaga la vot. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998