CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9437 RON UP | 1 USD = 5.1379 RON UP | 1 GBP = 5.5513 RON UP

Ce vraji a mai facut Codruta mea: Noi dezvaluri-bomba in Black Cube

1 comentariu / 3614 vizualizări / 2 noiembrie 2016

Jurnalistul Ion Cristoiu a publicat azi un nou document exploziv din dosarul întocmit de FBI-ul israelian în scandalul Black Cube, după audierea mai multor lideri ai firmei, la cererea justiției din România. De astă dată, e vorba de transcrierea unor convorbiri între capi ai firmei Black Cube (Dan Zorella, Avi Yanus) cu ex-SRI-istul Daniel Dragomir, înregistrate de israelieni și care scot la iveală posibile bombe de proporții despre șefa DNA.

În esență, informațiile furnizate de noul document sunt că DIICOT se află în posesia unor mailuri aparținînd ”țintei”, adică mai mult ca sigur Laurei Kovesi, acestea conținînd dovezi ale unor fapte terifiante ale șefei DNA, care ar avea, prin dezvăluire publică, efect de bombă atomică, după cum se exprimă cei de la B.C.
Jumătate din respectivele mailuri se află în posesia anchetatorilor B.C., care au putut, astfel, să-și dea seama în clar de potențialul destructiv al lor.

Atît DIICOT, cît și B.C. au, însă, cîte o problemă cu mailurile Laurei Kovesi.

Astfel, israelienii nu au decît jumătate dintre ele, și s-au arătat profund interesați de restul, aflat la DIICOT, fie și prin intermediul colegilor din SRI ai lui Dragomir, pentru a putea avea tabloul complet al faptelor extrem de grave comise de șefa DNA.

Pe de altă parte, DIICOT, care deține toate mailurile, nu poate decripta o parte dintre acestea, din lipsa tehnologiei necesare. În schimb, aflăm că israelienii ar putea.

Iată ce spune Avi Yanus (BC2), în dialogul cu Dragomir (Y):

”Am parcurs materialele, le-am parcurs personal cu toată echipa mea și avem doar aproximativ 50%, acestea sunt doar materialele ce au reușit să le încarce (spionii arestați n.n.) în cloud. Acestea sunt materiale foarte puternice după cum știi, vin direct din emailurile țintei (s.n.), sunt foarte puternice, dar ei nu au reușit să termine toate procesele, sunt doar 50% din emailuri. Ai vreo idee de vreo cale prin care putem pune mâna pe restul din ele, care sunt acum deținute de DIICOT? Avem rezultate bune cu cele 50% dar dacă le vom avea pe celelalte va completa tabloul.
Y: Ok, ideea este că acestea sunt acum în posesia DIICOT, pe o parte. Pe de altă parte, din câte înțeleg eu, ei nu au fost capabili să găsească ceva până acum.
BC2: Aceasta deoarece ei nu au codurile. Și unele dintre fișiere sunt de fapt ascunse, înțelegi ce spun din punct de vedere tehnologic?
Y: Da, da
BC2: Deci știm sigur că sunt în posesia lor, așa că dacă obținem o copie a hard disk-ului, îl pot folosi și pot obține chiar mai mult (…)

BC2: Ok, cercetează asta, deoarece cu cele 50% avem un tablou, dar dacă pot obține și restul de 50%, Daniel, îți spun, vom face să bubuie totul… Totul va fi umflat.
Y: Ok ok voi cerceta asta
BC2: De exemplu, poți vedea în înlănțuirea de emailuri, de exemplu, nu vreau să dau detalii, dar poți vedea: în următorul… asta se va întâmpla… te rog să îmi trimiți în detaliu detaliile a ști tu ce… și așa mai departe, și vreau să văd următorul email și acesta lipsește, și cu siguranță vine prin emailuri deoarece primele au venit prin emailuri…
Y: Ok voi cerceta asta și îți voi da…
BC2: Sau de exemplu am alt lanț care spune, dă-mi numele companiei ca să emit o factură, și apoi nu văd factura, deoarece atunci când copiază ei merg după dată, așa că am primele 50% și nu ultimele 50% de care am nevoie de fapt, deoarece sunt copiate după dată”.

Întrucît, aflăm din document, avocații arestaților nu pot obține o copie după datele aflate la DIICOT, singura speranță e obținerea lor de către SRI, prin mijloace specifice, B.C., avînd, pe mai departe, încredințarea că operațiunea are aprobarea conducerii serviciului frespectiv.

Odată obținut și restul de date de către israelieni, ar urma să explodeze marele scandal:

”BC2: Având în vedere că avem doar o șansă, deci vreau ca ce avem să fie cel mai puternic. Am ca un tun de fum, am nevoie de o bazooka de fum, sau o bombă atomică de fum, nu un tun de fum. Dacă apropo ar fi fost totul înainte ca totul să fie răsuflat, ți-aș fi dat asta, și aș fi spus domnule Daniel, dați-mi un cec, proiectul este terminat, totul este bine. Dar ca să fiu onest cu tine, știm că avem nevoie să avem o rachetă de fum, deci am nevoie ca totul să fie în posesia mea”.

În fine, mai aflăm dintr-o discuție ulterioară a lui Yanus cu Dragomir că ar mai exista o cale de a obține datele respective, anume din interiorul telefoanelor celor doi israelieni arestați, printr-o cerere oficială a avocaților acestora către DIICOT, dar șansele de succes sunt slabe, potrivit lui Yanus:

”BC2: Așa cum m-am gândit eu au spus-o că va fi foarte greu să obținem imaginea de la DICOT. Ei vor argumenta imediat că informația reprezintă persoane private, emailuri private, alte persoane, terțe părți, neimplicat bla bla
Y: Ok, voi face, voi face, da
BC2: Avocații au spus că vor obține imaginea din telefoanele private ale lui Ron și David. Asta va fi ușor, dar vor trimite aplicația pentru a obține totul astăzi, dar ei spun că nu vor obține”.

Sfîrșitul documentului e într-o notă optimistă, totuși: aflăm că, într-o formă – implicarea ocultă a SRI- sau alta – demersul avocaților – Black Cube tot ar fi urmat să obțină informațiile respective de la DIICOT:

”BC2: Voi lucra pe calea legală, și tu vei lucra pe calea ta, și să sperăm prin una din căi vom obține intelligence de care avem nevoie pentru proiect.
Y: Ok.
BC2: Una din căi va merge. Una din căi va merge.
Y: Ok
BC2: Ceva va merge până la urmă.
Y: Ok. Ținem legătura”.

Nu știm, deocamdată, dacă vreunul dintre demersuri a avut succes, iar israelienii au obținut și restul de date.
Dacă discuțiile de mai sus nu sunt, însă, unele ”strategice”, menite să deruteze anchetatorii, atunci e cert că Black Cube a dat peste informații stupefiant de grave legate de activitatea șefei DNA. Unele pe care Kovesi, sau partenerii săi de discuții, le codificau, din precauție, conștienți de riscuri. Spre exemplu, datele privind emiterea unor facturi ar putea trimite la achiziții cu cîntec făcute de către DNA (tehnică de ascultare, aparate de transmisie digitala, accesorii pentru echipamente audio si video etc) direcția în cauză fiind acuzată și în presă, de-a lungul timpului, de anumite nereguli.
Revenind, cînd oameni atît de hîrșîiți precum cei din serviciile israeliene folosesc sintagme gen ”bombă atomică”, înseamnă că e groasă.
Iar acele informații se află și în posesia DIICOT, chiar dacă, deocamdată, nu pot fi decriptate.
Mai devreme sau mai tîrziu se va găsi, însă, o cale și pentru asta.
Ceea ce înseamnă că situația se schimbă nițel: nu mai e șefa DNA cea care arestează conducerea DIICOT cînd are chef.
Ci ea însăși, de aici înainte, e la mîna procurorilor conduși, cîndva, de Alina Bica. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Un comentariu

  1. Se intoarce roata. Daca va fi sa aflam totul, sau macar o parte, multe surprize vor fi. Vajnica luptatoare anticoruptie, probabil este la fel de corupata, daca nu si mai si , decat victimele ei.

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998