CURS VALUTAR
1 EUR = 4.98 RON UP | 1 USD = 4.54 RON UP | 1 GBP = 5.84 RON DOWN

Cea mai mare pană IT din istorie: am fost preveniți. Ce ar putea urma?

0 comentarii / 1644 vizualizări / 22 iulie 2024

Despre posibilitatea producerii unei pandemii ucigașe s-a vorbit mult înainte de COVID-19, mai ales că existase deja cea din 2009, de gripă porcină, ori gripa spaniolă. Cînd a lovit coronavirusul, în 2020, mulți și-au amintit de avertismentele savanților din anii precedenți. Zilele astea, omenirea se confruntă cu alt tip de pandemie, una IT, Nu omoară, dar sărăcește. Și, ca și în cazul COVIS 19, am fost preveniți de ani buni. Iar întrebarea cît ar putea costa omenirea o asemenea pandemie dacă ar dura doar cîteva săptămîni a primit și răspuns, tot de ani buni.

Omenirea se pregătea de week-end cînd a căzut bomba: un banal update la sistemele Windows a blocat milioane de computere de pe întreg mapamondul, cu toate consecințele care au decurs de aici. Microsoft a dat vina pe o actualizare defectuoasă de la CrowdStrike, un furnizor de software de securitate. Defecţiunea IT a afectat companii aeriene, bănci, televiziuni șamd din SUA şi Europa pînă în Australia, Japonia şi India, inclusiv țara noastră.
Pana IT a fost declarată cea mai mare din istorie prin gama şi amploarea sistemelor afectate.
La ora redactării acestor rînduri nimeni nu poate spune cu precizie cît timp va dura distribuirea remediului elaborat de specialiști din cauza numărului foarte mare de clienţi afectaţi.
Unii spun că e chestie de zile, alții, de săptămîni.
”Pandemia” IT a fost profețită, cum spuneam, de ani buni.
În iunie 2020, coronavirusul începea să pună stăpînire pe planetă, dar în interiorul Forumului Economic de la Davos se discuta despre un alt tip de pandemie: cea IT.
”Cea mai mare parte a lumii se confruntă în prezent cu condiții de viață foarte atipice ca urmare a COVID-19. La apogeul pandemiei, peste 2 miliarde de oameni se aflau sub o formă de izolare, iar 91% din populația lumii, adică 7,1 miliarde de oameni, trăiesc în țări cu controale la frontieră sau restricții de călătorie din cauza virusului” se arăta la acea vreme într-un material difuzat pe siteul oficial al World Economic Forum.

”Ar fi reconfortant să credem că aceasta este doar o „eroare” care întrerupe o stare de lucruri în esență stabilă și că lumea va reveni la „normal” odată ce medicina și știința vor fi îmblînzit virusul.

De ce securitatea cibernetică este mai importantă ca niciodată în timpul pandemiei de coronavirus?

COVID-19 nu este singurul risc cu capacitatea de a perturba rapid și exponențial modul nostru de viață. Criza arată că lumea este mult mai predispusă la perturbări cauzate de pandemii, atacuri cibernetice sau puncte critice de mediu decît indică istoria.

„Noua noastră normalitate” nu este COVID-19 în sine – ci incidentele asemănătoare COVID.

Iar o pandemie cibernetică este probabil la fel de inevitabilă ca o viitoare pandemie medicală. Momentul de a începe să ne gîndim la răspuns este – ca întotdeauna – ieri. (Bogdan Tiberiu Iacob – Materialul complet AICI)

foto: Pixabay

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

STRTIME=1662721998