CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9707 RON DOWN | 1 USD = 4.6638 RON DOWN | 1 GBP = 5.7329 RON DOWN

Cea mai frumoasa zi din viata UDMR: sacul cu bani si unda verde a P.E. pentru autonomie

17 comentarii / 11549 vizualizări / 18 decembrie 2020

Cele 24 de ore scurse de ieri pînă azi se îndreaptă spre titlul de cea mai frumoasă zi din viața UDMR. La negocierile post-alegeri partidul a obținut ministerul banilor, adică cel al Dezvoltării regionale, și viitorul minister vedetă al statelor europene, cel al Mediului, în contextul Green Deal, fenomenul care amenință să redeseneze lumea. La Bruxelles a explodat ieri vestea adoptării prin vot a celebrei Minority Safepack, inițiată de maghiarii din Ungaria și România, iar Budapesta anunță azi că mai e un pic și se pune pe tapetul P.E. o altă manevră cu bătaie lungă, Iniţiativa cetăţenească pentru regiunile naționale, promovată de Consiliul Național Secuiesc.

Minority Safepack a trecut ieri prin Parlamentul European cu abținerea PSD și PNL și voturi de la USRPLUS, Pro România, UDMR, în timp ce Traian Băsescu, Chris Terheș, Eugen Tomac și Marian Jean Marinescu s-au împotrivit.

Ce este Minority Safepack?

Iniţiativa Civică Europeană „Minority SafePack” a fost opera UDMR și a fost înregistrată în iulie 2013 de către membrii unui comitet de iniţiativă format din mai mulți lideri europeni, cu Kelemen Hunor în frunte.
Prin ea, reprezentanţi ai 96 de minorităţi din Europa solicitau aprobarea de către UE a unor reglementări ”mai clare” privind problematica minorităţilor.

Liderul udemerist Borbely Laszlo explica atunci că cele şase tematici din „Minority SafePack” sunt: „Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală”, „Politica de dezvoltare regională”, „Participarea şi implicarea societăţii civile”, „Egalitate şi anti-discriminare”, „Media audio-vizuală şi conţinutul digital” şi „Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale”.”Sunt şase domenii în care cerem ca UE să aibă reglementări mai clare, regulamente. (…) Dacă UE poate să aibă un regulament pentru cultura castravetelui sau putem noi să avem sau nu mici cu bicarbonat de sodiu, atunci eu cred că poate să reglementeze şi problema minorităţilor din Europa”, mai spunea el.
Ulterior, Comisia Europeană a respins iniţiativa, spre nemulțumirea UDMR, care a considerat că este o decizie politică şi a anunțat că ar putea propune contestarea acesteia la Curtea Europeană de Justiţie.

Maghiarii au mers la Curte cu jalba în proțap, moment în care în România s-a declanșat scandal de proporții, după ce MAE a decis să intervină în proces, împotriva inițiativei. Ne reamintim că UDMR a mers cu amenințările pînă la retragerea de la guvernare, în 2014, din cauza respectivei intervenții.
Victor Ponta a rezistat eroic, ca premier, asaltului UDMR, apoi a venit rîndul să reziste premierului Sorin Grindeanu, acuzat de maghiari că ar fi fost cel care a semnat memorandumul prin care MAE a cerut atacarea în instanţă a Minority SafePack.
În aprilie 2018, venea vestea că formaţiunile politice ale minorităţilor din Europa au strâns peste 1,2 milioane de semnături din 13 state pentru Minority SafePack.
În noiembrie anul trecut, Kelemen Hunor saluta alegerea lui Donald Tusk în funcția de președinte al PPE cu următoarele cuvinte:”Am toată încrederea că va susține inițiativa cetățenească Minority SafePack”.
O inițiativă puternic contestată de mulți pe bună dreptate, pentru că ar urma să impună chestiuni neprevăzute în tratatul european.

Ieri, UDMR și-a văzut visul cu ochii și inițiativa a trecut în P.E.

Să spunem pe șleau: mascată în cuvinte precum grija față de minorități etc, temerea este că această inițiativă deschide drum, de fapt, autonomiilor regionale pe criterii etnice, adică un Ținut Secuiesc autonom la noi șamd.

Eugen Tomac: ”Un precedent extrem de periculos, deschide drum separatismului în Europa”

Europarlamentul PMP Eugen Tomac a declarat explicit aseară, la B1TV, că inițiativa maghiară deschide un precedent periculos: „Lucrurile sunt mult mai subtile. I se cere Comisiei să legifereze pe un domeniu unde nu are competență, iar dacă azi Comisia va fi reticentă, poate următoarea Comisie nu va fi la fel de reticentă. Iar acest precedent e extrem de periculos pentru că deschide o portiță extrem de subtilă pentru separatism în Europa. Eu cred că orice om care știe ce înseamnă și ce consecințe poate produce orice mișcare care încurajează separatismul trebui să voteze împotriva acestei inițiative”.

Nicolai: ”Mi-e rușine pentru europarlamentarii români care au votat Inițiativa”

Fostul europarlamentar ALDE, Norica Nicolai, a scris și ea în această seară pe Facebook:

”Am fost în P.E. și m-am opus inițiativelor care aduceau atingere intereselor țării mele. Azi, Minority Safepack, inițiativa UDMR care dă posibilitatea autonomiei pe criterii etnice, a fost votată și de cei care reprezintă România. Respect pentru cei 3 europarlamentari români și rușine celor care au votat ”pentru”. Îmi e rușine pentru ei și pentru cei care s-au abținut. V-a lipsit curajul de a spune ”NU”, stimați deputați, așteptați ca viitorul guvern să o pună în practică. Înțeleg de ce Parlamentul de la București nu a luat atitudine: pentru că nu v-a păsat decât de voi. Mă bucur că sunt departe de oameni care nu mai au nimic sfânt” a scris, extrem de dur, fostul europarlamentar.

Asta nu e nimic, însă: încurajați de parcursul de succes al Minoritiy Safepack, maghiarii din Consiliul Național Secuiesc au pus pe roate anul trecut o altă inițiativă cetățenească, privind regiunile naţionale, adică una încă mai directă în abordare, iar azi, postul public de ştiri M1 din Ungaria a anunțat marea veste. Aceea că mai sunt necesare semnături decît din două țări, Suedia și Letonia, iar negocierile pentru obținerea lor sunt avansate.

Răstimp, la București, se găsesc căi pentru ca UDMR, inițiatorii Minority Safepack, să aibă la îndemînă și resursele financiare pentru transpunerea în fapte a planurilor lor: prin alocarea, la negocieri, a bănosului minister al Dezvoltării Regionale.

Cît despre adoptarea, ieri, în P.E. a inițiativei, mucles total la nivelul liderilor politici de la București.
Sunt treburi mai importante de rezolvat, cum ar fi plasarea filosofului Dancă la Finanțe, păstrarea lui Anisie la Educație și găsirea unui loc pentru Turcan, pe oriunde.

În aprilie, președintele Klaus Iohannis tuna și fulgera după ce o lege privind autonomia Har-Cov trecuse tacit prin Parlament:

„Este incredibil ce se întâmplă în Parlament! PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD, ce înţelegeri se fac în Parlamentul României”.

Acum președintele are, și el, probleme mai stringente: plantarea de copăcei în cel mai potrivit moment, adică la jumătatea lui decembrie. (Bogdan Tiberiu IACOB)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

17 Comentarii

 1. Cred ca au dreptate minoritatile prin ceea ce solicita la Parlamentul European.orice minoritate e discriminata de facto,iar oprirea acestor discriminari inseamna imbunatatirea traiului atat a acestora cat si a cetatenilor majoritari,ca ”interesul national”,cu care e in gura Norica nicolai nu e de a asmuti majoritatea impotriva propriilor cetateni minoritari,cum s-a exprimat”patrioata”in acest caz.

  • Golan securist, singurii care discriminează enclava Harcov sunt politicienii UDMR.

   Ți-ai uitat linba în curul retardatului Iohannis.

 2. Bazaconii. Propaganda de partea ciumei rosii. BTI dezgroapa securea nationalismului vadimist. Chit ca e cam ruginita si boanta.

  Adevarul e altul si binecunoscut de lumea avizata. UDMR este tinut aproape, chiar si la guvernare, din cand in cand, pentru a fi controlat mai usor. E mult mai inteligent deca sa fie ostilizat si urmarit in clandestinitate, sau controlat de Ungaria (mai mult decat s-ar cadea).

  • Ti se pare ca UDMR este controlat ? Eu cred ca UDMR controleaza acest guvern „baltat”. Mai vedem !

  • Jo Napot Kivanok, PE SE GE!!! :)))))))))))))))))))))))))))))

   Ce muie își ia prostovanul Iohannis!!!

   Hahahaha, guvernul SRI a preluat UDMR pentru un control mai bun, hahahahaha, ce prostovani sunt ciobanii securiști! :))))))))))))))))))))))))))

 3. Presedintele nostru e la fel de orgolios ca De Gaulle.
  Raposatul zgeneral isi dadea demisia cand lucrurile nu ieseau com vroia el. Asa a facut si dupa Mai 1968..
  Pentru ca nu a iesit Guvernul LUI, Plavanul s-a dus ostentativ sa faca pomicultura.
  Pentru ca e zgarcit, nu-l tin c…..e sa demisioneze( De Gaulle era un boier, nu o fire meschina).

 4. Sunt mult prea multe informatii gresite in materialul asta pentru a fi credibil.
  1. Deputatii PNL s-au abtinut la votul final, nicidecum nu au votat cu plus
  2. Cea mai mare inexactitate este ca NU s-a adoptat Minority Safepack. Nici nu este caderea Parlamentului sa il adopte. O initiativa cetateneasca, cum este Minority Safepack, este admisa de Comisia Europeana, ceea ce s-a intamplat in acest caz pentru ca a fost obligata de Curtea Europeana de Justitie sa faca. Potrivit procedurii privind initiativele cetatenesti in UE, Parlamentul organizeaza o audiere pe marginea unei astfel de proceduri, lucru care s-a intamplat pe 15 octombrie. Ce s-a adoptat in Parlament acum este doar o rezolutie, o parere a majoritatii Parlamentului, despre acest pachet, adica niste cuvinte care nu reprezinta nicio obligatie pentru Comisie. Comisia urmeaza sa isi expuna parerea punct cu punct pe Minority Safepack abia in ianuarie. Si tot comisia propune legislatie ca urmare a analizei.
  3. Daca citeati rezolutia adoptata in Parlamentul European vedeati ca este foarte blanda si cuminte si nu are nimic in comun cu ce se spune in Minority Safepack. Ba chiar se repeta de cateva ori principiul subsidiaritatii, legiferarea doar atata timp cat este de competenta Comisiei acest lucru, cadrul constitutional si administrativ al fiecarui stat membru.
  Prin urmare articolul este ori jurnalism prost ori pur si simplu dorinta de a agita apele.

  • În articol se face legătura dintre nevinovata inițiativă, cooptarea UDMR la guvernare și pleșcuirea maghiarilor cu bugetele uriașe de la ministerele Dezvoltării și Mediu.

   Mie mi se pare un jurnalism fâșneț, proști fiind doar ciobanii securiști care vor liniște și discreție când fură și ucid.

 5. @ Sunteți de părere că fiecare dintre partidele politice ce au susținut în mod public programul de vaccinare, în campania electorală, ar trebui să recomande alegătorilor care i-au votat cel puțin unul dintre vaccinurile împotriva COVID , ?

 6. Cum-necum, parca se doreste intoarcerea la situatia de dinainte de 1914. De ce or fi murit zeci de milioane de oameni in primul razboi mondial?

 7. Cata mue ne dau ungurii astia,PAS CU PAS !Si noi tacem!Bravos natiune!

  • În primăvară pesedeaua leșinată le dona ungurilor ardealul, acum UDMR a fost luat la guvernare pentru un control mai bun.

   Aștept ordine și scripturi noi de la SRI!

 8. @Roxana

  Intr-adevar, Comisia nu este tinuta de rezoluția Parlamentului European. Comisia poate respinge rezoluția sau, dimpotrivă, poate sa si-o însușească propunând acțiuni de implementare a ei. Partea cu principiul subsidiarității e cu dus și întors. Principiul nu garantează autonomia institutiilor de profil din Romania. Daca exista ,,date” potrivit cărora CE poate aduce ,,valoare adaugata” prin intervenție directa, atunci CE poate legifera peste Parlamentul României.
  La cât de ferfenita e statul din Romania contemporana, nu cred ca poate suporta mai multa diversitate. In plus, pentru guvernarea de ,,dreapta” Minority Safe Pack poate fi bomba atomica.

 9. O f, of …
  Trista-i viata si pustie,
  Deputat fara hartie.
  Ce flacau eram odara,
  Ma stia Mamaia toata.

  Cluburile sunt inchise de regimul criminal penelist, masca pe figura e obligatorie si pe terase, asa incat, degeaba port o masca tanga Coco Chanel ca tot nu pot sa beau sampania prin ea,

  In plus, nu mai mai invita nimeni la teveu, pesedeaua e reprezentata de utecistul ala retardat din provincie, Mamfred Mimonis … Pana si Piron Pitrea are emisiune la realitatea lui Guse PSD.

  Dar cel mai tare si mai tare ma deranjeaza faptul ca Chiparosu a ajuns iar premier candidat. Of, of, nimic nu e mai al dracului pe lumea asta decat norocul altuia!

  • Eugen Orlando Teodorovici a denunțat public faptul că Academia SRI Mihai Viteazu i-a trimis prin poștă diploma de absolvire a unui program la care nu s-a înscris și nu s-a prezentat niciodată.

 10. Parpanghele, a trimis diploma atunci cand sub presiunea opiniei publice a intarcat Balaia, iar armata de profitori nenorociti care au „frecventat Academia” a realizat ca diploma le aduce numai necazuri.
  Daca nu se schimba roata, fii sigur ca n-ar fi dat diploma inapoi ci ar fi tinut-o la mare cinste laudandu-se cu ea. Doar d-aia s-a inscris, smecher mic. Nu-mi spune mie de ranjitul asta de Teodorovici si de caracterul lui. In concluzie, hai sictir racane

  • Parpanghele, sunteți niște panarame neșcolarizate! V-ați făcut singuri fabrică de diplome. :)))))))))))))))))))))

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată.

STRTIME=1662721998