CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Ce vraji ar mai putea face PNL pentru a-i salva fundul ministrului Bode?

3 comentarii / 5925 vizualizări / 7 septembrie 2020

Accidentul învăluit de mister al ministrului liberal Lucian Bode se vrea din răsputeri a fi mușamalizat cît mai repede și mai deplin, inclusiv prin complicitatea presei, dar s-ar putea să fie dificil. Așa că rămîne întrebarea: în caz extrem, ce ar fi dispus PNL să facă pentru a-i salva fundul iresponsabilului din guvern? Nu de alta, dar avem oarece precedente spectaculoase.

Cum ar fi o manevră de-a dreptul halucinantă operată de guvernul Ponta în 2015, pentru a salva fundul altui ministru implicat într-un accident, Gabriel Oprea.

Să reamintim faptele: fix a doua zi după accidentul din 20 octombrie 2015, guvernul a emis o ordonanță de urgență cu un titlu adormitor: ”OUG a Guvernului nr. 43/2015 privind unele măsuri pentru asigurarea mijloacelor de transport destinate activității de curierat a materialelor clasificate și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.
Cine naiba ar ridica din sprîncene la o asemenea OUG?

Numai că bomba a căzut pînă la urmă: ”inofensiva” OUG modifica dramatic, între altele,, cu doar cîteva cuvințele măiestrite, legea de funcționare a SPP și stipula că întreaga activitate a serviciului devine secret de stat.
Mai mult, Nota de fundamentare a OUG menționa că SPP era coinițiator al modificării legislative.

OUG și-a produs efectele imediat, firesc, în pofida protestelor imense ale presei vremii și ale unor componente civice ale societății, care au cerut chiar intervenția urgentă a Avocatului Poporului.

Numai că s-au întîmplat două chestiuni foarte interesante:
1) După ce presa a semnalat că SPP nu are dreptul legal de a iniția legi, din nota de fundamentare a dispărut precizarea privind rolul serviciului.
2) Cîteva luni mai tîrziu, din legea de aprobare a OUG a dispărut prevederea privind transformarea SPP în serviciu secret.

De aici o primă mare întrebare: cine și de ce a avut interesul ca, timp de cîteva luni după accidentul lui Gabriel Oprea, SPP să fie greu de tras de limbă?
Ne amintim, spre exemplu, că, potrivit rechizitoriului din dosarul Oprea, ministrul transmisese prin intermediul agentului SPP din dotare ordinul către șefii Brigăzii Rutiere că vrea sa fie escortat în permanență cu o mașină a poliției rutiere și un motociclist, iar mesajul a fost perceput ca dispoziție de ministru.

Avem motive temeinice să luăm în considerare ipoteza că, prin respectiva transformare temporară a SPP în serviciu secret, mascată abil într-o OUG cu nume derutant, s-a încercat îngreunarea sau chiar blocarea parțială a anchetei în cazul Oprea. După ce valul a trecut, s-a ”corectat” abuzul în parlament și totul a revenit, să-i zicem, la normal.
Și o a doua întrebare: ținînd cont de acest incredibil precedent, oare la ce ne-am putea așteptat de la guvernul Orban, deja făcut scut, cu tot cu Iohannis, în jurul lui Lucian Bode? Nu de alta, dar pare că ar fi gata să modifice și Constituția prin OUG, dacă va fi nevoie. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

3 Comentarii

  1. Dincolo de legi si regulamente, Bode este un ticalos incercand sa paseze vina asupra aghiotantului de la SPP.Ca o prima observatie, nu inteleg de ce ministrilor le trebuie SPP-isti!Au soferi la minister, cred ca ar fi suficient soferul.In al doilea rand, din cate stiu, acele lumini de avertizare montate pe grila frontala a masinii, NU sunt regulamentare.Mai precizez ca, inca de pe timpul lui Basescu, SPP-istii abuzeaza mergand in coloane care te scot de pe carosabil chiar si fara avea cu ei vreun demnitar!Revenind la Bode, va spun in cunostinta de cauza ca niciun SPP-ist nu ar fi condus neregulamentar si agresiv fara acordul demnitarului transportat.Cu siguranta, Bode i-a spus sa bage talpa ca sa ajunga mai repede la Bucuresti…E vorba de o mentalitate de marlan ajuns care considera ca regulile nu sunt pentru el.Pana la urma, as intelege depasirea vitezei legale, dar sofatul agresiv si imprudent nu este de tolerat…

    • Tocmai în astfel de cazuri se vede cu ochiul liber cum pute a sulf căcăcios Securitatea.
      Vezi numai câte cazuri de securiști beți rangă au omorât pe trecerea de pietoni primind 1-2 anișori cu suspendare.
      Securistul lui Bode mergea pe contrasens, în curbă, împotriva legilor naturii. Polonezii n-aveau de unde să-și imagineze că răsare din pădure un securist cu semnale luminoase, vizibile odată cu „efectuarea impactului”. :))))))))))))))

    • Pai ne abureste Lucovid, ca pe prostii care il voteaza, ca sinistrul nu poate comanda sepepistului cum sa conduca!

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998