CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce vor face lustrabilii?

0 comentarii / 1486 vizualizări / 4 martie 2012

A promulgat Presedintele Traian Basescu Legea lustratiei? Daca nu a facut-o pana acum, o va face acum? Si daca da, va aranja la Curtea Constitutionala o noua respingere? Nu pot raspunde la niciuna dintre aceste intrebari. Dar exista o provocare la care ma angajez. Sa spun cine vor fi lustratii. Si voi incepe enumerarea chiar cu Presedintele Traian Basescu.
Inainte de a ajunge ceea ce este, Presedintele Traian Basescu a fost student al Academiei de Marina din Constanta. Acolo, el a fost racolat de Securitate si a devenit informator. Marturii in acest sens au fost publicate de-a lungul anilor. Ele sunt suficient de edificatoare. Exista si dovada, si ea cunoscuta de opinia publica, conform careia, ulterior, in momentul in care a devenit ofiter acoperit, fisa de informator a lui Traian Basescu a fost pusa in arhiva. Fiind activata cealalta. Repet, de ofiter acoperit. Si acoperit, si mai mult sau mai putin acoperit, acelasi Traian Basescu si-a turnat colegii la Securitate, sub pretextul ca acestia ar fi luat in strainatate spaga – pe care nu au impartit-o, aceasta este opinia mea –, cu ocazia unei reparatii facuta navei comandate de actualul Presedinte. Si, in fine, ca sa nu mai existe niciun dubiu, cat a fost seful Agentiei Navrom la Anvers, domnul Traian Basescu nu avea – aceasta, de acum o chestiune de manual – cum sa nu fie ofiter acoperit al Securitatii.
Prin urmare, din momentul promulgarii Legii si daca nimeni nu “aranjeaza” vreo plangere la Curtea Constitutionala, Presedintele Traian Basescu trebuie sa demisioneze. Legea lustratiei il impiedica sa detina o functie publica. Cu atat mai mult, cea mai inalta functie. Si nici nu va putea, dupa “modelul Putin”, sa ajunga vreodata prim ministru, daca reuseste sa impinga la inaintare o persoana fidela lui pentru functia prezidentiala. In schimb, Monica Macovei, care face scandal pe aceasta tema, nu poate fi lustrata. Decat cel mult retroactiv. Pentru ca a detinut inalta pozitie de ministru al Justitiei. Dar ce se intampla cu alte institutii importante ale statului? Pozitiile judecatorilor de la Curtea Suprema de Justitie oare nu reprezinta tot functii publice? Cati dintre ei au fost procurori informatori sau ofiteri acoperiti? Dar in celelalte institutii ale statului controlate de oamenii PDL? Oare cati lustrabili gasim?
Vor fi, desigur, destul de multi cititori bine sau rau intentionati, care, lecturand aceasta analiza, se vor intreba cum imi permit eu, fost informator al Securitatii, sa arat cu degetul acuzator catre ceilalti. Si ma grabesc sa le raspund. Am fost a doua persoana din Romania, dupa seniorul Alecu Paleologu – Dumnezeu sa-l odihneasca! – care am recunoscut public, in urma cu mai bine de 20 de ani, ca am fost informator al Securitatii. Nu numai ca am recunoscut dar mi-am cerut, in mod repetat, iertare. Si asta in ciuda faptului ca eu am colaborat nu cu politia politica, ci cu Brigada Antiterorista, care se ocupa exclusiv de cetateni straini banuiti a fi teroristi. Si, inca o data, in ciuda faptului ca fara ca eu sa fi cerut acest lucru, de doua ori, CNSAS mi-a transmis in scris un verdict de necolaborare cu Securitatea ca politie politica. Cu toate acestea, eu m-am autolustrat. Timp de mai bine de 21 de ani, nu am acceptat nicio functie publica, desi am primit destul de multe propuneri in acest sens, si nici nu m-am inscris in vreun partid politic, pana in urma cu o luna. Si nici nu am candidat pentru a fi ales undeva. Atentie, deci, la “micile” diferente dintre mine si ei. (Sorin Rosca Stanescu)

Sursa: CorectNews

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998