CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9677 RON DOWN | 1 USD = 4.6059 RON DOWN | 1 GBP = 5.7949 RON DOWN

Cea mai misterioasa vizita la Washington

11 comentarii / 5569 vizualizări / 19 august 2019

Întîlnirea pe care președintele Klaus Iohannis o va avea mîine cu liderul de la Casa Albă este, în mod categoric, cea mai misterioasă asemenea reuniune la nivel înalt din istoria relațiilor dintre cele două țări. Nu că ar fi fost prea multe contacte de acest gen, dar asta cu atît mai mult sporește semnele de întrebare. Pentru că nu ni se spune mai nimic despre rostul acestei vizite, ne putem aștepta la orice, inclusiv la o strînsă legătură cu alegerile prezidențiale din noiembrie.

De fapt, primul și cel mai mare semn de întrebare ține fix de derularea acestei vizite cu doar cîteva săptămîni înaintea campaniei electorale de la noi. Cutumele diplomatice internaționale nu recomandă asemenea vizite tocmai pentru a nu apărea acuzații de folosire în scop electoral a unor reuniuni de nivel înalt. (Ca să ne facem o idee: în 2000, Emil Constantinescu și-a programat, după celebrul forfait, un fel de turneu de adio, cu vizite oficiale în Mexic, Peru și Brazilia, cu accent nu atît pe chestiuni de stat, cît turistice, în program fiind vizite în Teotihuacan, Oaxaca, Macchu Picchu, Copacabana ori cascada Iguazu din jungla Amazonului. Numai că au existat impedimente precum cele sus pomenite: în Peru tocmai avuseseră loc alegeri prezidențiale și țara era zguduită de un mare scandal privind posibile fraude, iar în Mexic avuseseră, de asemenea, loc alegeri prezidențiale și pentru o perioadă de tranziție co-existau doi președinți, cel în funcție și cel ales. Constantinescu a renunțat finalmente la Peru, dar nu și la Mexic, astfel că a trebuit să se recurgă la o manevră neortodoxă: i s-au aranjat întrevederi cu ambii președinți, oarecum penibil.)

În plus, există argumentul logic: de ce să parafezi înțelegeri majore cu un lider politic care în cîteva săptămîni ar putea ieși din schemă, lăsînd locul unui președinte cu alte viziuni?
Iar președintele SUA, oricare ar fi el, e un om cu o agendă atît de încărcată încît nu și-ar permite o nouă rundă de negocieri după alegeri, de la zero, cu alt președinte.

Nu știm pînă acum cu certitudine dacă vizita a fost inițiativa lui Trump ori un demers izbîndit al echipei lui Iohannis, dar am paria pe prima variantă.
Nu știm aproape nimic despre temele de discuție, dar știm sigur că în delegație nu sunt reprezentanți ai guvernului, de niciun nivel. De fapt, premierul Dăncilă a declarat ieri că nici măcar nu a fost înștiințată de președinție legată de vizita respectivă.
Nu știm dacă după întîlnirile tete a tete și cea oficială dintre Iohannis și Trump vor avea loc declarații de presă, agenda oficială de pe siteul președinției nespecificînd asta.
Nu știm exact componența delegației române, în afara președintelui fiind pomenite doar numele a doi consilieri prezidențiali, unul fiind cel de politică externă, Bogdan Aurescu și Daniela Bîrsan, consilierul de comunicare(?!). Lipsește pînă și Prima Doamnă, Carmen Iohannis, ceea ce spune multe.

Știm doar că e o vizită foarte scurtă și concisă, de 48 de ore, că nu vor exista întîlniri cu congresmeni americani, cu diaspora română ori cu oameni de afaceri, cum s-a întîmplat la vizita din 2017.

E foarte interesant de remarcat, totodată, muțenia presei din tabăra președintelui, de la care te-ai fi așteptat la o tămîiere de proporții epice a acestei vizite, care poate fi lejer speculată ca o susținere din partea Casei Albe a actualului președinte.

De ce, brusc, au dispărut osanalele?

Pînă vom avea mai multe detalii despre ce s-a discutat la Washington – dacă vom afla curînd! – nu putem decît specula.
Iar una dintre ipotezele extrem de plauzibile e că președintele Iohannis a fost chemat de Trump înaintea alegerilor – fără precedent în cazul unui președinte român – pentru clarificări importante în ce privește poziționarea sa în viitorul mandat: cu SUA, ori cu Germania?
Ne amintim că imediat după întoarcerea de la Casa Albă, în iunie 2017, Iohannis a tulit-o la Berlin, unde s-a văzut cu Angela Merkel și cu președintele Germaniei.

Coincidență?

La acea vreme, puteam vorbi de o vizită ceva mai relaxată: Trump avea doar cîteva luni de mandat, voia mai degrabă să-și cunoască aliații strategici din Estul Europei decît să bată în cuie proiecte mari de viitor, iar discuțiile în doi au durat doar 10 minute.

Acum, lucrurile sunt mult mai complicate.

SUA trebuie să ia în calcul serios relocarea bazei militare aeriene de la Incirlik, Turcia, cu cei cca.5000 de oameni de acolo, pe fondul deteriorării rapide a relației cu Erdogan.
La fel de serios se dezbate relocarea celor 35.000 de soldați americani din Germania în alte țări, cel mai probabil din Est, pe fondul răcirii relației cu țara lui Merkel.
Ori chestiunea armatei europene, meșterite de Germania și Franța, care ar urma să paraziteze NATO.
O problemă majoră e implementarea în Europa a tehnologiei 5G chinezești, de care americanii par serios deranjați.
Desigur, nu trebuie eliminată nici problema exploatării gazelor din Marea Neagră de către companii americane.

Asemenea subiecte fierbinți e de așteptat să se afle pe agenda discuțiilor tete a tete de mîine.
Marea problemă e că pozițiile lui Iohannis care l-ar satisface pe Trump nu ar fi la fel de apreciate de Angela Merkel și chiar și de alți lideri de la Bruxelles.
Dacă președintele român e pus în fața unei opțiuni clare și fără echivoc între cei doi mari poli de putere, vizita la Casa Albă i-ar putea fi fatală, politic vorbind.

Dezbateri similare, ne amintim, a avut cu președinții americani și Nicolae Ceaușescu, în anii 70. Nixon, Ford ori Carter au crezut că pot determina o apropiere solidă a ”disidentului” Ceaușescu – aparent un opozant al rușilor, după august 1968 – de pozițiile Americii, în timp ce dictatorul știa, de cealaltă parte, că lanțul moscovit de la gîtul său e solid și limitat.
Oricîte eforturi s-au făcut, Ceaușescu a rămas un comunist disciplinat și atît, iar relația lui privilegiată cu America a murit în fașă și i-a adus un final destul de neplăcut, cîțiva ani mai tîrziu.
E posibil ca istoria să se repete, mîine, la Casa Albă, unde americanii ar putea încerca deturnarea lui Iohannis de la linia germană, în schimbul susținerii discrete pentru un nou mandat.

Le iese? Nu le iese?

Un răspuns ni-l va da culoarea feței președintelui nostru la întoarcere. Zic să fim atenți la figura lui. (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

11 Comentarii

 1. Cind Presedintele Austriei, tara in care traiesc de foarte multi ani, Presedinte cu mai putine prerorgative decit jegul de Iohannis, a plecat in vizita in Rusia sau China a avut in delegatie cel putin 200 de COE’s din ramurile economice ale Austriei. Rezultatul: de fiecare data cantracte economice de foarte multe miliarde de Euro. Concluzia o trageti singuri.

 2. A fost chemata sluga, pe furis, la ordin. Asta este presedinte? Nu s-a consultat cu nimeni, nu a intrebat pe nimeni nimic. Ca si cum el se pricepe la toate. A dovedit ca nu se pricepe la nimic, ca este greu de cap, ca abia vorbeste. Nu va asteptati la lucruri bune. Cred ca nici colonie nu mai suntem; nu mai suntem nimic.

  • Oricum, parca vorbeste nitel mai mult decat Parhanghel!

 3. Pe bani publici si-n numele Romaniei, incriminatul Klaus Werner Iohannis pentru trafic international de fiinte umane se va afla : ” …. Cinci zile în SUA pentru o vizită (…) de nivel inferior (adică nici de stat și nici oficială, ci de lucru, fără protocol și fără toate detaliile care marchează importanța). Cu românii te întîlnești și dacă te duci ca persoană privată sau ca solist de muzică populară. Tot ajungi la compatrioții noștri, tot ai de-a face cu biserica sau cu restaurantele.
  https://www.cotidianul.ro/iohannis-intr-o-vizita-ca-o-aventura/

 4. Domnule BTI, baza de la Incirlik nu se relocheaza. Fortele armate ale unei mari puteri se invita usor in casa la tine, dar de plecat pleaca foarte greu si numai cand vor ele.
  Revenind la Incilik, uitati-va pe harta si veti vedea ca baza nu poate fi inlocuita cu una din Romania, domnule. Gata, repede, avem noi pamant de dat pentru bazele americane, ca se si inghesuie astia. Si inca ceva, caviarul nu poate fi inlocuit cu icred de fasole

 5. scopul mi se pare oarecum clar, gazele din marea neagra sa li se dea drumul si pe gratis daca se poate , e f importanta chestioara asta, reducerea dependentei fata de rusi a europenilor, rusi care chiar au o putere uriasa de raspuns (raspuns cu hipersonice cu traiectorie imprevizibila desigur), daca’s deranjati!

 6. Poate ne cheama sa extragem impreuna gaze din Alaska, nu s-or descurca singuri, fara know-how-ul Transgaz. Nu stiu sa sifoneze

  • Le aducem in tara cu flota de petroliere si de GPL ramasa nevanduta de sogunii fostului presedinte

 7. Cred ca de aceia i-a ordonat sa se prezinte la casa alba,sa clarifice urgent institutiile democratice din romania, ce militari din deveselu sant vinovati eventual in disparitii de minore din caracal si sa le fie aplicata legea tot la fel de urgent.

 8. De ce misterioasa!? Echiar fff transparenta…kwi. a depus juramantul de credinta noilor sai stapani, legand viitorul sau de cel al coloniei Romania …a renuntat complet la statutul conferit de Constiutie pt statutul de guvernator al unei tari subjugate total SUA …ideea este ca acesta colonie a imperiului american serveste exclusiv lui Uncle Sam …prinsa intre doua super puteri nucleare poate fi folosita ca moneda de schimb oricand pt alte mize mult mai importante…Ce este nou, inedit este faptul ca kwi se uita mai rar la sefa lui de la Berlin..Pt noi sclavii nu e nimic nou…din cand in cand schimbam stapanii…si fiti siguri ca nu este nici o legatura intre Deveselu si Caracal…nu mai este…..

 9. […] Remarcam în respectiva analiză discreția neobișnuită din jurul vizitei lui Iohannis la Trump, în sensul lipsei acute de informații. Abia am aflat cine l-a însoțit în delegație, doi consilieri cotroceniști, unul de politică externă, firesc, am spune, și unul de comunicare, probabil responsabil cu declarațiile de după întîlnire ale președintelui. A lipsit soția președintelui, semn clar, de dinainte, că nu va exista vreo acțiune protocolară. Una peste alta, o vizită scurtă și la obiect, pentru că time is money.Una în care s-a trecut peste orice fasoane și s-a mers direct la țintă. […]

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998