CURS VALUTAR
1 EUR = 4.9691 RON DOWN | 1 USD = 4.5463 RON DOWN | 1 GBP = 5.8319 RON DOWN

Cea mai socanta stire a momentului: fraude de miliarde la Academia Romana

0 comentarii / 4339 vizualizări / 12 februarie 2014

Cea mai stupefiantă știre a zilei – una care riscă să pună întreaga Românie într-o lumină încă și mai proastă decît se putea imagina – nu vine dinspre zvîrcolirile coaliției de guvernămînt ori dinspre Cotroceni, ci dinspre mediul academic, poate singurul care rămăsese oarecum la distanță, în ultimii ani, de domeniul penalului.

Mai precis, potrivit unui raport elaborat de Curtea de Conturi și dat azi publicității de Hotnews, Academia Română face obiectul unei sesizări către DNA, în urma unui prejudiciu adus statului – și descoperit de inspectorii Curții – de, țineți-vă bine!, peste jumătate de miliard de euro.

Academia Română este acuzată de înstrăinarea unui teren de 42,5 hectare din fosta moșie Băneasa-Dămăroaia la o valoare inferioară valorii de circulație a unuia din aceeași categorie. De asemenea, Academia mai e acuzată de abuz în serviciu contra intereselor publice și gestiune frauduloasă art. 248 și art. 214 Cod Penal.
Prejudiciu estimat: 536,25 milioane euro .

Să ne înțelegem; nu e vorba de cîteva zeci de mii de euro pierduți, care ar putea fi justificați prin niscaiva erori contabile sau prin ciupeala vreunor funcționari mărunți de prin aparatul administrativ.
Nu. Organizația elitelor României, forul cultural-științific care reunește cele mai strălucite, mai onorabile minți ale nației, e acuzată și dată pe mîna secției de combatere a infracțiunilor conexe infracțiunilor de corupție, din cadrul DNA, pentru o fraudă egală cu vreo două-trei tranșe de la FMI.

Informații despre scandalul sus-pomenit mai apăruseră, în ultimii doi ani, în media, dar se vehiculau pagube de numai cîteva sute de mii de euro (scandalul Casa Coandă). Iată, însă, cuantumul găurilor de la Academie e o premieră și este monstruos.

Ce impact ar avea asupra opiniei publice interne și internaționale, o eventuală știre că președintele forului, academicianul Ionel Haiduc, secretarul general Ioan Păun Ottiman, ori alți academicieni din prezidiu, organul de conducere al Academiei și totodată, ordonatorul de credite, au fost arestați în dosarul respectiv, plimbați pe sub obiectivele camerelor cu cătușe la mîini?

Ce se mai poate spune despre clasa politică dacă, iată, la cel mai înalt nivel al materiei cenușii se șmenuiesc sute de milioane, miliarde?

Ce se va alege din reputația organismului din care fac parte, ca membri plini sau onorifici, Nicolae Manolescu, Dinu Giurescu, Radu Beligan, Constantin Bălăceanu Stolnici, Augustin Buzura, Solomon Marcus, Regele Mihai, Șerban Papacostea ori Mariana Nicolesco? Și pe ale cărei fotolii au stat, în trecut, Vasile Alecsandri, Nicolae Iorga, Ana Aslan, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Averescu, Dinu Lipatti, Eugen Lovinescu, Virgil Madgearu ori dr.Gheorghe Marinescu?

Ce va mai rămîne din aura Academiei Române, abia refăcută din cioburi după rușinoasele vremuri comuniste, dacă scandalul amorsat de Curtea de Conturi se va lăsa, și mai grav, cu eventuale condamnări la închisoare?

Sunt întrebări zguduitoare, al căror răspuns, cînd va fi să vină, poate da o grea lovitură prestigiului țării, în anasamblu.
O singură chestiune s-ar mai putea ridica, după șocanta informație venită dinspre Curtea de Conturi: ce surprize ar putea să ne mai pască după ce, într-o bună zi, inspectorii lui Nicolae Văcăroiu își vor face curaj să demareze un amplu control la singura instituție din stat rămasă nescotocită pînă acum de organele de orice fel: Patriarhia Română? (Bogdan Tiberiu Iacob)

FoloseSte contul de Facebook pentru a comenta

Comenteaza

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

STRTIME=1662721998